Alltid intressant att berätta om sevärdheter nära en by, i det här fallet Orrbyn.
Pålberget
Utsikt över Botjärn mot Orrbyn
Ligger på den södra sidan av Råneälven i byn Orrbyn. Pålberget är 137 meter högt över havet och ligger 15 kilometer från havet. Vid klart väder kan man se kyrktornet på Råneå kyrka. Relativt lätt att bestiga, släta klippor mestadels. Här finns grottor som gör detta berg till ett intressant besöksmål speciellt för barn.
Tväråkölen
En trevlig utflykt 1951
Från vänster Karl Viktor Drugge, Sonja Drugge (1914-1999) och Halvard Drugge, Paul Drugges farbror Halvard var på besök från Amerika till sin hemby Långtjärn.
Gränsar mot byn Långtjärn och benämns reservat. Ligger 11 kilometer nordväst om Råneå. Du tar dig dit via Melderstein och vägen mot Vitå. Från toppen på berget har man fin utsikt över Råneås vackra älvdal. Berget reser sig 162 meter över havet och under istiden låg den helt under vatten. Området kring toppen är mycket naturskönt och domineras av ett stort hällmarksområde bevuxet med gammal hällmarkstallskog. Hällmarksområdet avgränsas mot kanterna av branta bergstup och storblockiga branter. Klapperstensfält finns på flera ställen i reservatet.
Skogen i området är i stort sätt opåverkad av skogsbruk och du kan hitta flera vedlevande svampar och lavar som är knutna till orörd skog. Hålträd och spår av födosök från hackspettar är vanligt förekommande. Det finns spår också att det varit skogsbrand i området, en del levande träd har det man kallar brandljud och det finns kolade stubbar i området.
Knipkölen
Ligger på södra sidan av Råneälven vid Niemiholm och har en höjd av 118 meter över havet.
Halskölen
Gränsar också mot Orrbyns domäner och ligger på södra sidan i Niemiholm och i närheten av Björnåsen. Har en höjd av 58 meter över havet.
Brännkölen
Ligger efter vägen mot Långtjärn högra sidan räknat från Melderstein och har en höjd av 58 meter över havet.
Selberget
Ligger i norra Orrbyn mot Niemiholm. Du kan nå det via uppgång mitt emot Gunnarfelts efter Niemiselsvägen eller från vägen från Ängesträsk, likaså upp från Selheda där Kjell och Margareta Granström bor.
Enligt uppgift från kartavdelningen Luleå kommun, så är den högsta punkten på detta berg 122 meter över havet.
Lötberget
Ligger efter vägen mot Ängesträsk, du tar av på vänster sida, då du skall promera dit. Berget har en höjd av 56 meter.
Kultberget
Ligger till vänster om vägen mot Långtjärn och före Tväråkölen. Berget har en höjd av 75 meter.
Örberget
Ligger mycket nära Kultberget och har en höjd av 72 meter över havet.
Urberget
Ligger också på den södra sidan av Råneälven vid Niemiholm räknat, och har en höjd av 34 meter.
Lövberget
Ligger på södra sidan av Råneälven. Dit tar du dig via Pålbergsvägen. Berget är 115 meter högt över havet. Lövberget utgörs till stor del av grandominerad blandskog som uppkommit efter en brand för cirka 150 år sedan.
Reservatet antyder att det finns ett stort inslag av lövträd. Lövberget har mycket värdefull naturskog som gynnar växter och djur. Du kan vandra i en trolsk och vacker skog mot bergets topp.
Notstångsberget
Ligger nära Hemträsket, en bit ovanför Häbbersviken och har en höjd av 38 meter över havet.
Snöberget
Snöberget i vacker vinterskrud. Foto: Mikael Lundberg
Snöberget ligger 4 kilometer sydväst om Niemisels centrum och på den södra sidan av Råneälven. En stig går upp till Snöberget från södra Niemiholm via Långberget.
Snöberget har en höjd av 242 meter över havet och benämnes som kalottberg. Högsta kustlinjen ligger vid 220 meters nivån.
Då man kommer upp på nivån 160-280 meter passerar man ett större klapperstenfält. Detta bildades i samband med avslutningen av den senaste istiden och beror på att havsvågor sköljt undan lösare material och samtidigt slipat av många av stenarna så de har blivit runda.
Fram till i slutet av 1950 talet så användes berget som brandbevakningsplats. Den bevakningen skedde via ett brandtorn som troligen revs under 196- talet.
Berget har en kalottform och dess profil ser likadan ut från de flesta håll. Från brandtornet kunde man se en skymt av Luleå och Bottniska viken.
Enligt berättelse så fungerade Snöberget som navigeringshjälp för sjöfarten.
Snöberget är idag ett naturreservat inom Luleå Kommun i Norrbottens län.
Råneälven vid Skravelholmen söderut
Källor: Boken Orrbyn, Niemihom, Melderstein, Elisabeth Aspegren, sökmotorn Google och egen forskning
Tack till: Birgitta Johansson Norberg för korrekturläsning och layout