Mellan åren 1984 och 2009 var den lilla byn Forsträskhed känd i hela Sverige för sin skytteverksamhet. Luftgevärsskytte var det som gällde. Olov Hansen, född i Norge och inflyttad till byn, var mannen som tillsammans med bl a Rudolf Åhlund var den som drog igång verksamheten. Eldsjäl är bara förnamnet. Ska berätta lite om denna verksamhet, som drog till sig så stort intresse!
Byn Forsträskhed
Forsträskhed ligger milen från Niemisel och tillhör Boden kommun. Forsträskheds Idrottsförening uppförde den första baracken i början av 1960-talet. När föreningen upphörde bildades Bygdegårdsföreningen, som tog över denna byggnad. Baracken var liten och saknade vatten och avlopp. Bygdegårdsföreningen förde länge en tynande verksamhet. Men i slutet av 1970-talet började det hända saker.
Rudolf Åhlund - en stark ledare i Forsträskheds skytteförening
Skyttecentrum i glesbygd
Mycket av äran måste tillskrivas Rudolf Åhlund, löjtnant på I 19/ P 5 i Boden, som flyttade till Forsträskhed. Rudolf blev ordförande i bygdegårdsföreningen. Boden kommun skänkte efter förfrågan en gammal barack till verksamheten i byn och ett flyttbidrag på 15000 kronor.Nu började det hända stora saker:Den gamla "Bygdegården" fick ett nytt utseende, de två barackerna byggdes ihop, moderniserades och fick vatten och avlopp.
Eldsjälarna Ruth Åhlund och Monika Berglund m fl, lagade mat och kokade kaffe på en liten platta och öste vatten ur mjölkhämtare ute på gårdsplanen. Gästerna behövde inte längre gå ut "i skogen" när det trängde på, nu fanns moderna samlingslokaler.
Tre målare på plats för att rödfärga baracken, fint blir det
Underbart vacker bygdegård i Forsträskhed
Forsträskheds Bygdegård med invigningsfest
Svett och möda har krävts för att åstadkomma denna moderna bygdegård.Karlarna har köpt vindfällen och låtit såga virket, Sigvard Ek har under våren sålt lotter för att få in pengar, hela sommaren 1982 har frivilliga sågat, spikat och snickrat. Föreningen behövde bara ta ett lån på 30 000 kronor och kunde sedan betala av 20 000 kronor som Boden kommun lovat dem. Alla lovordade det fina samarbetet med Boden kommun.
Rudolf Åhlund berättade: Det finns behov av aktiviteter i en sådan här liten by, inte minst är det viktigt att vi gör något för barnen. Vi kan tänka oss barnvideo, låta dem spela bordtennis (pingis) med mera. För de äldre fanns det nu lokaler för studieverksamhet, vävning osv.
Skytte
Det blev luftgevärsskytte som blev det stora intresset för barn och unga. En jämlik sport där flickor och pojkar har samma förutsättningar. Olof Hansen var den stora inspiratören och läromästaren., gammal skytt som han var.
Den 10 april 1984 klubbades stadgarna för Forsträskheds skytteförening igenom på ett välbesökt föreningsmöte. Föreningen blev medlem i Sveriges Riksidrottsförbund och tilldelades föreningsnummer 2582-26647-38.
I Bygdegården i Forsträskhed samlades många ungdomar med samma intresse under åren 1984-2009. Intresset var luftgevärsskytte och eftersom det inte fanns så många ungdomar i denna lilla by fick föräldrarna skjutsa sina barn, upptagningsområdet var hela Råneälvdal. Lite av framgångssagan var att föräldrarna måste stanna kvar medans barnen tränade skytte och på detta sätt kom att lära känna varandra. Det ena gav det andra.
Ingen billig sport
För att kunna idka denna sport, behövs det en del material som föräldrarna (oftast) måste inköpa.
Luftgevär, jacka, byxa, handskar och skor. Inga billiga saker men i början var klubben snäll att låna ut luftgevär mm, så att alla skulle få känna sig för.
Bingospel - inkomstbringande
År 2003 anordnade Skytteföreningen 6 bingospel i Niemisel. Försäljningen av bingobrickor inbringade 29 655 kronor, dessutom gav de sålda lottringarna en vinst på 3538:50 kronor. Varmkorv, fika och godisförsäljning: 19659:50 kronor. Kostnader fanns givetvis också: Hyran 1250 kronor, bingoutroparen 3000 kronor, bingomaterial 5935, annonser 7643 kronor. Totalt gav året en vinst på 35 887 kronor.
Det krävs att många är med för att få en förening att fungera och dessutom nå framgång.
Föräldrar och aktiva i glatt samspråk
Olav Hansen, profil i Forsträskheds skytteförening delar ut en pokal till talangen Gustav Lövgren.
5 år senare - 1989
En förening med ganska blygsam omfattning, men med nära nog osannolikt stora framgångar.
Rudolf Åhlund berättar: Senaste året har vi haft tre lag igång i Norrbottensserierna och fått två seriesegrare. Ett seniorlag vann Division III (tre) och ett annat lag kom femma i Division V (fem). Ungdomslaget, blev också seriesegrare. En av orsakerna till framgången i detta lag var blivande stjärnan Tommy Hansen 15 år. Han deltog nyligen med gott resultat i Skyttiadens Riksfinal i Fagersta, i klassen L- 15, stående luftgevärsskytte. Hela Sverige var med och tävlade och det blev en tionde plats och bäste norrbottning för Tommy Hansen.Övriga i detta ungdomslag var 13-åriga Charlotta Norman och Tommys tvillingbröder Daniel och Magnus, 11 år.
Tommy berättar att han tränar och skjuter flera hundra skott varje vecka. Nära till träningslokalen som han har.
Stjärnan i Forsträskhed skytteförening längst till vänster tillsammans med sina skyttekamrater
Bra ledarskap
En del av framgången var att skytteinstruktören Olav Hansen, på ett fint sätt fick skytteungdomarna att tidigt gå vidare från sittande skjutning till stående. Luftgevärsskytte kan du som ungdom börja ganska tidigt, beroende om du orkar hålla upp geväret med rätt balans. Ganska bekvämt att sitta och skjuta och få ett bra skjutresultat. 10 år tycker ledaren Olav är en bra ålder att börja annars tröttnar man för tidigt. Olav menar att 13 år är en lämplig ålder att börja stå-träna. Sittande träningen såg han mer som ett sätt att komma in i skyttet.
Sittande skytte, kul att prova på. I bilden Angelica Hemström blivande storskytt
Stående skytte. 40 skott i varje tävling. Josefin Engman nådde stora framgångar. Tommy Hansen i blå mundering. I dag är han en av Sveriges bästa i pistolskytte.
Blandade åldrar, fungerar bra luftgevärsskytte
Trevlig samvaro i Bygdegården
Adventsfika - uppskattat av alla
1989
Under det gångna verksamhetsåret har Skytteföreningen kunnat glädja sig åt att en klar breddning av ungdomsverksamheten har skett, man kan hoppas att luftgevärsskytte är på gång igen. Tävlingsmedverkandet är i stort sett det samma som tidigare år dock har de riktigt höga resultaten uteblivit. Förhoppningen är att detta skall förändras till nästa säsong. På ledarsidan har Olav Hansen och Stefan Svanberg genomgått en förenings-/instruktörsutbildning anordnad av skytteförbundet under två helger i Luleå.
En kort översikt över tävlingsresultaten
Kommunmästerskap 29 oktober 1994
Juniorer: 1:a Tommy Hansen, 11:a Daniel Hansen, 13:e Magnus Hansen
Klass L 13 - 8:a Håkan Norberg 350 poäng
Klass L 11 - 3:a Andreas Lantto 390 poäng
Vindelskyttet 5 november 1994
Klass L 11 8:a Andreas Lantto, 33:a Lars Zakrisson
Klass L 13 24:a Ronny Zakrisson, 42:a Kim Ebberyd
Juniorer: 2:a Tommy Hansen
Lilla VM uttagning 26 november 1994 och 21 januari 1995
Sittande skjutning: 39:a Fredrik 390 poäng, dessutom deltog 5 st skyttar utan att kvalificera sig.
Stående skytte: 13:e Magnus Hansen 331 poäng, 16:e Daniel Hansen 323 poäng.
Skyttiaden - Föreningsomgång
Juniorer: 1:a Tommy Hansen, 2:a Charlotta Norman
L 15 1:a Per Zakrisson 190 poäng
Klass L 13 1:a Ronny Zakrisson 195 poäng, 2:a Kim Ebberyd 190 poäng, 3:a Håkan Nordberg 183 poäng.
Klass L 11 1:a Lars Zakrisson 194 poäng, 2:a Linnea Almqvist 191 poäng, 2:a Fredrik Lantto 191 poäng, Andreas Lantto 190 poäng, 5:a Tobias Hansen 186 poäng.
Föreningsomgång i Boden.
Juniorer 1:a Tommy Hansen, 2:a Charlotta Norman.
Dessutom deltog 2 skyttar i klass L 15, 3 skyttar i klass L 13 samt 3 skyttar i klass L 11, utan att nå vidare avancemang.
Föreningsmästerskap 8 januari 1995
Oldboys: 1:a Folke Ek 349 poäng. Seniorer: 1:a Tommy Hansen 377 poäng, 2:a Charlotta Norman 356 poäng, 3:a Olav Hansen 551 poäng, 4:a Magnus Hansen 338 poäng, 5:a Daniel Hansen, 332 poäng, 6:a Torbjörn Lövqvist 328 poäng, 7:a Glenn Ek 325 poäng, 8:a Christer Lantto 301 poäng, 9:a Per Zakrisson 287 poäng.
Ungdomsklass: 1:a Fredrik Lantto 197 poäng, 2:a Andreas Lantto 195 poäng, 3:a Ronny Zakrisson 192 poäng, 4:a Kim Ebberyd 190 poäng, 5:a Lars Zakrisson 189 poäng, 6:a Tobias Hansen 185 poäng, 7:a Håkan Norberg 184 poäng, 8:a Alexandra Ebberyd 180 poäng, 9:a Dan Zakrisson 178 poäng, 10:a Daniel Hansen
Forsträskhed 15 februari 1995
Stefan Svanberg - ordförande i Forsträskheds ungdomsskytteförening
Tre ungdomar i prydliga föreningsjackor
Artikel i Norrbottenskuriren 25 januari 1997
Tommy Hansen (13 år) säkrast på handen. Tommys segerresultat blev 380 poäng av 400 möjliga. Bara två poäng från personbästa. 40 skott i stående skjutning. Tävlingen hette Polcirkelträffen , en tvådagarstävling i Övertorneå, med 200 startande skyttar.
Två profiler på plats, Henry Johansson delar ut pris till Tommy Hansen, Forsträskheds skytteförening
Rubrik efter seger i Lilla VM 12 mars 1999 - Grabben med stålnerverna
Ibland blir det nästan för mycket. Som när man efter två dygns skytte, 69 skott skjutna, ligger på exakt samma tiondels !! poäng som killen en halvmeter till vänster. Och bara ett skott som återstår. Jag brukar inte vara nervös . Men då var det nervigt erkänner Anders Nilsson (14 år) tävlandes för Forsträskheds skytteförening. Anders som givetvis vann den tredje gången han ställde upp i Lilla VM. Denna prestigefulla tävling. Första att gratulera var mamma Ann-Kristine, som hade åkt ända till Malmberget från hemmet i Niemisel. Segerrecept: Anders brukar rulla Diablokulorna på en spegel för att försäkra sig att de var så runda som de måste vara. Andra knep hade han också i lager.
Framgångsvåg under första delen av 2000-talet
Den största stjärnan var Irene Helmersson. bördig från jämtländska Föllinge men sedan år 2001 bosatt i Boden, som tävlade för Forsträskheds skytteförening.
Detta gick att läsa i länstidningen NK den 22 februari 2004: Irene Helmersson, 20 år, är länets skyttedrottning. I helgen blev hon svensk seniormästare för damer. Efter två Junior SM-Guld blev hon svensk seniormästare för damer. Året efter försvarade hon denna titel. Då utklassade hon Sverigeeliten. Rubrik: Ny guldmedalj och nytt svenskt rekord av luftgevärsskytten Irene Helmersson.
Irene Helmersson efter vinsten i prestigefulla tävlingen Swedish Cup. Tvåa i tävlingen blev OS-vinnaren Matthew Emmons USA
Rubrik: Helmerssons fantastiska skyttehelg gav henne en plats i EM i Tallinn.
22 november 2004
Irene Helmersson hade varit nära drömgränsen 400 poäng i ett par års tid. Vid tävlingen Arcusknallen sköt hon fullt, alltså 400 poäng. Ett tangerat rekord, det fanns en tjej från södra delen av Sverige, Matilda Söderlund som även hon skjutit fullt. Irene kände att det fanns motivation att göra om bedriften. Men även positivt när det gällde att få tag i sponsorer.
Irene fick även representera Sverige vid EM-tävlingar i Tallinn året efter, tillsammans med två andra kvinnliga luftgevärsskyttar. Där slutade hon på en nionde plats. Ett bra resultat med tanke med att det var hennes debut i internationella sammanhang. 396 poäng var ett bra resultat men konkurrensen var knivskarp.
Rubriker om skytteframgångar
Jenny bästa bland 8.500 unga skyttar.
Jenny Söderberg har all anledning vara glad. Av 8.500 skyttar i Sverige var hon bäst. Med andra ord hon vann Riksfinalen i Skyttiaden. Den överlägset största tävlingen i luftgevär avgjordes i Eskilstuna.
En annan stjärna
2003-03-02
Therese Melanders intresse för sporten väcktes när den numera nedlagda skytteföreningen i Sörbyn besökte skolan i Gunnarsbyn, för att presentera sin verksamhet. Efter det första skottet var hon såld. 6 år senare var hon årets stjärnskott. Hennes dröm var att tävla i skytte-VM. I Sverige ligger hon på en hedrande 17 plats i rankingen. Sponsor hade hon också skaffat sig. Den här säsongen vann hon sin klass i både Arcuspuffen och Arcusknallen , som omfattade båda disciplinerna. Sedan kom framgångarna. Senare så skördade hon framgångar i annat skytte och tävlade då för Niemisels Skytteförening , typ 6.5. Efter avslutande karriär, utbildning och arbete, föräldraskap så är hon nu ungdomsledare i en Luleåklubb. med egna barn i luftgevärsskytte - vad månde bliva !
Rubrik i NSD 1 mars 1996
Sist? Nä, Gun-Marie Lindström blev helgens knall i Lilla VM - tävlingar i Malmberget. Hon vann Guld i den yngre åldersklassen upp till 13 år. Trots att hon bara skjutit luftgevär i 5 månader.
2002- 02- 10
Juniorskytt smällde högst. Seniorerna fick stå i skuggan när förbundsmästerskapen avgjordes. Josefin Engman , vann den äldre juniorklassen på finfina 386 poäng . Slog alla seniorer med detta resultat.
NSD 2002- 04-15
Forsträskhed dominerade Junior SM:et. (JSM) i Göteborg
Trion Irene Helmersson, Angelika Hemström och Josefina Engman. Inte nog med det - Emma Antonsson överraskade alla med att skjuta hem en silvermedalj i Klass C.
2003-11-24
Poängjakten
Emma Antonsson har några poäng kvar till drömgränsen 400 poäng. Men 387 poäng räckte till en klar seger i Arcusknallens luftgevärsskytte. Tredje gången hon tangerar detta resultat. Siktar på 390 poäng.
2003 - 12 - 01
Mikael Nes ( 21 år) vann Arcuspuffen.
Han gjorde en fantastisk tävling och vann seniorklassen på finfina resultatet 388 poäng. 85 skyttar deltog i denna anrika tävling.
2004-03-15
Full pott för Gustav Lövgren i Moälvsskyttet.
Gustav Lövgren 19 år, duktig luftgevärsskytt, som fått sin skyttefostran i Forsträskheds skytteförening vann sitt livs första öppna fältskjutning i helgen. Han var ensam att skjuta fullt i tävlingen med sina 36 träffar i ymnigt snöfall.
Rubrik : Byns nästa stjärna. 15 åriga Angelica Hemtröm har presenterat sig.
Kommentar: När vi nu kan analysera denna fantastiska förenings skyttesaga. Ja det var vad det var ! Så är det otroligt att Forsträskheds skytteförening var bäst i hela Sverige. Inte bara en gång, utan två. Det var många saker som spelade in. Duktiga hängivna ledare, bra upptagningsområde för skytte. Nästan ingen konkurrens av andra idrotter typ: Ishockey skidor, fotboll, basket. Bra föräldrasamverkan. Och slutligen intresserade aktiva som skapade bra förutsättningar för gemenskap och trivsel.
En förutsättning om man ska ha framgångar. Ledord ! Ihärdighet, färdighet, kraft och kamratskap.
Källor: Klippböcker lånade av Olav Hansen, intervjuer med Greta Andersson, Therese Melander, Anders Nilsson, Tommy Hansen, Olav Hansen .
Tack till: Birgitta Johansson Norberg layout, korrekturläsning och bildbehandling.