Inventering av tomma fastigheter i Råneå och Vitå älvdal. Ett gemensamt samarbete mellan Luleå och Boden kommun som sträcker sig över gamla Råneå socken, Råneå och Gunnarsby församlingar. Inventeringen ska möjliggöra en inflyttning till landet och göra landsbygden levande och därmed attraktivare.
Förstudierapport
Förstudiebeskrivning – Växa tillsammans
Råneå Medborgarkontor, Luleå kommun och Råek, Gunnarsby församling, Boden kommun har tillsatt resurser i syfte att göra en övergripande inventering av tomma fastigheter i Råneå- och Vitå- älvdal
Fokus på arbete har i huvudsak bestått av att åka runt och göra en sk okulär besiktning av hus med potential och detta med hjälp av kommunerna som har tillgång till en del fastighetsuppgifter.
Resurser, styrgrupp och tidsplan
Styrgruppen har bestått av landsbygdstrateg Roger Ylinenpää, Luleå kommun samt Jörgen Nordqvist näringslivsstrateg Boden kommun. Projektledare är Marja-Leena Tallus Johansson, Råneå Medborgarkontor, Luleå kommun samt Jenny Engström Råek, Boden kommun. Tidsplan var beräkna 6 månader.
Bakgrund och nuläge
Urbaniseringstrenden har påverkat landsbygden, vilket har resulterat i utflyttning på grund av bland annat brist på jobb och utbildningsmöjligheter. Trots utflyttningen ser vi idag ser vi en positiv trend och förändring i människors levnadssätt där man gärna söker sig till landsbygden med mål om att leva ett naturnära liv med mindre stress och större trygghet.
Vi ser också att landsbygdens egenskaper lyfts som positiva och främst som hållbara.
Problemställning
Trots utflyttningen är i dagsläget få objekt ute till försäljning på både privat marknad och via fastighetsförmedlare, vilket minskar chansen för inflyttning och långvarig etablering för de som söker sig till landsbygden och våra kommuner.
Metod
Under förstudiens start gjordes först en övergripande inventering av tomma fastigheter i Råneå- och Vitå älvdal, Luleå- och Boden kommuner.
Inom ca sex mils radie kring centralorten Råneå har 35 byar inventerats och med samma radie kring Gunnarsbyn har 25 byar inventerats.
Erfarenhetsutbyte med andra kommuner med liknande problematik är gjorda.
Information om förstudien har uppmärksammats av både radio och tv samt olika tidskrifter.
Detta har setts som en bra marknadsföring och information av projektet och ett antal personer har under förstudiens gång hört av sig och velat sälja hus/tomter samt köpa hus.
Befintligt bestånd
Fokus har i förstudien legat på det befintliga beståndet av hus, eftersom det finns en stor mängd av dem som idag inte nyttjas som permanentboende. Storlek och standard är lämpad för permanentboende, men klassas och används som fritidshus.
I inventeringen har inte inräknats fritidshus som är i storleken av en stuga.
I inventeringen ingår sammanlagt 60 byar och ca 550 objekt i varierande skick.
Ödehus i Södra Prästholm - foto: Susanne Lindholm
Mäklarintervju
Hans Andersson
Intervju med mäklare Hans Andersson, bördig från Råneå:
Hans åsikt var glasklar, detta projekt med inventering av tomma fastigheter ligger helt rätt i tiden. Efterfrågan är stor nu och kommer att öka i och med att nya arbetstillfällen skapas. Att det händer mera på landsbygden är ju inte helt fel.
Ödehus, S Prästholm - foto Marianne Johansson Holmfrid
I Råneå älvdal, inom Luleå kommun finns ca 230 intressanta husobjekt och i Vitådalen finns ca 200 intressanta husobjekt.
Lite tankar
Om de stora industrisatsningar som är tänkt i Luleå och Boden blir av inom några år kommer det att bli många arbetstillfällen som skapas. Och när människor är inblandade så behöver de ha någonstans att bosätta sig.
Senaste stålverket byggdes i Europa för 50 år sedan. Nästa år (2022) ska H2GS börja bygga ett ultramodernt stålverk i Boden.
H2GS ska bygga tre gröna plattformar.
Det första är att producera förnyelsebar fossilfri vätgas. Det kommer att bli den största anläggningen i världen.
Den andra plattformen är att producera järnsvamp, det vill säga ta ut järnet ur kolet. Den processen har aldrig utförts enbart med vätgas.
Den tredje plattformen är att bygga ett ultramodernt stålverk som ska producera grönt stål.
Detta år (2021) är det mest förberedelsearbete som pågår i Boden med omnejd, men nästa år (2022) kommer det att märkas mycket mera av att något stort är på gång.
Henrik Henriksson är VD för företaget H2 Green Steel och är mycket förhoppningsfull och ansvarskännande för detta projekt. Nu är det 60 personer som arbetar, nästa sommar räknar man med att det är 200 personer som kommer att vara verksamma i företaget. Och sen vem vet ?
Det är klart möjligt att pendla till ett arbete i Boden från närliggande byar som ligger i både Boden och Luleå kommun.
Kommentar: Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen i den norra delen av Sverige, framförallt Norrbotten. Det kommer att hända mycket ! Viktigt är ju att det skapas arbetstillfällen, att det finns skolor och någonstans att bo - det är där denna genomlysning av tomma ödehus kan vara en möjlighet !
Tack till: Marja Leena Tallus Johansson, Hans Andersson mäklare, Marianne Holmfrid Johansson och Birgitta Johansson Norberg för layout och korrekturläsning.