Våra sponsorer

Länk till Italic AB hemsida, öppnas i nytt fönster

Länk till Leif Larsson hemsida, öppnas i nytt fönster

Länk till Laitis hemsida, öppnas i nytt fönster

 


Raan.nu logo 

 
Logga in
 BÖLE  DEGERSEL  FORSNÄS  FORSTRÄSKHED  GUNNARSBYN  HÖGSÖN  JÄMTÖN  LÅNGTJÄRN-HEDEN  MJÖFJÄRDEN  MJÖTRÄSK  NEDRE FLÅSJÖN  NIEMISEL  ORRBYN  PRÄSTHOLM  RÅNEÅ  SÖRBYN  VITÅ  VITÅFORS  ÄNGESTRÄSK  ÖVRE-RÅNEÅ SOCKEN  ÖVRE-VITÅDALEN 
Endast medlemmar i Raan.nu kan se denna sida.
För att bli medlem klicka här:

BLI MEDLEM

(det kostar endast 100 sek/år och familj)

<< Tillbaka till Raan.nu startsida <<

 

Verner Strand Degersel

Verner Strand ( 1905-1987 ) Var med om sågverksepoken och hade mycket att berätta från sitt intressanta liv. Arbetat med det mesta. Inte minst som fiolspelande musiker vid danser, bröllop och andra musiktillställningar. Där det bara måste finnas levande musik. Verners föräldrar Kristoffer Strand ( 1855 - 1917) och mamma Anna Lisa född Karlsdotter Degerman ( 1857- 1908) gick bort tidigt . Så Verner fick tidigt ta ett stort ansvar för familjeförsörjningen . Efter 6 årig skola var det bara ut i förvärvsarbetet.

 

Verner berättar : 

Om när han fick i uppdrag att åka till gränsstaden Haparanda , som var närmast utminuteringsställe för att köpa brännvin. Det var " Gamla Broman " som han sa , brukade samla upp sågverksarbetarnas väskor för att packa brännvin i dessa. Det var nog mmellan åren 1915- 1920 - talet. Som dessa inköp började.

Verner hade börjat som skjutserare vid Kronsågen , tillsammans med sin broder, som kom att förolyckas i detta arbete. han fick en bräda, som kastades från sågklingan mot sitt bröst så hårt så att han fick svåra inre skador och avled efter tre dagar utan att ha fått någon läkarvård. Landsfiskalen var den enda, som kallats dit för en rättslig undersökning. Inga andra åtgärder vidtogs från arbetsledningens sida. Detta var ett av Verners mörkaste minnen. Han blev Degersel trogen hela sitt liv, trots den avfolkning som skett där efter sågverkstiden. 

Ellen och Verner fostrade 6 barn. Gun född 1939, Gunnar född 1943. Erling född 1949, Sven Olov född 1952 och Billy född 1956. Samtliga födda i byn Degersel.

Lite minnen av Verner

Han mindes att Knut och Kalle Gunnerfeldt var anställda vid Kronsågen , som brann ner 1910, och andra gången 1915. Båda gångerna byggdes sågen upp igen. Det fanns många sågverk i Degersel under denna tid. Kronsågen samt sågen som ägdes av Karl Karlsson Andersbyn, Axel Berg Vedafallet, Anders Unger Gunnarsbyn, Oskar Andersson Sörbyn, Fritjof Nilsson och Johan Larsson Vedafallet. All denna sågverksamhet avstannade i slutet av 1920 - talet.

 Här ser vi från vänster Anders Unger , Kristina och Brita Näsholm och Ebba Unger. 

 Ansvar tidigt 

Som 16 åring ( 1921) var Verner Strand gårdskarl hos Kronojägare Edvard Hedlund i Degersel. Han mindes med glädje hur väl han blev omhändertagen av Fru Hedlund. De såg gärna att han stannat kvar en längre tid som gårdskarl, men Verner hade andra planer. Norrlands Statsarbeten började med vägbygget Degersel - Sörbyn . Detta vägprojekt arbetade han med mellan åren 1921 - 1923.

Verner berättade gärna om sågverkstiden : Som när Ernst Nilsson sågägare kolade avfall från sågen, som bakar och spink. Då låg den starka, gulaktiga röken över Degerselsområdet. Inte alltid så behagligt att inandas denna rök. 

Under en tid vid sågen var han stabbläggare. Då sågades bland annat lådvirke. Den som stabblade på heltid var Valborg Nordell, maka till Viktor Nordell, som var smörjare på sågen. 

Verner var en historieberättare av klass

En av historierna : Folkskollärare Ludvig Ström från Degersel , gav sig till att flotta kastved från Sundsnäslandet till Degersel. Han hade huggit kastved i närheten av stranden , sedan fick han för sig att göra en flotte av kastveden och på så sätt flotta den till hemmet i Degersel. Ett ganska ovanligt projekt. Han surrade en flotte med björk och sälgbuskar och styrde ut mellan några holmar, till han kom ut på öppna Degerselet. 

Seglingen / bogseringen gick sedan bra med svag nordlig vind och flotten drivande mot västra stranden. Strävan att byta / ändra riktningen var hopplös. Då flotten kommit två tredjedelar av sträckan började den få bottenkänning för att slutligen fastna i det grunda vattnet. Där slutade den seglatsen med skepparen halvt simmande eller gående i vattnet. Han tog sig i land och gick hem för att hämta båten, och började sedan att lasta kastved från den grundstötta flotten. Därefter rodde han till båtplatsen vid sågen, där han lossade kastveden och travade upp den för torkning. En lång och påfrestande rodd, växelvis med lastning och lossning. Men veden var räddad - det var det viktigaste !  

Verner Strand som spelade fiol bildade en duo med dragspelaren Joel Hedberg. Det blev många spelningar op dansbanorna och logarna , tills solen stod högt på himlavalvet. Det blev spelningar på bröllop, där brudvalsen var det mest spännande att ta del av. Bröllopet kunde ibland hålla på flera dagar. Med rikligt med mat och dryck. 

Folkmusik , som nu blivit en bland många musikstilar, är musik med rötterna i bondsamhällets Sverige. Landsbygdens musik i vardag och fest, som tidigare överfördes muntligt från generation till generation. I Norrbotten finns en rik tradition av bra folkmusik . Den första kända notuppteckningen av musik från länet gjordes 1799. därefter några till under 1800 - talet. 

Astrid och Joel Hedberg

Verner Strand mindes mycket väl den första dansbanan, som byggdes i Degersel vid Frans Lindströms gård . Dansbanan låg söder om gården. Man tecknade en förening , och tecknade andelar, och sedan satte man igång och bygga denna dansbana. Axel Lindmark, Joel Hedberg och Verner Strand m.fl.  var initiativtagarna. Det bildades samtidigt en styrelse för föreningen. Frans Lindström var en av huvudmännen och skötte biljettförsäljningen till danserna på denna dansbana. Lite ekonomi chef som han betraktades som. Det byggdes en nyare modernare dansbana i korsningen Boden _ Sörbyvägen. Där samlades detta mycket folk . Den första dansbanan byggdes 1915 och den andra omkring 1924.

Rodde drag

Verner Strand och Evert Björklund rodde drag vid midsommartid upp mot Sundsnäsängarna och upptäckte samtidigt , att något rörde sig i vattenbrynet invid land. Verner berättade : Vi närmade oss försiktigt  och upptäckte då att det var braxar, som lekte och gick rygg i rygg. Då vi kommit tillräckligt nära började vi att håva brax.

Fiskarna lät sig icke störas av vårt håvande , och till slut hade vi båten nästan bräddfull. Då rodde vi till Degerselslandet och kallade på folk, och det blev en stor braxkommers till bybornas förtjusning och uppskattning. 

Passagerarbåt

Verners mest intressanta minne var den stora passagerarbåt, ångbåt som den också kallades. Den var heltäckt och passagerarna kunde färdas med båt från Degersel - Sörbyn- Lassbyn. återvände sedan samma sjöväg till Degersel. Detta hände före 1921, då ingen väg fanns till Sörbyn. Skeppare ( kapten ) på denna ångbåt ska ha hetat Åhman , och kommit söderifrån. 

Verner Strand med sin fiol.

 Denna bild är tagen i maj 1970. Bengt Martinsson och fotografen till detta kort Märta Ramsten , åkte runt och spelade in med bandspelare låtar hos spelmän. Som annars skulle ha fallit i glömska. En intervju där Verner Strand spelade kända låtar ex. : Spiskrogsvalsen, Glade Kalles vals efter Burman, Hambo efter Burman, schottis, Kadrilj efter Burman med flera. Inspelningen var i verner och Ellens hem i Degersel, 33 minuter och 7 sekunder spelades in denna vackra majdag. Svenskt visarkiv har arkiverat denna upptagning av musik och härliga minnen .

Fru Ellen var också medverkande i Verners musicerande, som duktig användare av instrumentet Cittra. till stor glädje för Verner och åhörarna.

 

Källor : Boken " Historia om Råneå älvdalar 1200- 1900 - talet. egen forskning.

Tack till : Bengt Martinsson , Svenskt Visarkiv, Kjell Nilsson,  Birgitta Johansson Norberg korrekturläsning , 

 

 

 

 

 

 

 




Information
ID 50850
Källor
Senast ändrad 2019-08-28 08:49:28
Plats Degersel
Redaktör Kent Höglund
Kategori

 



Diskutera/Kommentera ovanstående information  


Namn

Epost



  
Denna sida drivs av föreningen Raan.nu
×
Meddelande från