Nu ska jag/vi berätta om byns skola, skollokaler, skolhem och lärare. Skolan var igång mellan åren 1913-1967.
Redan 1850 var Orrbyn en by där många familjer hade slagit sig till ro. Närheten till Meldersteins Bruk, till älven och givetvis ett eget litet jordbruk, var en av anledningarna att man valde att bo här.
Folkmängden då var 303 personer. I Råneå 813 personer, Prästholm 394 personer, Niemisel 217 personer. Då fanns det en skola i Meldersteins Bruk för arbetarbarnen på bruket.
Skollokaler i Orrbyn
Småskolan började redan år 1913 i övre "Mao". Det är inte känt vem som var lärare då. Läsåret 1917/1918 var småskolan fortfarande i Johan Fredrik Mobergs bagarstuga som var beläget vid övre "Mao", gårdsstället där Andreas Englund bor idag.
Uppvärmningen för klassrum och bostad var genom en vedeldad kamin. Belysning år 1917 var fotogenlampor. Elbelysningen kom året efter 1918.
Klass 1-2 våren 1918
Skolan belägen isi övre Mao. Lärarinnan Teresia Sundström gifte sig med Fredrik Strand från Orrbyn.
Skolklasserna 4-6 i Orrbyskolan, 1922-1923
Vi har bara tre namn på skoleleverna, nedre raden från vänster: 2:a Tyra Söderberg, 3:e Nanna Paulin (g.Norberg) och 4:e Ester Degerlund (g Lindsbro), men vilka är de övriga av mellanstadieelever på fotografiet.
Åren 1918-1926 var småskolan isi övre Mao.
Åren 1927-1929 var småskolan i salen hos Elam Almkvist
Åren 1930-1934, vårterminen - var småskolan i salen hos Emanuel Moberg (isi Mannes)
Åren 1923-1933 var klass 3-4-5-6 i Gammelskolan, f.dbarnbespisningen och dåvarande lärarbostad
Gammelskolan fd barnbespisningen
Fastigheten är sedan länge rustad och bebos av familjen Enbuske.
Åren 1930-1933 var klasserna 3-4 hos Alfred Ed.
År 1934 byggdes nuvarande Orrbyskolan och hölls igång till vårterminen 1967 med klasserna 1-2-3-4-5-6.
Skolan i Orrbyn
Sedan länge är den bygdegård Orrbyn
Uthusen kring skolan i Orrbyn
Dass (utetoalett) var det som gällde.
Året 1939/ 40 beredskapsvintern togs skolan i beslag av militären och den Vita Skolan som var på övervåningen hos Elfrid Nilsson på Bruket.
Hos Forsmarks var klasserna 5-6-7 läsåren 1943/1944 till läsåret 1946/1947.
Även södra och norra Niemiholm hade skola. På norra sidan är skolan kvar idag som ett privat hus.
På södra sidan var skolan belägen hos Agnar Johansson där idag Ruben Jakobsson bor.
Det fanns också en skola uppe i Damnåsen som ligger på södra sidan i Niemiholm.
Det fanns fortsättningsskola med slöjd som Marcus Nilsson höll hemma i salen "isi Marcus Nilssons upp i Backen".
Övriga kända som undervisade i slöjd var: Fredrik Strand, Karl Ed och Ruben Wikström. Det fanns fortsättningsskola för blivande skomakare också.
Kalix Folkhögskola hade även en filial på Melderstein.Slöjd och gymnastik fanns i nuvarande bygdegården i Orrbyn. Den verksamheten pågick läsåret 1960/1961 och Johan Sparrman var då rektor för Kalix Folkhögskola.
Lärare på skolan i Orrbyn var Yngve Kassemir.
Varför så många skollokaler ?
Detta har troligtvis berott på att det fanns många barn, som kom från byarna runt omkring och måste bo på skolhemmet i Melderstein. Dessa barn hade för lång resväg och någon skolskjuts existerade inte under denna tid. Vintern, den så kallade beredskapsvintern 1939 blev skollokalerna upptagna av militärer. Skolverksamheten fick hitta på alternativa lösningar.
Skolhem
Skolhem fanns på Melderstein och där bodde barn från byarna och de gick givetvis skola i byn. Det var många barn och alla rymdes inte i skolbyggnaden som invigdes 1934. Från år 1929 fram till våren 1947 fanns troligen skolhemmet, en anledning till de många ställen som inrymde skollokaler i byn, berodde alltså på det höga elevantalet.
Nu är Meldersteins vackra herrgård inte skola längre. Foto: Leif Hansson
Det var Råneå kommun som var ansvarig för skolverksamheten fram till kommunsammanslagningen 1969.
Lärare som funnits i byn
Teresia Strand, född Sundström, började arbeta som lärare år 1917/1918. Hon var nyutbildad småskollärare vid seminariet i Råneå. Teresia tjänstgjorde i Orrbyn i hela 43 år och var barnledig under kortare perioder.
Andra småskollärare som har tjänstgjort i Orrbyn genom åren är: Alma Amalia Johansson, Fanny Backgård, Wälitalo, Svea Skogkvist, Cederlund, Kerstin Aggesjö, Berta Sandström, Alida Nordström och Lilian Hammar.
Lilian kom till byn 1965 och tjänstgjorde till skolan lades ner år 1967.
Skolklass i Orrbyn 1948 - Foto: Fahlgren
Lärare Teresia Strand
Skolklass 1-2, år 1960 Foto: Fahlgren
Lärare Kerstin Aggesjö
Stjärngossar och tärnor i barnbespisningen dec-1963
Lärare Berta Sandström
Folkskolelärare i byn åren 1912-1923 var Nils Petter Wikström, sedan kom Nils Wilhelm Nordström 1923 och tjänstgjorde ända till vårterminen 1967.
Övriga folkskolelärare som undervisat: Signar Rånlund, Hedvig Freden, Stina Aronsson, Marianne Lindström, Aina Lindström, Elina Sandström och Gertrud Pettersson.
Ove Hammar kom till byn 1965 och tjänstgjorde fram till år 1967 då skolan lades ner.
Lilian och Ove Hammar var lärare samtidigt i Orrbyn Foto: Seth Holmvall
Intervjuade Ove Hammar som berättade: Lilian och Ove blev uppringda av skolledaren (rektor) Albert Lundberg för Råneå kommuns skolverksamhet, som frågade om de ville ta ansvar för skolan i Orrbyn.
En B-skola med klasserna 1-6. Svaret blev; "Det vill vi gärna".
Enligt Ove en underbar tid med barn som ville lära. Det fanns en lärarbostad, bara några meter från skolan och som Albert Lundberg såg till, att det var en bra boendemiljö för det äkta paret Hammar. Den rustades upp målades upp av Selbergs målerifirma. Rolf Selberg var ansvarig fördetta. Lilian ansvarade för klasserna 1-2 och Ove för klasserna 3-6. En av de första uppgifterna de hade ,sedan de flyttat in var att göra läsårets schema. Samt veckoplaneringen i de olika ämnena för varje årskurs.
Ove och Lilian tog kontakt med förre läraren vid Orrbyskolan Nils Nordström, av honom fick de värdefull information om den här lite speciella skolformen. En B-2 skola som Orrbyskolan var .
Trivdes bra, en oväntad god lön, eftersom det ingick ett antal övertidstimmar i denna tjänst. Dessutom arvoderades man som tillsynslärare och bibliotekarie.
En filmapparat fanns i skolan. Film och Diabilder till de olika läroämnena kunde hämtas eller beställas på AVC - centralen i Luleå.
Skolledaren i Råneå skoldistrikt Albert Lundberg frågade då och då om vi saknade något i undervisningen. Vi frågade och önskade oss en skol- TV för att använda i undervisningen. Denna TV- apparat med hög ställning till anlände fort. Även en Skioptikonapparat, att förstora bilder med , efterfrågades också. Samma här, snabb leverans.
Träslöjdsalen låg i källaren. Klassrummet för Årsklass 1-2 låg i markplan. En trappa upp i övre plan fanns bibliotek, kartrum samt klassrum för årsklasserna 3-6.
Som vaktmästare på Orrbyskolan fanns en liten glad och hjälpsam dam vars namn var Hjördis Riström. För information: Hennes man Bertil hade tidigare haft denna syssla. Matsalen fanns i en byggnad mot Niemiselsvägen.
Astrid Lövgren ansvarade för skolbespisningen, där vällagade skolmåltider serverades till allas belåtenhet. En av dagens höjdpunkter var det allt.
En gång i veckan anlände Gunnar Degerman och Anita Lundmark för att undervisa i trä och syslöjd.
Orrbyskolan klasserna 4-6 skolåret 1965-66
Lärare Ove Hammar
Lärare Ove Hammar undervisar studiemotiverade elever i Orrbyskolan: Bertil Persson, Maud Nilsson (med flätor) sittande med ryggen mot Maj-Britt Sundberg, till höger i övre bildkant tittar Maria Larsson (g. Pettersson) fram.
Lågstadiet i Orrbyn 1966
Lärare Lilian Hammar
Klasserna 4-6 i Orrbyskolan våren 1967
Efter detta år var det skolan i Råneå som gällde för Orrby-eleverna.
Ishockeybanan
Eleverna trivdes med Ove Hammar och kom med många idéer vad de ville hitta på. Skolelev Tony och övriga pojkar hade sett på TV-sändningar om nya popsporten ishockey och lade fram förslaget om att bygga en hockeyplan
Ett av de sista korten tagen från Orrbyskolan, 28 april 1967Från vänster Lena Englund, Agneta Karlsson, Maj-Britt Sundberg och Elisabeth Bergman. - Orrbyskolan i bakgrunden
Kända lärarvikarier har varit Gunhild Rånlund, Tore Klippmark, Olof Hederyd, som var vikarie under andra världskriget (1939-1945). Stina Aronsson var folkskollärare i byn läsåret 1946/1947, hade klasserna 5 och 6. Skollokal var då hos Forsmarks. Stina var vid den tiden även erkänd författare. Hon bodde i ett rum hos Gunnar och Viola Wikström. Samma sak gjorde även Marianne Lindström.
Stina Aronsson
Skolklass i Orrbyn 1946/47
Lärare Stina Aronsson
Skolklasserna 4-6 vid Orrbyskolan, 1962/1963
Lärare Gunhild Rånlund
Teresia Strand, född Sundström, kom till byn som folkskolelärare 1918 och gick i pension 1957. Teresia tog examen 1912.
Nils Wilhelm Nordström kom till byn som folkskollärare 1923 och blev kvar ända till vårterminen 1965. Nils Wilhelm tog examen 1923.
Studiecirkel för att få fram Orrbyns, Niemiholm och Meldersteins historia. Började den 27 januari 2014 och avslutade på våren 2015.
Studiecirkeldeltagare
Länk till artikeln på Raan.nu -https://www.raan.nu/default.aspx?id=35758
Källor: Boken Orrbyn, Niemiholm, Melderstein. Våra byar båda sidor om Råneälven. Intervjuer med Ove och Lilian Hammar, Elisabeth Aspegren. Sökmotorn: Google och egen forskning
Foton : Ove och Lilian Hammar , Raan.nu
Tack till: Birgitta Johansson Norberg layout och korrekturläsning