Staffan Hansson är född och uppvuxen i Orrbyn. Familjen flyttade tidigt till Luleå. Året var 1950, då var han 10 år. Ska berätta lite om hans " livsresa" med utbildning som "Tema". Idag är Staffan en pensionerad Professor i Teknikhistoria vid Luleå Tekniska Universitet, men drivkraften finns kvar att forska och delge oss ny kunskap. Skrivit ner lite information om honom, som betytt så mycket för så många... Håll till godo...
Intressant person att berätta om
Staffan Hansson växte upp i den lilla byn Orrbyn, gick skola där och flyttade med familjen 1950 till Luleå. Pappan hade, likväl som många andra, fått arbete på Järnverket i Luleå (NJA), numera heter det SSAB.
I huset där familjen bodde fanns det ytterligare 30 barn, lika många som funnits i hela Orrbyn. Asfalterade gator, höga hus: De så kallade punkthusen låg nära och var mest fascinerande. I de höga husen fanns det hiss! Att testa hissarna blev ett spännande nöje som absolut inte uppskattades av de vuxna.
Innan familjen flyttade till Luleå var Råneå det största samhälle Staffan varit till. Idrottsintresserad har Staffan alltid varit. I Råneå hade han försökt få tag i IFK Råneås skidstjärna Manfred Mattssons autograf, sedan Manfred fått pris av den legendariska idrottsledaren David Larsson (1900-1982).
Andra minnen som Staffan delar med många andra: Suttit och darrat i Folktandvårdens väntrum.
Skididolen Manfred Mattson - bördig från Pålkem. Tävlade för IFK Råneå. Värvades av ledaren David Larsson och fick ett par nya skidor.
Här på nuvarande Kängsövägen 1 fanns på 1940-50 taletFolktandvården för alla boende i Råneå kommun.
En enda kamrat född samma år (1940).
Från skolåren i Orrbyn, årskurs 1-3 minns Staffan att han i första klass endast hade en klasskamrat, som var född samma år som Staffan, alltså 1940. Namnet var Sven-Olof "Olle" Wikström.
Andra minnen är att eleverna ofta fick lyssna på skolradioprogram och sen pricka in åar, städer, med flera intressanta platser på en karta vilket gav god kunskap om andra delar av Sverige. Däremot har han inget minne av att någon nämnde att det funnits ett järnbruk i Melderstein .
Meldersteins Järnbruk fanns mellan åren 1749-1892.
Järnbruket betydde enormt mycket för hela Råneå socken. Många byggnader finns på denna teckning.
Idag finns bara herrgårdsbyggnaden kvar. Mera information i Staffan Hanssons böcker som heter "Från Nasafjäll till SSSB" och Malmen Land. Väl värda att läsa och lära sig om det som varit.
Meldersteins herrgård idag foto: Leif Hansson
Elever i Orrbyskolan 1948
Sven-Olof och Staffan närmast fönstret foto: Fahlgren
Högtidsstund i Orrbyn
En av högtidsstunderna i Orrbyn inträffade på söndagarna när fotbollslaget Orrby IF hade hemmamatch.
Först gällde det att vara tidigt uppe vid planen, för att strö linjerna på fotbollsplanen med sågspån. En fotbollsplan är cirka 100 meter lång och 60 meter bred.
Sedan kom klubbens allt i allo Ejnar Sundberg dragande med sin lilla tvåhjuliga kärra, som var lastad med läskedrycksbackar, godis och framförallt lagets tröjor, byxor och strumpor. Ejnar parkerad framför det hus som rymde omklädningsrummet. När matchen var igång gällde det att hålla sig undan så Ejnar hade fri sikt. Ofta var det Oskar Lundberg från Råneå som var domare.
I början höll man till på åkern närmast Konsum. Orrbyns IF hade två lag ett A- och ett B-lag. Fotbollslaget upphörde 1958. De spelare som ville fortsätta spela fotboll, hamnade i grannlaget Prästholm.
Orrbyns IF - Staffans fotbollshjältar
UNG målvakt
Staffan Hansson fick själv vara med när "storpojkarna" delade upp och spelade.
Att han fick vara med berodde på att han hade fått en ny fin fotboll av morfar, men för att han inte skulle vara i vägen, fick han stå i mål.
Detta ledde till intensiv målvaktsträning, på egen hand. Han stod dagarna i ända och tränade sig att fånga en liten boll, som han kastade mot husväggen.
Hans enda minne av "matchspel" i Orrbyn inskränker sig till en pojklagsmatch" mot Långtjärn. Staffan tror att det blev förlust med 2-1. Det var i de yngre åren som pojkarna i de två byarna, spelade en vänskapsmatch på Skravelholmen. En liten plan som lutade , en hel del. Men definitivt ett minne för livet.
Matcher mot IFK Råneå, blev det efter flytten till Luleå. Staffan kom med i IFK Luleås pojklag och sedan spel i junior och B-laget. En och annan match i IFK Luleås A-lag.
Staffan representerade även ett annat lag från Luleå, Lira BK. I den klubben spelade han i ett år.
Det var många jämna pojk- och juniormatcher mot IFK Råneå. Bland många duktiga IFK Råneå spelare kommer Staffan ihåg Leif Larsson, Bosse Sandström, Torsten Bergqvist och Kent Karlsson. Även en del duktiga ledare i IFK Råneå som ex. Stig Sjöberg har Staffan fina minnen av.
Staffan fortsatt sitt spel i Uppsala för klubben IF Vesta. Han var en mycket duktig målvakt, med en modern målvaktstil.
Fotbollsspelet fick ett olyckligt slut
I en match fick Staffan ena benet, det högra, söndersparkat. Dålig läkningsprocess gjorde att det fanns risk för att han skulle förlora benet, men det klarade sig som tur var till slut, men slut på fotbollskarriären blev det.
Staffan provade på en fotbollsträning, när han blivit rehabiliterad, men då insåg han att nu var fotbollskarriären slut.
Studier i Uppsala
Efter att ha klarat studentexamen med medelmåttiga betyg, bar det iväg till Uppsala i början av 1960-talet.
Efter 4 år av studier var han klar med en fil.mag i historia, statskunskap och nationalekonomi samt även studier på lärarhögskola. Efter detta följde en kort sejour i Skellefteå innan han och hans fru Anita flyttade till Luleå.
I Luleå följde många fina år på Hermelinskolan. Där kom han bl a i kontakt med många elever som hade hemvist från Råneå med omnejd. Staffans ambition, att ge alla elever kunskap i bland annat ämnet samhällskunskap föll väl ut.
Ofta på besök i hembyn
Johan Albert och Alma Paulin (f Vikström), OrrbynMorfar Johan Albert Paulin (1885-1960) och mormor Alma Paulin född Vikström (1886-1966) kom att betyda mycket för Staffan. Många sommarlov på 1950- och början av 1960- talet vistades han hos dem.
LTU - Professor
I början av 1980-talet fick han anställning vid dåvarande högskolan i Luleå, numera Luleås Tekniska Universitet (LTU). En ny och väldigt rolig karriär tog vid, som resulterade i en doktorsavhandling år 1994. Efter detta en professur i teknikhistoria år 1999.
Staffan Hansson prisas för sitt arbete
Detta kunde vi alla läsa i Norrbottenskuriren (NK) 24 mars -2000.
Staffan Hansson, professor i Teknikhistoria vid Luleås tekniska Universitet, får 36 600 kronor för att han gjort Regionens historia synlig för många.
Det är första gången som LTU delar ut den här utmärkelsen och juryn valde att utse läraren Staffan Hansson till pristagare.
Han har i många år arbetat som lärare och forskare vid universitetets avdelning för statsvetenskap, historia och geografi. Hans forskning har bland annat handlat om skapandet av de stora tekniska systemen i norra Sverige vid sekelskiftet.
" Juryns motivering "
Staffan Hansson professor i teknikhistoria, har under många år presenterat sin forskning om Norrbottens teknik och industrihistoria för olika församlingar utanför universitets värld. Genom sin kunnighet och sitt engagerande sätt att berätta, har han gjort regionens historia synlig för många. Och därmed skapat ett intresse för utvecklingen av dagens samhälle.
Prissumman ska användas till egen kompetensutveckling och kommer att delas ut promotionshögtiden i domkyrkan i Luleå 1 april.
Nästa utmärkelse- samma år
Teknologkåren utsåg samma år "Årets bästa lärare"Motivering "att han inspirerar eleverna och visar på ett stort personligt engagemang".Priset var på 10 000 kronor och det var andra året det delades ut. Det är ett pris för att muntra upp arbetstyngda lärare, berättar Tina Roos, ordförande i Teknologkårens utbildningsutskott.
Många lärare var nominerade till detta prestigepris. En elev motiverar: Staffan Hanssons lektioner var de enda där studenterna ville ha så korta raster som möjligt. För att de var så ivriga att fortsätta med lektionerna. Kunde det sägas bättre - en välförtjänt pristagare.
Minne från Chalmers
I sitt arbete har han ofta fått inbjudan från Chalmers i Göteborg, om föreläsningar i sitt specialämne.
Då han gjorde det första gången kom han ihåg ett ungdomsminne. Det var när Bosse Häll, bördig från Orrbyn, på 1950 - talet var hemma från studier på Chalmers i Göteborg. Hur stort tyckte Staffan att det var. Då kunde han inte "se bilden" att han själv skulle föreläsa för kunskapstörstande blivande civilingenjörer på just Chalmers i Göteborg.
foto: Anita Hansson
Staffan Hansson är en berest man, både i sitt arbete som forskare vid Luleå Tekniska Universitet och privat med sin fru Anita. Här ser vi en bild tagen vid en av de nio pyramiderna i Giza utanför Kairo.
Lägg märke till vakten med gevär, till vänster om Staffan.
Staffan står och beundrar en bessemerkonverter på besök i stålstaden Sheffield i England.
Pensionering 2007
Staffan Hansson
Efter pensioneringen har Staffan fortsatt med föreläsningsverksamhet och skrivande samt en hel del artiklar om Luleås industriella historia.
Nu i år när Luleå firar 400 år kommer han säkert vara med i sitt specialämne och informera om det som skett under dessa århundrande.
Bland böcker som Staffan Hansson skrivit kan nämnas:
Porjus - En vision för industriell utveckling i övre Norrland. Utgiven 1994.
Den skapande människan - Om människan och tekniken under 5000 år. Utgiven 2002.
Malmens Land- Gruvnäringen I Norrbottens Län under 400 år. Utgiven 2015.
Nu senast har Staffan Hansson medverkat med artiklar i Stadsarkivets Årsbok 2020-2021. Dessa handlar om Industriellt liv i Luleå, Nederluleå och Råneå (1860-1920).
Intressant studiecirkel 2014 om Orrbyns historia
Deltagare på studieresa till Rosfors, där Staffan Hansson berättade om Rosfors bruk.
Källor: Tidningsartiklar från NK o NSD, sökmotorn Google samt bilder frän föreningen Raan.nus bildarkiv
Tack till: Staffan Hansson för textmaterial och bilder, Jerry Grahn och Birgitta Johansson Norberg för layout och korrekturläsning