Från 1923 till dags dato - det börjar närma sig 100 års jubileum . Den 22 februari 2023. Så stort det kommer att bli.
Mörk februari, 18 unga män och ett allmänt intresse för idrott var ingredienserna, då Idrottsföreningen Kamraterna blev till i Råneå den 22 februari 1923. Den förste som fick förtroendet att svinga IFK-klubban var Einar Sjölin och ansvaret för att det första mötet mellan föreningen och idrotten blev lyckat delade han med Ludvig Löfgren, vice ordförande, Gösta Sköld, sekreterare, Emil Nyberg, skattmästare och Reinhold Fahlesson, materialförvaltare.
Råneås största affärsgata Västerlångvägen
Västerlångvägen var Råneås största affärsgata när IFK Råneå bildades. Kyrkstugorna var ett slående inslag i samhället på den här tiden. Det ser lite annorlunda ut 90 år senare.
Man hade siktet inställt på sommarens idrotter och förhandlade om mark för idrottsplatsen. Ungefär samtidigt pågick underhandlingar om övertagande av en bolagsägd fotboll!
Föreningens idrottsdräkt skulle bestå av vit tröja med blå stjärna samt blå byxor.
Tre utvalda fick förtroendet att handha föreningens första fotbollskommitté. Det blev Emil Nyberg, Erik Sundén och Einar Lundberg.
Skidor
Den 4 mars blev Axel Larsson segrare i IFK:s första skidtävling. En interntävling i 22 graders kyla. Två mil "rännde" (åkte) Axel på 1.33.40. Emil Sundling blev tvåa och Gösta Sköld trea.
Juniortävlingen vanns av Henry Selander före blivande storlöparen Einar Lundberg. Genom hjälp av frivilliga bidrag blev det möjligt att dela ut priser. 4 kronor till seniorvinnaren Axel och 2 kronor till juniorvinnaren Henry. Mycket pengar på den tiden. Den interntävlingen gav mersmak, så 24 mars ordnades det första officiella skidloppet.
Fotboll
Den 12 augusti spelade IFK:s fotbollsspelare för första gången på hemmaplan. Vinst med 7 - 1 mot Gammelstad.
Biljettpris var 25 öre och det var inte mindre än 400 personer som tittade på matchen. Efter matchen bjöds båda lagen på tesupé på Holmbergs Café. Nästa motståndarlag var ett lag från Norrlands Statsarbeten i Prästholm, det var göteborgare som byggde vägen på södra sidan till Prästholm. Råneågrabbarna vann med 12 - 1, tilläggas ska att motståndarlaget saknade utrustning. De spelade med tunga pjäxor och vanliga långbyxor, mer som en skämtmatch till publikens stora förnöjelse.
Biljettpris: 25 öre för stora och små! En kommitté skulle ta ut A-laget, Gunnar Ullenius , Einar Sjölin och Ludvig Lövgren.
Framförhållningen var inte den bästa, föreningen var tvingad att köpa in tröjor i all hast. Färgerna på de första matchtröjorna blev svart - gul-randiga med blå byxor. Inte blå/vitt som var IFK Råneås färger, men det ändrades längre fram i tiden.
Den tredje matchen gick mot Bodens Bandyklubbs C-lag. Den matchen förlorade Råneågrabbarna med 3 - 0.
Allmän idrott - friidrott
Den 16 september gjorde föreningens friidrottare upp om klubbmästerskapet i allmän idrott, idag kallas det friidrott. Gunnar Ullenius var ledare och det var träning tisdag, torsdag och lördagskvällar.
IFK sökte inträde i Svenska Skidförbundet och kör egna skidtävlingar i serieform. ”Våffeldagen”, den 25 mars blev från och med nu IFK:s egen skiddag.
Sparkstöttingtävling på tio kilometer var ett av IFK:s arrangemang under året och efter denna ishalka tyckte fotbollsspelarna fram på sommaren att något måste göras åt den lerhala fotbollsplanen. Fyra lass grus klarade den detaljen.
Fotbollsplanen på "Finnholmen"
Finnholmen kallades platsen. Idag ligger Råneå Ridstall i närheten.
Året började med årsmöte på trettondagen den 6 januari. Efteråt var det stor trettondagsbal med revy i Folkets Hus, åtföljd av styrelsekris de närmaste dagarna.
En vecka efter festen avsade sig nämligen Einar Sjölin sitt ordförandeskap med anledning av revyn. Hela styrelsen gjorde sedan gemensam sak med honom och IFK stod plötsligt utan styrelse. Trettondagsbalens överskott - 6 kronor.
Efter ytterligare en vecka, den 18 januari, valdes den gamla styrelsen som interimstyrelse tills vidare tills ny styrelse utsetts. Tio dagar senare tar Einar Sjölin ansvaret för en nyvald styrelse.
Detta år blir Emil Nyberg ny ordförande för IFK. Samma år tävlade 5 IFK-grabbar vid skolungdomens skidtävlingar i Luleå.
David Larsson förekommer för första gången i protokollsboken. Han justerar årsmötesprotokollet och blir suppleant i styrelsen. Allmän skidutflykt blir det fram på vårvintern till Strömsund. Kaffe och våfflor vid »målet». Styrelsen spårar själv upp spåret för "Våffeldagstävlingarna" och Haparanda IFK skriver hotelsebrev till IFK. Hotar med att anmäla IFK Råneå hos Skidförbundet för att Råneå anordnar skidtävlingar samma dag som Haparanda. Einar Lundberg blir distriktsmästare vid tävlingar i Piteå. Han tävlade i klassen juniorer och sträckan var 18 km.
Cykelidrott
Cykelidrotten hjular in i IFK-verksamheten och Norrbottens cykelförbund får en ny medlem. David Larsson blir kommittéordförande.
Engageras "Amatörcharmörerna" till IFK:s årsfest.
IFK måste ställa in sina årliga skidtävlingar på grund av snöbrist (23/3) och fotbollsplanen blir under året i »tämligen speldugligt skick».
Efter sju års intim kontakt, IFK Råneå - idrotten kommer så krisen. All idrottslig verksamhet ligger nere detta nödår.
Ernst Bruce signerar sitt första protokoll och Mauritz Nyberg blir ny ordförande. Tre styrelsemöten och två allmänna möte har hållits. Under året har två nöjestillställningar hållits med väldigt gott ekonomiskt resultat. Talrika besökare har besökt dessa föreställningar.
Fotbollslaget har spelat i Kustserien och även två vänskapsmatcher mot Öjebyns IF har spelats.
Två duktiga spelare har fått svåra skador och fått genomgå långvarig läkarbehandling, John Gustavsson och Torkel Ökvist. Dessa får 25 kronor i bidrag av föreningen, som också utreder ett förslag om spelarförsäkringar.
IFK tar en Töre-avdelning under sina vingars beskydd. Planer på en IFK-ägd dansbana på Västihällan stöts och blöts. Inbetalningen av Töre-avdelningens medlemsavgifter trasslar och innan årets slut anser sig töreborna vara starka nog för att kunna stå på egna ben.Fotbollslaget har spelat 16 matcher, förlorade den sista matchen och i och med detta så missade man seriesegern.
Ekonomin är mindre bra, arrangemangen som föreningen hållit i har inte gått så bra, vissa arrangemang som midsommarfesten har visat förlustsiffror.
Knut Sjöberg blir ny ordförande och IFK får under hans första år köpa mark till ny idrottsplats nedanför Gästis. Priset: 40 öre per kvadratmeter. Området är 13500 kvadratmeter stort. Det var mycket pengar som skulle betalas för markområdet.Idrottsföreningar fick inte äga fast egendom och detta ställde givetvis till problem, men duktiga idrottsledare kom på en genialisk lösning. En särskild ekonomisk förening bildas. Namnet på denna förening blir "Föreningen Råneå Idrottsplats u.p.a." Intresserade får köpa andelar, givetvis är de eldsjälarna som ser till att affären blir lyckad.
Knut Sjöberg 1918
Knut Sjöberg (1896 -1958) var driftig ordförande och såg till att det blev en idrottsplats mitt i byn. Han var från Skövde men flyttade upp till Luleå och sen blev det Råneå. Det var den vackra råneåflickan Hildur som drog honom till Råneå. Två av barnen Per-Ulf och Stig blev kvar i byn och blev profiler i IFK Råneå, både som aktiva och ledare.
Fotbollslaget har spelat i Råneåserien, som vanns överlägset .Sen blev det kvalmatch mot A 8: s lag från Boden. Matchen gällde spel i Div 1, efter ordinarie matchtid var ställningen 4 - 4. Två förlängningar måste till för att få en vinnare i matchen, tyvärr vinner Bodenlaget med 6 - 4. Matchen spelas på Bandyvallen i Boden.
Intresset för allmän idrott (friidrott) är dålig men får skyllas på dåliga träningsmöjligheter, ändå har 7 st avlagt prov och erhållit ett Förbundsmärke.
IFK Råneå vill för första gången arrangera DM-tävlingarna på skidor men Norrbottens Skidförbund säger nej! Styrelsen har haft 8 sammanträden och 3 allmänna sammanträden. Ordföranden Knut Sjöberg, vice ordf. John Gustavsson, sekreterare Ernst Bruce, kassören Oskar Askman och materialförvaltaren Emil Bröms kan se tillbaka på ett bra verksamhetsår. Skidor och fotboll är de dominerande idrottsgrenarna. Fotbollslaget spelar i en ny serie som kallas Div II, Norrbottensserien. Börjar med tre vinstmatcher, men sen går det inte lika bra. Undgår att flyttas ner en serie tack vare ett enda mål till godo på det lag som flyttas ner! Duktiga skidåkare finns i klubben; Åke Ström, Joel Larsson och Sigge Edfast. Exempelvis Åke Ström vinner en tävling i Sörbyn med hela 4 minuters marginal.
IFK vill arrangera DM-tävlingar på skidor, men med lika klent resultat.
Den 16 juni har IFK officiella tävlingar i friidrott på Friidrottsdagen.
IFK försöker åter få skid-DM till Råneå. Tredje försöket, men inte tredje gången gillt .... Ändå blir det bra skidtävlingar i Råneå, som ni ser på denna annons.
IFK Råneå blir medlem i Svenska Gångförbundet! Den 18 november möts representanter för IFK Råneås och Råneå AIF:s styrelser för att dryfta en sammanslagning mellan de båda föreningarna. Resultatet blev att AlF smälte samman med IFK, som fick många nya medlemmar, 11 par fotbollsskor, 1 fotboll, 6 par skidor och en del småskulder från AlF.
Den 9 augusti uppvisningssimmade Arne Borg i Råneå. På det arrangemanget förtjänade föreningen 92 kronor.
För första gången talar protokollsböckerna om hur många medlemmar föreningen har - 114 stycken.
David Larsson blir vald till ny ordförande, föreningens femte. Medlemsantal: 114 st. Tre idrotter har föreningen: fotboll, gymnatik och skidor. A-laget i fotboll spelar i Norra Kustbygdsserien. B-laget (Reservlaget) spelar i Rånedalsserien. Fotbollen spelas höst/vår. Gymnastiken för en tynande tillvaro och ifrågasätts på årsmötet.
IFK har fått nog av gång och går ut ur Gångförbundet.
15-årsjubileum med festsupé för 120 personer och utdelning av förtjänsttecken från NIF, Norrbottens Idrottsförbund och NFF, Norrbottens Fotbollsförbund.
Ynglingar intresserade av boxning vill genom IFK hyra skolans gymnastiksal. IFK Råneås styrelse är "kallsinnig" till deras önskan, så länge inte en kvalificerad tränare finns på orten blir svaret nej !
Fotbollslaget firar framgångar, får nya dräkter efter engelskt mönster - gul tröja med svart pullover, vita byxor. Strumporna får spelarna inhandla för egna pengar.
IFK Råneå får sin första länslagsspelare.
Valter Lövgren gör succé i en kustkombination mot Landskrona BOIS, belönas med vänsterytterplatsen i länslaget mot Västerbotten, skjuter tre mål och kommer med i det nordsvenska laget mot Nordnorge.
Fotbollsgrabbar 1938
IFK köper benskydd till sina spelare och IFK deltar som medarrangör i det stora ”Valskriget”.
IFK Råneå köper in bandyburar och går med i Svenska Bandyförbundet.
Medlemsantalet är nu nere i 48 personer. Fyra nya medlemmar röstades in: Karl Lövgren, Bengt Moosberg, Kurt Lidman och Sven-Åke Ström. Till friidrottskommitté valdes: Bo-Erik Sjöberg, Ernst Bruce och Ernst Johansson (Gandahl).
Fotbollsserierna läggs om och IFK Råneå anhållan hos NIF, Norrbottens Idrottsförbund, om att få spela i den södra serien istället för i den norra. Valter Lövgren får åter vara med i länslaget och medlemsantalet ökar till 65 personere.
Distriktstävlingar på skidor går i Sörbyn och givetvis blir det framgångar för råneåkare. Hilding Söderberg blir trea på 30 km seniorer. Tvåa i klassen ynglingar blir Bertil Larsson och trea blir Nisse Engstedt. Vann gjorde hemmaåkaren Börje Svanberg till den talrika publikens stora glädje. I juniorklassen blir Ernst Berg tvåa och Signar Larsson trea. Vinnaren hette Valter Degerman från Gunnarsbyn.
Styrelsesammansättning: David Larsson - Ordförande, Kurt Lidman - Sekreterare, Stig Sjöberg - Kassör, Ernst Bruce - Vice Ordförande, Henning Björkbom - Vice Sekreterare, Folke Lövgren - Materialförvaltare, Knut Bruce - Klubbmästare.
Festkvällar 26 juni - 17 juli i Råneå Folketspark blir festliga, fullsatta och folkliga. I dessa "Krigstider" behövs även nöjen !
En instruktör i friidrott kommer till Råneå. Bengt Vikström går ungdomsledarkurs och uträttar ett jättearbete som ungdomsledare. För första gången i IFK Råneås historia införs pojkfotboll. En serie där lag från Råneälvdal och Töre SK ingår.
IFK blir medlem i Svenska Orienteringsförbundet. Vid IFK Råneås traditionella skidtävlingar på Marie bebådelsedag hade en talrik publik infunnit sig. Blygsamma placeringar bland seniorerna, Ivar Livbom, en niondeplats och Signar Lövgren, en trettondeplats. Juniorframgångar: Valter Degerman, nyförvärvet från Gunnarsbyn blir tvåa. Bertil Larsson trea och Georg Johansson sjua. Damskidåkaren Dagmar Nordgren visar upp sig med gott resultat, sjua i ett lopp i Kalix.
Den 19 juli invigs föreningens nya idrottsplats med stora friidrottstävlingar med Norrbottenseliten. Tack vare denna nya idrottsplats kan nu "Den fria idrotten" profilera sig. I en fotbollsmatch besegrades IFK Luleå med 4-3 inför 1500 åskådare.
Så här festligt såg det ut vid invigningen. Idrottsplatsen låg mitt i byn, området heter i dag Klapphällstigen. Läckert med trästaket runt hela anläggningen.
IFK Råneå 20-årsjubilerar.
Alfred Lövgren, Reinhold Fahlesson, David Larsson, Emil Bröms, Egon Lundberg, Ernst och Knut Bruce, Mauritz Nyberg, Knut Sjöberg, Valter Lövgren, Kosti Mikko och Helge Hägg tilldelades hedersmärke för sitt fina föreningsarbete.
Föreningen tar åter upp bandysporten på sitt program och erövrar sitt första DM-tecken i fri idrott.
Juniorerna Åke Holmström, Georg Johansson och Tore Öqvist vinner lagsegern på 3000 meter terränglöpning.
Skidjuniorerna Bertil Larsson, Georg Johansson, Valter Degerman, Åke Holmström och Knut Boström etablerar sig direkt i Norrbottenseliten. De finns oftast med i rubriker och tidningsartiklar. Exempel ...som vanligt delade Råneåjuniorerna tätplatserna på 15 km. Den talangfulle skidjunioren Bertil Larsson (20 år) vinner alla tävlingar han ställer upp i utom en tävling i Kiruna. Där tog han en fjärde plats. Inte illa det heller....
Sigurd Drugge passar under jubileumsåret på att ta hem junior-DM på 110 meter häck, sätter nytt distriktsrekord och får representera Norrbotten mot Västerbotten, varpå Georg Johansson inte vill vara sämre utan presterar nytt Norrbottensrekord på 800 meter för juniorer.
Inkomster och utgifter har under året balanserat på kronan, 12,860:06. Ett saldo på 500:41!
Propagandatävlingar har anordnats i grenarna Gång och Orientering.
A-laget i fotboll spelar i Södra Kustserien, där lag som Svartöstadens AIK, Gammelstads IF, Hornskrokens IF, Lira BK, Töre SK, I 19 IF och Sunderbyns IF också spelade. B-laget i föreningen spelade i Rånedalserien, lagen Niemisels AIK, Sörby SK och Orrbyns IF besegrades med resultaten 4 - 2, 11 - 3 och 7 - 2.
IFK Råneå arrangerar DM i femkamp och 10 000 meter löpning.
David Larsson blir ledamot av Norrbottens Fotbollsförbund.
Trion Valter Degerman, Georg Johansson och Bertil Larsson vinner föreningens första DM för seniorer på skidor genom att ta hem lagpriset på 15 km i Arvidsjaur. I stafetten blev laget tvåa, året innan hamnade laget på en fjortondeplats. En klar förbättring för de unga åkarna.
I Rånespelen tar Georg Johansson en hedrande fjärde plats. Bertil Larsson hamnar på sjätte plats. Storåkaren Gunnar Karlsson från Umeå vinner tävlingen. I juniorklassen blir Ebbe Johansson femma och Nisse Engstedt åtta.
Detta år avancerar fotbollslaget från kustserien till Övre Norrländskan.
IFK Råneå får arrangera skid-DM. Åke Stridsman från Övertorneå vinner IFK Råneås egna våffeldagstävling, 20 km var sträckan och start och målplats var Folkets Park.
Duktiga juniorer har IFK Råneå, Karl-Olov Larsson blir femma, Hugo Fredriksson åtta och Bengt Fornberg blir nia i milloppet.
Fotbollslaget åker ur Övre Norrländskan.
Medlemsantalet detta år är 116 personer.
Detta år får IFK skid-DM till kyrkbyn efter inte mindre än fyra stycken ansökningar.
De lovande juniorerna hade mognat till så pass mycket att ett individuelIt senior-DM snart var att vänta. På 30 km går Valter Degerman in som femma, Bertil Larsson var sjuk och kunde inte starta.
Två dagar senare blev det annat - trion Georg Johansson, Valter Degerman och Bertil Larsson - vinner IFK Råneås första seger i stafett-DM. Hård slutstrid mellan Bertil Larsson och Georg Westerlund från Arvidsjaur, men till den stora publikens glädje kunde råneåkaren vinna med 37 sekunder.
Bertil Larsson blir sedan trea på 15 km. Med andra ord blir DM-veckan i Råneå en succé. Vid SM-tävlingarna i Skellefteå hade Rånestallet 4 åkare på 15 km, som placerade sig bra. Bertil bäst med 18:onde plats.
Legendariske ledaren David Larsson tar hand om stafetthjälten Bertil Larsson.
Bordtennis tas på försök upp som träningsändamål. IFK skaffar nya bord och racketar. Man tränar på Rånegården. Eldsjälen är framför allt Stig Sjöberg.
David Larsson, Stig Sjöberg och Sven Sandberg blir IFK Råneås första bordtenniskommitté.
Rånegården brann tyvärr ner och och givetvis all bordtennisutrustning. Men nya bord och ny träningslokal inskaffades och ny träningslokal blev Råneås Folketshus. Där fanns ett lämpligt rum på övre våningen.
Gamla fotbollsplanen på Finnholmen skall byggas om av föreningens egna medlemmar (101 st). Fotbollen vill anställa en tränare till fotbollslaget!
Den första Rånetruppen åker till bordtennis-DM. Det var Per-Ulf Sjöberg, Stig Sjöberg och Sven Sandberg som i Kiruna skulle försvara IFK Råneås färger.
Stig hade köpt nya lågskor resan till ära. Platta, låga och moderna. På hotellet i Kiruna låg man i turistsängar med fällbara ben , givetvis vek sig benen under natten på sängen. Ingen fara tänkte Stig, jag ligger lika bra på golvet. På morgonen var de fina skorna borta till någon kom på att lyfta på sängen. Där låg de plattaste skor en bordtennisspelare någonsin har haft på sina fötter. På den här tiden fanns inte Adidasskor.
Noterbart: Stig Sjöberg skruvar var kända och fruktade i bordtennissammanhang. ”Stig Sjöbergs skruvar gör mig vansinnig” sa Kirunas bordtennisess Kalle Furberg.
UNGA IFK planeras på initiativ av Egon Lundberg.
Försök till stor stödorganisation till skidsporten gick i stöpet. Meningen var att socknens övriga föreningar skulle hjälpa till! Snacka om högtflygande planer…
Fotbollslaget trivs på Finnholmen som är bättre nu efter förbättringarna hösten före.
Bordtennis 1950
IFK Råneå – 25 år med festligheter och förtjänsttecken. Henning Björkbom, Bengt och Folke Lövgren, Stig Sjöberg och Sven Öjeland erhöll hedersmärke.
IFK arrangerar DM i bordtennis. Inga större framgångar i detta DM men Stig Sjöbergs instruktioner till spelarna, slå mot David Larsson – träning börjat ge resultat!
Bertil Larsson vinner IFK:s första individuella mästerskap när han vinner 15 km på skid-DM i Överkalix. Mitt i lejonets egen kula! Segermarginalen var 18 sekunder, tvåa i loppet var Hugo Karlsson tävlandes för Mäntyvaara SK. På morgonen var det - 27 grader men det blev lite varmare på dagen.
Bertil blir tvåa på 50 km, strongt gjort – förlåt åkt! Tiden 3.25.18 visar på en tung 5-mil. Herman Lundström hamnade på 11 : e plats.
Boxning är IFK:s nya pop-sport! Vi går med i Svenska Boxningsförbundet, kommitté blir Harry Lund, Erik Pettersson och Ture Lidberg.
Möjligheterna att ha en landisbana undersöks och Hugo Fellenius blir föreningens hedersledamot. Hugo var ”bankir” av den gamla sorten.
Skidåkarna fortsatte att vara framgångsrika! Tage Bergström tar Råneås andra DM-tecken när han vinner 30 km i Arvidsjaur. Tage var ett nyförvärv från Töre, han åkte skidor ungefär som italienaren Maurilio de Zolt – som en trummaskin! Bertil Larsson blev tvåa i tävlingen och fullbordar succén för IFK Råneå.
Tage Bergström vinner åter DM:et, nu på 50 km. Bertil Larsson blir trea på 15 km. Världsmästaren på 18 km, Karl-Erik Åström, Alfredshem tävlar och vinner IFK:s traditionella vårtävling på ”våffeldagen”.
DM i bordtennis i Råneå. P-G Hedman, Liras gamle bordtennisräv möter Per-Ulf Sjöberg i singelfinalen. Liraspelaren är stor favorit men Per-Ulf manövrerar ut ”mästaren” med 3-0 i set. Setsiffrorna : 21-18 , 21- 18, 21 - 17.
Juniorerna blev en ren Råneå-final! Ronald Ängtoft, färgstark, slagkraftig, våldsamt forcerande mötte Sven-Erik Sandberg, en underskruvarnas mästare. Rolle slår bort sig och Sven-Erik skräller i finalen. Efter den matchen spelar de båda juniorerna en dubbelfinal mot de mer garvade Råneparet, Per-Ulf Sjöberg/Sven Sandberg. Ronald Ängtoft och Sven-Erik Sandberg vinner matchen. En ny skräll alltså! Andra rånespelare i denna tävling: Rolf Söderberg, Harry Öbom, R Larsson, Stig Sjöberg, Anders Björk, J Persson, R Skogkvist och Yngve Ström.
Stig Sjöberg var senior och åkte ur tävlingen när han förlorade mot Roland Ängtoft med 3-0 i set, men som ni har läst så vann Stigs yngre bror Per-Ulf singelfinalen så Stig var nog nöjd i alla fall.
Nya DM-tecken för bordtennisspelarna.
Frågan om ishockey i IFK bordlades tills vidare.
Råneåprofiler
Skidässen Nisse Täpp och Einar Josefsson deltar i IFK:s skidtävlingar. IFK söker på nytt DM-tävlingar på skidor.
A-lag i fotboll
Ronald Ängtoft vinner bordtennis-DM i singel mot Per-Ulf Sjöberg. Ren klubbfinal alltså. Anna Lindström (Thun) blir distriktsmästare för damjuniorer. Hon vinner lite senare också Norrlandsmästerskapet!
IFK Råneå 30-års jubilerar med att vinna juniorernas lagtävling i bordtennis-DM. Harry Öbom blir singelmästare för juniorer och seniorerna tar hem dubbelspelet. Ragnar Betzberg, Bertil Larsson, Bertil Nilsson, Per-Ulf Sjöberg, Bertil Sandberg, Erling Lundström, Sigurd Eriksson, Valter Hägg, Åke Holmström och Albin Gustavsson erhöll hedersmärke på jubileumsfesten.
IFK arrangerar för andra gången med stor framgång DM-tävlingarna på skidor. Kallt var det under DM-tävlingarna, -25 grader vissa dagar. Detta var Bertil Larssons sista stora år och han vann 15 km och blev tvåa på 30 km efter Edgar Skaile.
Bertil Larsson under prisutdelningsceremonin i Råneås Folketshus
Tillsammans med Bertil Nilsson och Manfred Mattson vinner Bertil också DM-stafetten. På grund av kylan så ställde bara 6 lag upp. IFK Råneås andra lag blev 6:a. Bertil Nilsson fick ett välförtjänt DM-tecken efter 10 år som skidåkare.
Signar Lövgren, Stig Sjöberg och Reinhold Fahlesson kopierar resultatlistor vid DM tävlingarna på skidor
Manfred Mattson vinner också VM-guld i det svenska militärlandslaget i Adermatt i Schweiz. Det var status i den tidens militärtävlingar! Både Manfred och Bertil behärskade ”kallföre” bäst.
Basketboll kommer till Råneå. Arne Jansson tillträdde en gymnastiklärartjänst i Råneå. I all enkelhet planerade man en korpserie både i basketboll och badminton.
De äldre IFK:arna som Knut Lindbäck, Per-Ulf Sjöberg och Rudolf Holmkvist provade på basketsporten men den föll dem inte i smaken. Istället blev så att Arne Jansson fick ägna sig åt att instruera den yngre generationen IFK:are. Bra nog det kom framtiden att utvisa.
En ungdomskommitté bildas som redan första året får 61 medlemmar.
För att ta in pengar ordnar man Skärgårdsfest i Kängsön. Ett stort och uppskattat arrangemang. Det finns möjlighet att åka buss från centrala Råneå men de flesta cyklar. Bilar har inte så många - än !
Så här fina affischer fanns det på 1950-talet
IFK Råneås fotbollslag når för första gången DM-finalen i fotboll. Tyvärr, trots hemmaplan blev det förlust med 3-1, Luleå Sportklubb blev för svåra. Torsten "Tosse" Karlsson gjorde målet.
1500 åskådare kantade fotbollsplanen, en torsdagskväll med regntunga moln.
Manfred Mattson hade åkt så bra i Norrbottenstävlingarna att han kvalificerade sig för en resa till Sovjetunionen med det SVENSKA LANDSLAGET!
Enar Josefsson - skidstjärna på 1950-talet, Knut Bruce i mitten på bilden och David Larsson till vänster.
Arne Jansson erövrar två DM-tecken i allmän idrott, 100 m häck och tiokamp.
Arne ordnar också att basketbollen kommer med på IFK Råneås idrottsprogram.
EN MILSTOLPE I IFK:s HISTORIA!
Tre lag deltar i DM-spel, seniorer, juniorer och ett damlag.
I den första protokollförda basketbollskommittémötet ingår Arne Jansson, Torsten Bergkvist, Maj Hägg och Ingrid Sundén.
En generationsväxling i fotbollslaget. Nya talanger som Bosse Sandström och Ulf Johansson har tre lag att spela i, pojklag, juniorlag och A-Lag. Fotbollens starke man, David Larsson, tycker att spel i två lag räcker, alltså inget spel i pojklaget.
Bordtennissektionen "somnar in" totalt. Enligt Stig Sjöberg saknades ambitionen av spelarna att träna rationellt! Det var ett krav som Stig Sjöberg tyckte var ett måste för att utveckla sporten. Därför gick det som det gick…..
Intresserade av badminton bildade en egen kommitté. Även en isbanekommitté bildades.
Råneåspelen på 20 km skidor inför 1000 åskådare vanns av Lennart "Lill-Järven" Larsson, segermarginalen blev över en minut. Tvåa blev favoriten Sixten Jernberg. Värme och klisterföre bidrog till den stora segermarginalen. Sixten var mycket missnöjd efter loppet. Harry Friman blev bästa råneåkare med en sjätteplacering efter Manfred Mattson som nu tävlar för Bodens BK. Barbro Martinsson, Valbo IF, vann damloppet.
Arne Jansson tar nya DM-tecken i allmän idrott. Arne flyttar till Piteå under hösten och Råneå blir en ledarprofil fattigare.
Basketjuniorerna går till semifinal i DM.
Bo Sandström spelar med i juniorlänslaget i fotboll. A-laget i fotboll avancerar till Div IV Norra. Vann sin serie som hette Norra Kustserien. Återigen blir det stryk i en DM-final mot samma motståndare som året innan. Alltså Luleå SK .Resultatet, 6-0.
A-Laget 1956 Foto: Stig Sjöberg
IFK Råneå börjar få många idrottsgrenar på programmet.
David Larsson ville inte fortsätta som ordförande i klubben. Han hade suttit i 20 år (1937) men valberedningen kunde inte hitta någon ny kandidat. Klubben stod utan ordförande i en månads tid innan David låter sig övertalas och han sitter som ordförande åren 1957-1963 – det är unikt!
På årsmötet fick Holger Lindén, Birger Bergman, Alfons Eriksson, Kurt Öbom och Sune Nilsson ta emot IFK Råneås hedersmärke för fint föreningsarbete.
För första gången ordnas en pimpeltävling. En ishockeyplan invigs – detta tack vare samarbete IFK Råneå och Råneskolan. Planen finns i anslutning till skolgården på Råneås Enhetsskola. Ett ishockeylag i seriespel i IFK Råneås färger, men det är inte lätt att få verksamheten att fungera. Ekonomin är inte den bästa och det knorras i IFK-KRETSAR att det kostar för mycket.
För första gången seriespelar ett basketlag från klubben. Det var juniorerna som blir tvåa efter Bodens BK i en juniorserie. I DM (Distriktmästerskap) blir juniorlaget utslaget i kvartsfinalen.
SKIDFRAMGÅNG: Manfred Mattson slutade på en hedrande 3:e plats i Svenska Skidspelen i Skellefteå. Hela världseliten på plats. Skidkungen Sixten Jernberg vann före Arvo Viitanen, Finland och IFK Råneås egen skidfantom Manfred Mattson. Garanterat hans karriärs bästa skidlopp. Bertil Larsson, som nu slutat åka elitlopp och Tage Sundkvist, en annan skidentusiast åkte ner med buss och fungerade som servicemän. De hjälpte till med dricka mm, resekostnaderna stod IFK Råneå för. Ett lyckat initiativ av alla inblandade givetvis var det David Larsson som var drivande som i alla andra frågor.
David var en stor idrottsledare på alla sätt och vis.
NORGETURNÉ – Fotbollslaget gör en mycket lyckad Norgeturné, bara segrar registrerades. Ett samspelt IFK Råneå kom hem, det var lite si och så med samträningen på 50-talet. Laget blev tvåa i serien efter förlust i sista matchen mot IFK Kalix med 0-2
Fotbollsgrabbarna i IFK Råneå på Norgeresa
Pojklag 1957
Basketlaget blir tvåa i div III, Bror Erkén duktig ledare.
Ishockeylaget blir trea i sin första serie. Den första premiärmatchen spelades mot IF Fenix (Jämtön) och vanns med siffrorna 10 - 2.
Badmintonsektionen kör serietävlingar inom föreningen. Kjell Wikström är bäst och erhåller pris på årsmötet. Det var Valter Hägg och Kurt Öbom som var de stora entusiasterna. De krigade hårt om golvutrymmet med basketbollen, målade egna linjer för sin sport i gymnastiksalen och påtalade att badminton var en konditionssport. De möttes av misstro bl a av fotbollsspelarna. Fotbollsspelarna fick gå en match mot Kurt Öbom och Valter Hägg, som på så sätt fick fotbollsspelarna att förstå att det var krävande att spela badminton. ”Rulle” Holmkvist och Per-Ulf Sjöberg var med och spelade…De fick mest jaga den lätta bollen!
Skidtävlingarna gav inget netto, men pimpeltävlingarna går bra!
Manfred Mattson åter i Rånestallet efter att ha åkt skidor för Bodens BK. Vinner både 15 km och 30 km vid DM-tävlingarna. Brorsan Kalle Mattson åkte också bra, han blir nia på 30 km och 13:onde på 15 km. Vid SM-tävlingarna i Skellefteå blir Manfred nia på 15 km, efter sig har han namn som Assar Rönnlund, Rolf Rämgård och Sture Grahn. Arto Tianien vinner Rånåspelen före Lennart "Lill-Järven" Larsson. Badmintonspelarna får utbyte mot Kiruna, det var svårt för badminton att få motstånd i länet. Dessutom var man styvmoderligt behandlade från föreningshåll, att under sådana förhållanden hålla igång sporten var beundransvärt. Valter Hägg funderade om sporten kom för tidigt till Norrbotten.
IFK Råneå får spela i södra div. 4 i fotboll, sedan David Larsson gjort stor utredning och överbevisat styrelsegubbarna i Norrbottens Fotbollsförbund.
Manfred Mattsson erövrar tre DM-tecken och blir med i Sverigelaget till Schweiz. På 5-milsloppet i DM:et i Vuollerim vann Manfred med nästan 4 minuter, det var ett tufft lopp i 20 minusgrader och kall Nordanvind.På 15 km vann han med 2,41 minuter, snacka om utklassning. I årets sista tävling i Kärendöjärvi vann Manfred ett lopp på 18 km, inget speciellt att han vann men att han besegrade Eero Mäntyranta från grannlandet Finland det var stort. Senare blev Eero en av världens främsta skidåkare med otaliga VM- och OS-medaljer. Planerna på ett elljusspår för skidåkarna utreds. Ishockeyintresset svalnar något åtminstone vad träningsintresset beträffar. Badmintonspelarna får utbyte i Luleå.
Ishockeyn somnar in. Knut Lindbäck, Torsten Karlsson och Bengt Forsman erhåller IFK Råneås hedersmärke på årsmötet. Ett TV-lotteri stärker föreningsekonomin och en spelande tränare anställs i fotboll, Ove Mohrberg. Ove Höglund deltar i juniorlänslaget och även i ungdomslänslaget. Ove gjorde första målet i seriepremiären i Div IV södra, motståndare Hornskrokens IF, IFK Råneå vann med 3-1. Kent Karlsson och Sven Erik Sandberg andra målgörare.
På årsmötet får följande spelare priser: Bästa prestation Knut Lindbäck, träningspriset Per-Ulf Sjöberg (53 träningar) och bästa målskytt Ove Höglund (15 st). Fyra spelare har spelat samtliga 20 seriematcher: målvakten Rudolf "Rulle" Holmkvist, centerhalven Knut Lindbäck, vänsterinner Per-Ulf Sjöberg och slutligen centerforwarden Ove Höglund. Bästa målskytt i B-laget: Kjell Lundbäck och Erland Englund med gjorda 8 mål. Träningspris i detta lag går till Erling Granström som deltagit vid 45 träningstillfällen. En blivande juniorlandslagslöpare presenterade sig, Karl-Axel Holmfrid vinner 800 meter vid Lilla VM-tävlingar i Boden. Det var den bästa tiden på den här sträckan som en trettonåring gjort i Sverige. För denna prestation fick Karl-Axel ett stipendium av tidningen NSD, han fick åka till Visby på ett Friidrottsläger.
Leo Kairento, legendariske basket- och friidottsledare
Leo Kairento kommer till Råneå och firar tillsammans med ett helt nytt lag stora framgångar i basketboll.
Många basketintresserade hade samlats på Tallheden och Leo instruerar Karin Rosenius hur man håller i en basketboll och skjuter iväg den med bra resultat. Karin står vid den linje där man lägger straffar i basket.
Basketinstruktion: Karin Rosenius elev och Leo Kairento lärare.
IFK Råneå A-lagspelare i basket spelar i en serie med övermäktigt motstånd. IFK Kalix, IFK Luleå och IF Övertorneå är för bra. Ingen vinst i denna lilla serie. Målskillnad 225-506. Bättre tider väntar!
Basketmatch på Tallheden söndag 25:e Mars. SM-kvartsfinal mot KFUM Söder från Stockholm. Matchen skulle inte få spelas på den lilla planen på Tallheden, men David Larsson ordnade att matchen fick spelas där, resultatet 101-66 till KFUM Söder var väntat, men den största framgången var att få Svenska Mästarna till Råneå.
Sen kom mera framgångar för basketlaget när IFK Råneå som det första laget i Norrbottens historia kvalificerat sig för spel i den högsta serien i en bollsport. Enormt bra arbete av ledarna David Larsson, Leo Kairento och Bror Erkén.Spelarna får man inte glömma bort, det var ju de som vann matcherna!
Det var 8 år sedan Arne Jansson introducerade basketsporten i Råneå, eftersom det inte fanns någon sporthall i byn spelades första matcherna i Malmberget. Den 29 september var det premiärmatch mot KFUM Sundsvall, vinst med 65-34.
En av segerorganisatörerna var 34-årige Leo Kairento, som med sitt taktiska spel firade stora triumfer. Poängbäst i Rånelaget var bröderna Bengt-Erik och Lars-Arne Nilsson. Till bortamatcherna åkte laget tåg och spelade två matcher på lördag och en på söndag. Givetvis var det av kostnadsskäl som det blev så, spelarna fick även betala själv till mat och uppehälle.En sjundeplats det första året var ett mycket bra resultat. Lag som KFUM Söder, Alviks BK, KFUM Uppsala och Duvbo IK tyckte det var en lång resa till Boden som blev IFK Råneås hemmahall. Sporthallen i Boden Hildursborg var nybyggd och lagledaren Bror Erkén ordnade så att laget fick spela där. Lite närmare än Malmberget.
Damspelaren Siv Larsson har spelat i Norrbottens länslag i basket.
Leo Kairento blåser nytt liv i den fria idrotten.
Friidrottstävlingar av internationell klass hålls i Råneå med landslagslöparen Stig Lindbäck, bördig från Jämtön och stavstjärnan Aulis Kairento från Finland som toppnamn. Aulis är en av världens bästa stavhoppare, nu är det inte stålstav som gäller utan glasfiberstav. Aulis är brorsbarn till Leo Kairento. Rånetalangen Karl-Axel Holmfrid fortsätter att imponera, vinner Ungdoms-DM på 1000 meter och blir tvåa i "popsporten" stavhopp.
IFK får klubblokal i busstationens källare, ingång i mitten. Laguttagningarna sattes upp i fönstret, både A- och B-laget.
IFK Råneås första klubblokal i källarlokal på Pressbyrån/busstationen
IFK Råneå måste för första gången ställa in sina skidtävlingar. A-laget blir 8 i Div IV södra serien. Fotbollsspelarna gör ny Norgeturné, men utan större framgångar. Spelade matcher mot Moo i Rana, Bodö, Fauske och Mosjön.
Förstämning i Rånebygden när 34-årige Torsten "Tosse" Karlsson förolyckas, när hans traktor gick genom isen och kantrade. En mycket omtyckt idrottsman och kamrat.
Råneånappet arrangerades på Råneträsket och 170 pimplare deltog. Första pris var en båt, andra pris var en älgstudsare som en dam vann, Rut Öhman från Kalix.
På årsmötet konstaterades att det är stor ledarbrist i IFK Råneå speciellt på fotbollssidan, något måste göras åt detta problem.
40-årsjubileum för IFK, som har hittills hunnit med följande:
Arrangerat årets DM-tävlingar på skidor, definitivt säkrat kontrakt för nästa års basketallsvenska, seger i basket-DM och två tredjeplaceringar för B- och damlaget i basket. Nio basketlag finns det och drömmen är att få speciella tränare för varje lag även en lagledare för varje lag är något att drömma om.
DM-mästare 1963
Norra (allsvenskan) Div 1 - sluttabell
Inga dåliga lag som ingick i den Norra Allsvenska-serien, 7 vinster, 11 förluster, målskillnad 943-1024
A-lagsledare i fotboll: Stig Sjöberg, Leo Kairento och Bror Erkén.B-lagsledare Bengt Forsman.Göran Jönsson har varit juniortränare, detta lag vinner sin serie. A - laget blir trea och som kommuninstuktör har Leif Larsson fungerat. Pojklaget har spelat i Luleortens pojklagsserie med en hedrande fjärde plats som resultat. Pojklagsspelaren Yngve Berg har deltagit i ett av Svenska Fotbollsförbundets elitläger tillsammans med 11 andra spelare från Norrbotten.
Följande förhoppningar ställer IFK på jubileumsåret:
- att fotbollslaget vinner serien och går upp i Div 3- att skidåkningen vinner nya krafter- att badmintonspelarna får bättre och starkare utbyte i länet- att bordtennisen åter blomstrar upp- att den fria idrotten fortsätter sin lovande början
IFK:s ledartrojka uppvaktar Berta Larsson
David Larssons drömlag i fotboll, han jämför dagens fotbollspelare med gårdagens och tar ut detta lag med reserver. Målvakt Gunnar Ullenius (Sven - Åke Ström) Högerback Emil Bröms, Vänsterback Albin Gustavsson, Hh Gunnar Olsson, Ch Knut Lindbäck, Vh Egon Lundberg, Hy Ture Lidberg, Hi Folke Lövgren, Cf Johannes Ullenius, Vi Per - Ulf Sjöberg, Vy Valter Lövgren. Reserver: Eskil Fors, Valter Hägg och Sigurd Ericsson. Spelarna är hämtade från föreningens första tid till nutid.
Profiler på årsmöte 1963
Årsmötet var det sista året som David Larsson var ordförande i IFK Råneå. Davids tidsperioden som ordförande i föreningen 1927-1963.
Ernst Bruce blir ny ordförande.
Allsvenska basketäventyret får ett dystert slut. Råneå åker ur allsvenskan. Bodens Basketlag vann avgörande matchen med 46-45 efter en mycket rafflande match. IFK Råneå har ingen egen sporthall så hemmamatcherna spelades i Boden i den fina hallen Hildursborg.
DM:et tog vi efter vinst mot just Boden.
Kul historia från en allsvensk basketmatch i Boden. Leo Kairento upphäver ett av sin högljudda stridstjut - "Markera Lasse"! Allmänt jubel på läktaren och Råneås spelarbänk. FÖRVIRRING bland spelarna, som alla hette Lasse i förnamn, Lars Aasa, Lars-Arne Nilsson, Lasse Fastberg och Lars-Erik Lahdenperää. Även Leo skrattade när han insåg hur saken låg till.
Leo och andra IFK Råneå ledare tyckte att det här med nedflyttning inte var så allvarligt, nu kan klubben satsa på sina egna talanger, som det finns gott om. Inget ont som inte .....
Kom igen i Friidrott !
Roger Magnusson (underbarnet) gästar Råneå och gör jättesuccé. Folk som aldrig annars går på fotboll måste se denna superartist "In Live". Roger blev sedermera välbetald proffs i Marseille, Frankrike.
Roger Magnusson 1964
Många experter ville ha in Roger i landslaget, bl a gamle storspelaren och TV-kommentatorn Putte Kock. När Roger sedermera fick chansen så gjorde han givetvis succé.
A - laget i fotboll fortsätter att utvecklas och blir tvåa i Div IV Södra Norrbotten, att laget har två av seriens bästa målgörare i Kent Karlsson och Ove Höglund hjälpte inte, Kent 15 seriemål och Ove 14 seriemål . En ödesdiger hemmaförlust mot seriesegrande Piteå IF blev avgörande, förlustsiffrorna 1-2. IFK Råneå brukar vara starka på hemmaplan men detta år stämde det inte. Förluster mot Ersnäs och Munksund /Skuthamn ingick säkert inte i beräkningarna. Bortaspelet var däremot mycket bra detta spelår.
Publikrekord som står sig än!
Bordtennis tas upp i föreningen igen. Göran Thun, Stefan Ståhl, Rolf "Snodde" Söderberg och Hans Ericsson - några namn som direkt ordnade framgångar för "pingisen", direkt serieseger.
Nye friidrottsstjärnan Karl-Axel Holmfrid skördar nya framgångar. Vinner tre grenar vid junior DM-tävlingar, 400 meter, 400 meter häck och 800 meter. Leo Kairento med sin friidrottsbakgrund har mycket stor del i dessa framgångar. Leo är gammal 10-kampare av finsk landslagsklass.
Fotbollen skördar framgångar. Serieseger i div IV Södra. Dessa spelare bidrog till denna framgång. Tre spelare från egna led, Kent Karlsson, Ove Höglund och Knut Lindbäck resten värvades från andra klubbar.
IFK Råneås fotbollsspelare våren 1965
Bror Erkén kallades Norrbottens värvarkung, han värvade stjärnor som "Bebben" Karlsson, Ture Isaksson, Stig Åström, Nisse Andersson m fl. Spelare som spelade eller hade spelat i Norrbottens seniorlänslag. IFK Råneå spelade en publikvänlig fotboll. Seriefinalen på våren mot Lillpite på vår svårspelade hemmaplan slutade med hemmaseger med 9-3! Inte konstigt att folk ville se fotboll.Roger Magnusson kom tillbaka till Råneå och spelade i en uppvisningsmatch mot Luleå SK. Resultat 6-6! Publiksiffra 1893 betalande!
Blivande stjärnor i basket
Juniorlaget i basketboll vinner DM-finalen, matchen går i Råneå på Tallheden, resultat: 62-41 (32-17). Poänggörare Yngve Berg 13, Ingemar Granström 12, Anders Ström 10, Åke Fredriksson 10, Paul Roos 10, Kjell Brännström 7.
Övriga distriktsmästare: Bert-Inge Johansson, Leif Hansson, Lennart Bäckström, Stig Rosenius, Lennart Söderberg och Nils Lidman, som synes inget fel på återväxten. Dessa två finallag bildar stommen i Norrbottens Juniorlänslag 1966
Ett nytt elljusspår på 2,5 km togs i bruk, det gick att använda både sommar- och vintertid. En enorm framgång speciellt för skidfolket.
Karl-Axel Holmfrid blir trea på Junior-SM, 400 meter häck. En förnämlig prestation, blir uttagen i en elitgrupp på 400 meter häck där Svenska Elitlöparen Bertil Wistam är ansvarig för denna satsning. Karl -Axel brevväxlar med löparlegenden Gunder Hägg och får intressanta träningsråd.
Negativt för året var att vår egen folkpark revs ner till gagn för en ny läkarstation. Där tappade vi stora pengar. Tänk alla galor med Shanes, Dee Jays m fl.
A-laget i fotboll klarade nytt kontrakt i div III med ett måls marginal efter dramatik i sista matchen på bortaplan mot Malmberget. Det hade snöat och man var tvungen att skotta planen med traktor i halvtid. Lira BK åkte ur serien, dramatik i snöstorm oktober månad.
Råneledaren Tore Ökvist med Lars Sjöberg i knä. Fotbollsproffset Roger Magnusson verkar tycka att Lars är kul att leka med.
Karl-Axel och Ove - årets guldkalvar!
Karl-Axel Holmfrid är nu en av svensk friidrotts största talanger. Han är på flera elitläger där han tränar tillsammans med Ricky Bruch, Kjell Isaksson, blivande storstjärnor i diskus och stavhopp. Karl-Axel vinner tre sträckor vid Junior-DM i Norrbotten, 400 meter, 400 meter häck och 800 meter. Han blir även för första gången Senior-DM vinnare på 400 meter häck. Sätter ett imponerande distriktsrekord för juniorer på 800 meter, tiden som han springer på imponerar på hela friidrotts-Sverige, 1.56.6. En anmälningsmiss gjorde att han inte fick delta i Junior SM:et, eftersom denna tävling även var uttagning till Juniorlandslaget så var denna "miss" en svår missräkning för denna yngling som var på toppen av sin friidrottskarriär.
Premiärloppet på nya elljusspåret vanns av landslagsåkaren Per-Erik Ericsson från Åsarna.
Bingoaftnar ordnas på Hotell Gästis och det ger stora pengar till föreningen. Bingospelet har kommit för att stanna.
Fotbollslaget placerar sig på en hedrande 4:e plats i serien, Div III och det är nog den bästa placering ett IFK Råneå lag haft.Stjärnan i laget var OveHöglund. Ove hade anbud av flera allsvenska lag ex. Sirius, men tackade nej och det var synd det!
Här är serietabellen som visar hur bra IFK Råneå var detta år.
Spelade själv (Kent Höglund) sista seriematchen den 1:a oktober hemma i Råneå mot serievinnande Bodens BK. Förlust i matchen, 3-5, många mål i denna avslutningsmatch.
Ove Lestander vann dubbelt vid skid-DM i Råneå.
IFK Råneås minipojkar blir åter svenska mästare i basket. Detta gav rubriker i Expressen och Aftonbladet och inslag i TV. Leo Kairentos ande vilade över undret...Bäste spelare i turneringen blir rånespelaren Jonny Gustavsson, bäste försvarsspelare i turneringen blir Jukka Kairento. En match mot Helsingborg slutar med förkrossande siffror - 33-0.
Göran Thun blir DM-mästare i bordtennis i sin åldersgrupp.
En ny fin klubblokal invigs, "Pianofabriken" tidigare Yrkeskola blir ett lyft för IFK Råneås alla medlemmar och andra.
Karl-Axel Holmfrid tvåa på Junior SM, 400m häck med tiden 56.0 och där igenom uttagen i juniorlandslaget till landskampen mot Norge och Finland. Blev 4:a i landskampen med personbästa tiden 55,7. Vid senior DM-tävlingar i Piteå vinner Karl-Axel guldet på 400 meter häck på 58.1. Karl-Axel och Leo Kairento är ofta på friidrottstävlingar i Norra Finland som ex. Kemi och Uleåborg, som hade mellan 10 000 och 20 000 åskådare på sina tävlingar. Givetvis var spjuttävlingarna med de inhemska världsstjärnorna tävlingarnas höjdpunkt.
Karl-Axel Holmfrid klädd i sin landslagströja.
Juniorlandskampen med de deltagande länderna Sverige, Norge och Finland ägde rum på Idrottsplatsen i Växjö 10 -11 augusti. Fina förhållanden med allvädersbanor med gummiasfalt.
Thord Larsson blev tvåa på 800 meter med den fina tiden 2.00.4. Talangerna som Leo Kairento fostrat visade framfötterna. I junior-DM blev Pekka Kairento tvåa i stavhopp på 3.20 meter, Ingemar Andersson trea på samma höjd. I höjdhopp blev Ingemar tvåa på höjden 1.60 meter. Självklart vann Thord Larsson 800 meter på 2.00.2 och han vann även 1500 meter på 4.23.2 . Mats Drugge 4:a i längdhopp på 5.81. Karl-Axel Holmfrid vann 400 meter häck på den förnämliga tiden 57.2 även 400 meter vann han på tiden 51.6. Korta stafetten - 4 x 100 meter vann rånegrabbarna på 48.2 , Mats Engstedt, Mats Drugge, Thord Larsson och Karl-Axel Holmfrid som stod för den bedriften.
A-laget i fotboll klarade med nöd och näppe nytt kontrakt i landets nordligaste Div 3 serie, trea från slutet, men man kunde glädja sig åt att Ove Höglund vinner skytteligan på 11 mål. Ove gjorde mer än hälften av lagets mål. IFK Råneå tillverkade bara 20 mål på 18 matcher och därför är man ett lag i nedre delen av tabellen.
DM i friidrott arrangeras i Råneå. Karl-Axel Holmfrid avslutade sin friidrottskarriär - en besvärlig hälseneskada satte stopp för vidare elitsatsning, övergången mellan att löpa vintertid på asfalt inomhus till det mjuka underlaget på Kallaxhedarna på våren slet för mycket på hälsenorna. Ödesdigert för denne stora löpartalang som var topp i Sverige och hade kunnat bli hur bra som helst.
Fotbollslaget åker till Holland på träningsläger men när laget kommer hem i april så har man tappat en hel del av träningsgnistan. Laget åker ur div III efter en mycket tam säsong. Sunnanå gjorde samma resa året innan och åkte också ur serien. I samband med denna Hollandsresa fick rånegrabbarna spela en kvällsmatch i elljus, en ny upplevelse. Olle Myllimäki röstas fram som bästa spelare av spelarna själva. Inkomsterna från det nya "kultspelet" bingo finansierar delvis Hollandsresan och deltagarna fick också betala en del själva.
Inkomsterna från bingo verksamheten detta år ligger på 53 000 kronor. Hotell Gästis är spelplats.
Tyngdlyftning är en ny sport som kan utövas i den nya klubblokalen på "Pianofabriken", sektionen består av Leo Kairento, Gösta Degerman och Sune Nordlund.
Damsektionen i IFK Råneå består av Elna Lindbäck, Vera Rångevall och Hjördis Lindbäck.
IFK startar Fritidsgård och får sin efterlängtade sporthall.
Ett idrottsligt mellanår. Leo Kairento tränar både basket- och fotbollslaget. Fotbollslaget slutade på en fjärde plats i Div IV Södra. Älvsby IF vann serien. Ryska klubben Sever från Murmansk gästade Råneå under sommaren och spelade en vänskapsmatch, givetvis vann gästerna med 4-1, proffsspelare som de är.
IFK Råneå har även ett B-lag i basketboll, i seriespel mot Jokkmokk och Gammelstad. Herrarnas serie består av lagen Överkalix, Gränsen, Nyborg, Kiruna AIF, Strömnäs och IFK Råneå. Seriespel hösten 1970-våren 1971.
IFK Råneå startar fritidsgårdsverksamhet i gamla pianofabriken, adress : Kängsövägen 19.
Rolf "Snodde" Söderberg blir vår nye kanslist. Det visade sig att han var ett klipp - sällan har vi haft sådan besöksfrekvens på ungdomsgården som då!
Bordtennisturneringarna var stenhårda i interna fritidsgårdsmästerskap. Oftast vann "Snodde" - till förtret för bl a Kenneth Norberg och Urban Broström - gammal är äldst.
Drömmen blir sann, den 1 september invigs sporthallen mitt i byn, kostnad 4,5 miljoner kronor, byggnadstid 1/11 1968 - 1/9 1970 Hela byggnadens storlek är 18.700 kvadratmeter och inrymmer matsal med köksavdelning och plats för 186 personer, aula med 257 platser komplett utrustad för teater och bio, gymnastikhall med omklädningsavdelningar, planmått 38 X 19 meter, simhall och även lokaler för bordtennis och styrketräning.Bassängmått 16.66 x 8 meter med fyra banor. Byggnaden är i ett plan, stommen är av betong och ytterväggarna beklädda med fasadtegel.
Fredag 2/9 invigdes sporthallen av Luleå kommuns representant tillika skolstyrelsens ordförande Sigfrid Andersson, sedan blev det teater med den omdiskuterade "Pjäsen om Norrbotten".
Bingospelet förläggs till Sporthallen, hotell Gästis ska rivas. Intresset för Bingospel är stort och fortsätter att växa. IFK Råneå var först i Norrbotten med att lansera detta spel.
Olof Westerstrand med ivriga BINGO-spelare
Bingoutroparen Olof Westerstrand var perfekt för sitt uppdrag att rulla fram de rätta siffrorna så vinnaren fick ropa "Bingo", till de andra spelarnas förtret. Till sin tjänst hade IFK Råneå en stab av duktiga "bingoentusiaster", som Gösta och Vera Rångevall, Sven och Elna Lindbäck, Kalle och Lasse Ling m fl.
Vera och Gösta Rångevall i fiket
Medlemsantalet är 342 personer. Bosse Enström gör ett väldigt uppskattat arbete på kanslisidan tillsammans med "Snodde" Söderberg.
Nya fotbollsledare blir Ove Höglund och "Snodde" Söderberg. Uppbyggnaden av ett nytt lag påbörjas...
Leo Kairento "bor" i sporthallen och IFK Råneås ungdomar är i topp i Norrbottensbasketen. (Inom kort även i Sverige).
Fotbollen börjar visa framfötterna igen! Bert Wikström, Kenneth och Karl-Arne Norberg, Palle Jönsson, Jukka Kairento - talanger på frammarsch.
25-30 spelare tränar seriöst. IFK Råneå var tvungen att tacka nej till spelare som ville spela och träna med Råneå.
Basketflickorna Svenska Mästare
Miniflickorna blev svenska mästare i basket., med Gunilla Broström som stjärna var rånelaget näst intill oslagbara och Leo Kairento "gormade" vid sidan om på sitt vanliga sätt!
En fotbollsskola ordnas i Kommunal regi under sommarlovet. 130 pojkar och flickor deltog i detta projekt.
A-laget blev 2:a i div IV Södra, knappt slagen på mållinjen av Lira BK. Vi avslutade med 6-0 seger mot Storfors AIK i sista höstmatchen. Karl-Axel Holmfrid gjorde fyra mål! Och värre skulle det bli...
En ny Idrottsanläggning invigs och serieseger i fotboll.
A-lag 1974
Första hemmamatchen i fotboll, den 6:e maj, mot ett förmodat topplag i serien, Roknäs. De flesta tippade på en jämn match. Slutresultat - 8-2 - till IFK Råneå. Karl-Axel Holmfrid åter igen 4-målsskytt. IFK Råneås anfallsfotboll var något alldeles extra. En målmedveten, stegrad träning, var en viktig del av framgången som ledde till serieseger detta år. Spelarna trivdes både privat och på idrottsarenan, kombinera detta med duktiga ledare så får du oftast framgång. Under hösten spelades den sista matchen på idrottsplatsen som hade funnits sen 1932. Den nya anläggningen som kallades Råneå IP var en hypermodern anläggning, men som ni läst tidigare var det tur att det blev serievinst just det året!"Farbror" David Larsson var inte nöjd med denna flytt, men fick böja sig för det politiska beslutet.
Detta år gästar amerikanska Mc Gregor Allstar Råneå och gör basketpropaganda. De hinner göra 150 poäng och spelar lite på det där publikfriande sätt som "Dream Team" från USA gjorde under Barcelona-OS 1992.
Medlemsavgifterna: 15 kronor - seniorer, 10 kronor juniorer, 5 kronor barn och 25 kronor för ett familjekort.
Bordtennisen har ingen verksamhet.
Basketseniorerna vinner div III. Ett nytt lag är på väg igen.
Råneå lever upp som skidklubb. Starka ledarnamn som Kjell Karlsson, Vigert Engström, Evert Berg, Bertil Larsson, Arne Pettersson m fl borgar för framgång och flera lovande åkare börjar träna och tävla för oss. Råneågrabben Tobbe (Torbjörn) Forsberg 21 år, vinner överraskande Vargstråket, men då tränas han också av skidlegendaren Lennart "Lilljärven" Larsson som är hans tränare på Piteådalens Folkhögskola i Älvsbyn.
Torbjörn Forsberg
Torbjörn Forsberg, rånesonen, född 1953, började åka skidor på riktigt när han gjorde "lumpen" i Kiruna på Jägarskolan. Detta var 1973/1974, sedan gick det fort, året efter var han i Norrbottenseliten.
Massmedia myntade uttrycket; "Råneåexpressen", vilket handlade om kedjetrion i fotbollslaget, Paul Jönsson, Karl- Axel Holmfrid och Jukka Kairento. Publiksiffror på matcherna ligger alltid på minst 400 personer och det är mycket bra siffror och intäkter.
Utbildning är viktigt: Leif Larsson, Bo Larsson och Stigbjörn Norberg har gått fotbollsdomarkurs. Leif Clark och Bo Lindholm ungdomsledarkurs i fotboll. Bo-Lennart Backman och Irja Domander har gått steg 2-kurs i basket. Leif Clark och Bo Lindholm steg 1-kurs i denna härliga bollsport. Hans Ericsson har under året anställts som fritidsgårdsföreståndare. Föreningen arrenderar Kängsöbadets fritidsområde av Luleå Kommun.
Styrelsen består av: Ordf Per-Ulf Sjöberg, vice ordf Kent Höglund, kassör Stig Sjöberg, sekreterare Hans Ericsson samt ledamöterna Leo Kairento, Arne Pettersson och Bo Enström. Ersättar: Björn Bergvall, Karin Höglund, Vigert Engström och Rolf Söderberg.
A-lag 1975
Förvaltningsbyggnaden mitt i byn får IFK som hyresgäster. Centralare plats i Råneå kunde vi inte fått.
Skidframgångar - tack vare duktiga skidledare, exempelvis Wigert Engström, Evert Berg, Arne Pettersson, Bertil Larsson och Kjell Karlsson.
Premiär för Ranrennet, ett lång lopp på skidor, den 15 februari samlades 356 skidåkare, 77 elitåkare och 279 motionärer för att åka detta nya lopp. Åkarna kunde välja mellan att åka 46 km eller det kortare 20 km. Herrar-juniorer vanns av IFK Råneås Tomas Mannberg, han åkte 20 km på tiden 56.34.
Råneås skidstall samlar rubriker i länspressen. Skidpojkama vinner flera tävlingar här i Norrbotten - Roland Arvidsson, Torbjörn Forsberg, Tobbe Nyström, Anders Isaksson , Björn Lundin m fl. IFK Råneå vinner stafett-DM i Boden.
IFK får fram ett nytt sprinterlöfte genom den blott 16-årige Johan Engqvist, 11,2 på 100 m.
Fotbollslaget åker ur div III. En tunn trupp med skador på nyckelspelare som Bert Wikström och Karl-Arne Norberg medverkade till det negativa resultatet.
Bordtennisen satsar igen, nu satsar man uteslutande på ungdomsverksamhet.
Sverige i topp
Vid skid-SM i Sundsvall "skrällde" IFK Råneå och delade en hedrande fjärde plats i stafetten. Roland Arvidsson, Anders Isaksson och Thomas Nyström åkte de tre sträckorna. Skellefteå SK vann före Edsbyn och på tredje plats kom Åsarna. Hela byn pratade skidor genom det här resultatet. Radio och TV ger IFK mycket PR. Bland andra resultat kan nämnas att Anders Isaksson tog sin andra raka seger i Skatamarksloppet efter sekundstrid med Kari Poikela, Gjutarens IF. Nytt skidnamn som vinner, Ulf Savilahti vinner Korpikåloppet. Den första svensk som vunnit detta lopp.
IFK Råneå vinner div III i basket. "Midsommarspelen" i friidrott arrangerades med bl a OS-tvåan i höjdhopp, Greg Joy.
IFK Råneå, genom eldsjälen Stig Granström, tar upp volleyboll på sitt idrottsprogram, spelar i Div III. Per Jansson, 16 år stor talang som var uttagen till landslagsläger för pojklagsspelare.
Medlemsantalet i IFK är 566 personer.
Bordtennisen har åter tagit fart med en bred ungdomsverksamhet. Tävlar under klubbens namn men har inte någon egen sektion som övriga idrotter.
Fotbollslaget befinner sig på nedre halvan av Div IV Norrbotten.
Guldglans för IFK
IFK Råneå vinner div IV Norra Norrbotten. Fotbollslaget är åter i div III. Tränare för laget är Rolf Söderberg. I sektionen gör Sören Larsson och Lars-Åke Vikström ett jättejobb.
Seriesegrare i Luleortens reservlagsserie 1978
Skidframgångarna fortsätter. Roland Arvidsson visar vid skid-SM i Piteå att han kan åka jämt med flera av landslagsåkarna. Han tog placeringarna 8:a på 30 km, 10:a på 15 km och 6:a på 50 km. Tack vare dessa insatser nomineras Roland till Svenska Skidlandslaget.Dessutom tog Roland DM-guld på 30 km, där rånegrabbarna hade 5 stycken bland de tio första i loppet, givetvis vann rånelaget i vanlig ordning stafetten och det för tredje gången i rad. För Råneå åkte Roland Arvidsson, Anders Isaksson och slutman var Torbjörn Forsberg. Tvåa blev Strömnäs GIf som blev slagen med 31 sekunder.
I lagtävlingen har IFK Råneå tre lag bland de sex bästa, vilken bredd det finns i rånestallet. Anders Isaksson blir tvåa och Torbjörn Forsberg trea på 15 km. Bernt Karlsson Gällivare SK vinner loppet. Genom att ett nytt elljusspår (3.6 km) kommit till har förutsättningarna för skidåkning förbättrats väsentligt. Ungdomssatsning och utbildning har skidsektionen prioriterat med mycket gott resultat. Det egna loppet Ranrennet blev inställt två gånger på grund av sträng kyla, februari månad är kall detta år.
IFK Råneå arrangerar Kommunmästerskapet i april på skidor med 300 st. deltagare.
Skidintresserade ungdomar 1978
Ledarna Håkan Nordmark, Jan Olov Andersson, Tore Henriksson och Arne Pettersson.
Junior DM i Volleyboll avgjordes i Råneå. På pojksidan blir IFK Råneå tvåa efter Luleå. Hemmalaget vinner sina matcher mot Boden och erkänt starka Pajala. Ledaren Stig Granström mycket nöjd efter denna bedrift. Flickornas tävling vanns av Pajala, p g a att det inte finns tillräckligt med halltider kan det inte bli någon ungdomssatsning i volleyboll.
Ett nytt vandringspris får sin första inteckning - Davids pris - till bästa fotbollsspelare på och utanför planen. Lars-Göran Holmfrid blir den förste som får utmärkelsen. Priset delas ut i tioårsperioder och den som har mest inteckningar under denna tid får behålla priset för alltid. Träningspriset detta år tllldelades Freddy Flodman, som var på samtliga 95 träningar, imponerande.
David Larsson med det instiftade priset.
Bordtennisen har under hösten fyra lag i seriespel. Följande spelare representerade klubben i respektive serie Pojkar C: Thomas Erkén, Kent Gustavsson, Dan Sjöberg och Håkan Thun. Pojkar B: Staffan Fornberg , Kent Gustavsson, Lars Sjöberg, Dan Sjöberg och Magnus Thun. Div V: Hans Eriksson, Anders Erkén, Leif Rångevall, Lars Sjöberg och Göran Thun.Oldboys: Stig Sjöberg, Kenny Gustavsson, Göran Thun och Leif Rångevall.
Göran och Anna Thun väljs in i Norrbottens Bordtennisförbund. Magnus Thun bäst i Norrbotten i sin åldersklass, Magnus är född 1966. Både Magnus och Anna-Karin Forsman deltar i en länsmatch mot Västerbotten. Anna-Karin rankas som 7:a i Norrbotten.
IFK Råneå arrangerar DM på skidor. Start och mål på Tallhedsområdet. Banchefen Evert Berg garanterar tuffa och utslagsgivande spår. Anders Isaksson tar silvermedalj på 15 km. Björn Pettersson blir DM-mästare i sin åldersklass, 9-10 år, 4 sekunder vinstmarginal. DM-stafetten vanns av IFK Råneå - givetvis - i Malmberget. Roland Arvidsson vinner Skatamarksloppet efter att ha tappat skidan i början av loppet. Sist ut först in i mål alltså.
I Råneå inviger man det nya elljusspåret vid skjutbanan. Kommunalrådet Sven Köhler för dagen klädd i IFK Råneås skidluva inviger, 300 personer var på plats i det vackra vårvädret.
Magnus Thun 13 år vinner bordtennis-DM för B-pojkar, besegrade Roger Englund hemmahörande i Kiruna. Magnus pappa Göran blir trea i klassen yngre oldboys. Annan talang som utmärker sig är Staffan Fornberg som blir 6:a i den prestigefulla tävlingen som heter Norrspelen, han tävlar i Pojkar A (15-16 år).
Basketlaget vinner återigen Div III för herrar, före Plannja och Falken.
Segrare div III, 1979
Ett år då vi verkligen hade idrott av hög klass inom klubben.
Ett exempel är detta ungdomslag i fotboll.
Pojklag B 1979
Ledare: Hans Ericsson och Krister Engstedt
Kent Höglund tar sin första inteckning i "Davids pris". IFK Råneå åker ur serien, uppflyttning och nedflyttning direkt från Div III. 15 ihopspelade poäng räckte inte långt hade behövs 18 poäng för nytt kontrakt. Fotbollsgrabbarna får ta nya tag i DIV IV Norra nästa år.
Fotbollslaget går till final i Bothnia Cup där man förlorar mot Gammelstad IF med 0-4. Bothnia Cup motsvarade gamla tiders DM-final.
Många duktiga bordtennisungdomar finns i föreningen.
Kent Långström fina forehandslag gör att han vinner matchen
IFK arrangerar Ungdoms-DM på skidor med nära 400 deltagande åkare. Björn Pettersson tar en hedrande fjärdeplacering i klassen för 11-12 åringar. Talangerna Susanne Andersson, Siv Larsson, Jörgen Johansson och Jan-Erik Abramsson visar med sina insatser under året att det finns fin återväxt i klubben.
Herrarna vinner stafettguldet för seniorer i skid-DM.
Rånesonen Torbjörn Forsberg hamnar på en imponerande 40:e plats i det finaste lopp som finns i Sverige, nämligen Vasaloppet. Roland Arvidsson får säsongen delvis förstörd av flera långvariga förkylningar. Vid DM i Malmberget blir Tomas Mannberg trea på 15 km.
Tre skidåkare
Volleybollaget hamnar på sjätte plats i Div 3. Dåliga träningstider är ett hinder mot utveckling, ordförande Stig Granström ser orosmolnen och det är dåligt med spelare som ställer upp för laget. En bättring måste till annars är det stor kris.
Micropojkar i basket 1980
Dessa pojkar är på väg att bli ett av Sveriges bästa ungdomslag i basketboll.
Fritidsgårdsverksamheten har öppet 4 dagar i veckan, eftersom kostnaderna ökat med 15 % så efterlyses föräldrainsatser för att klara verksamheten, speciellt på fredagskvällar.
Verksamheten är bra på fritidsgården och föreståndare Hans Ericsson försöker verkligen få i gång verksamhet. Filmförevisning, kurs i "bild, färg och form" med Rolf Selberg, gammeldanskurs mm. Besöksfrekvensen på fritidsgården är hög.
Dambasketlag 1980
Detta flick/damlag i basketboll var ett av IFK Råneås bästa i denna ålderklass.
Bordtennisverksamheten blomstrar under duktiga ledare. Ordf Kenny Gustavsson, sekr Göran Thun och kassören Stig Sjöberg kan summera ett utvecklande år. Tre lag i seriespel, div V, Oldboys samt pojkar A. Bland många goda tävlingsresultat kan nämnas Lars Sjöbergs och Staffan Fornbergs andra plats i dubbelspel under skol-SM. Staffan Fornberg är rankad som trea i Norrbotten i pojkar A. Nya talanger visar upp sig under året som Mikael Hellberg, Kent Långström och Anders Hansson. Högstadiemästerskapet vinns av Magnus Thun till Staffan Fornbergs förtret. Det är mycket prestige i denna match.
Karl-Arne Norberg tar sin första inteckning i "Davids Pris". Han blir utsedd till årets vinnare i hård konkurrens med Claes-Göran Lundgren.
Karl-Arne Norberg visar sin fina fotbollsteknik
Vasaloppsseger
Sven-Åke Lundbäck, OS-vinnare, åker i Råneås färger detta år. Han vinner den tävlingen i Sverige som har högst status, nämligen Vasaloppet.
Ny ordförande i klubben Kjell Karlsson efterträder Per-Ulf Sjöberg.
Våra basketungdomar når slutspelet i Stockholm med deltagare från Sveriges bästa ungdomslag. Minipojkarna under ledning av Anders Erkén och Leo Kairento blir fjärde bästa lag. Basketdamerna vinner sin serie och flyttas upp till div 2. Det finns 6 ungdomslag i seriespel i basket.
A-pojkar säsongen 1980/1981
En fotbollsturnering för ungdom instiftas av David Larsson och kallas "Farbror Davids Cup". Våra grabbar blir 3:a under detta premiärår.
En sommarfest arrangeras på Nordanborg (Kängsön) av föreningen.
Vinnare av Davids Pris blir Kent Höglund, hans andra inteckning i priset.
Fotbollslaget blir tvåa i serien efter förlust i seriefinalen mot Överkalix i Div IV (1-2). En match där marginalerna inte var på vår sida. Underläge med 0-2 efter en kvarts spel.
IFK Råneå tar fram ett nytt lokalmynt. Det kommer att finnas ett nytt lokalmynt som betalningsmedel för råneborna. Det är fotbollsektionens kassör Leif Larsson som kommit med idén. Råneåmyntet har präglats i guld, silver och brons.
Leif Larsson, Rolf Andersson och Rolf Selberg visar upp det nya lokalmyntet.
Sven-Åke Lundbäck saknade en medalj i sitt prisskåp! Denna medalj tog han vid skid-DM tävlingar i Gällivare. Klockan var 12.55.25, den 17 januari 1982 när han vann sitt efterlängtade DM-tecken.
Föreningen arrangerar, tillsammans med Sjulsmark och Ersnäs, Hjortron Cupen på skidor med flera världsåkare på startlinjen. Exempelvis Thomas Wassberg. Gunde Svan vann!
Det byggs en dansbana med scen och kurar på Nordanborg.
Fotbollslaget blir återigen bara tvåa i serien. Bodens BK vinner serien efter vinst med 9-1 mot Hornskrokens IF i den sista matchen. Det pratades om läggmatch! Vi förlorade alltså på målskillnad efter 22 omgångars seriespel. Tränaren Jan-Olov Ölverudh och spelarna hade svårt att repa sig efter detta.
A-laget 1982
Lars-Erik Vikström (niemiselaren) blir skyttekungen i Div IV södra med 26 mål och får välförtjänt motta "Davids Pris", hans första inteckning i priset.
Stor saknad efter stora idrottsledare
Mycket oväntat kom budet om Leo Kairentos bortgång. Vi kommer med tacksamhet minnas Leo som en stor idrottsman och idrottsledare.
David Larsson, 81 år, som vigt sitt liv för idrotten, insjuknade under en fotbollsmatch i maj månad och avled senare på kvällen på lasarettet.
Han var inspirationskällan, pådrivaren och banerföraren för idrottens ideal hemma i Råneå. Här nådde han sitt stora mål - att forma ungdomen och slussa in dem i idrotten.
IFK Råneå fyller 60 år
Med anledning av IFK:s födelsedag startades en jubileumskommitté som ordnade en proffsig utställning innehållande det mesta från IFK Råneås historia. Speciellt imponerades man av det fina bildmaterialet.
En del av "gänget" som gjorde denna finna utställning
Bengt Moosberg ställde sitt hem till förfogande för denna goda sak. Rolf Selberg, bygdens egen konstnär, gör i anslutning till 60-årsfirandet ett begränsat antal tavlor i grafik. Motiven kommer från basket, fotboll och skidor.
Basketsporten blommar som aldrig förr i Råneå. Cirka 100 ungdomar i åldrarna 7-16 år deltar i olika lag. Björn Bergwall är ordförande i basketsektionen.
Fotbollslaget blir tvåa - igen! Nu var Rutvik för bra. IFK Råneås bästa spelare detta år var Kent Höglund som tilldelades "Davids Pris" för tredje gången.
Kent Höglund med bollen ovanför huvudet. Lagkompisar Lars Berg, Ulf Wanderoy och lagkaptenen Paul Jönsson tittar på och undrar vad som ska ske
Hans Hellberg utses till årets ungdomsledare inom klubben. Årets junior blir Peter Grahn.
Ungdomslag i fotboll
Engelska ligalaget Birmingham gästar Råneå - 812 åskådare!
Skidverksamheten har tappat lite fart. Generationsväxling och sämre ekonomi är två av orsakerna. Dock fina insatser bland ungdomarna under året.Duktiga ungdomsledare som Tomas Mannberg och Inger Gustavsson borgar för det. Världseliten på plats i Råneå via en tävling i Norrbottensveckan på skidor. Trots att det vimlar av OS och VM medaljörer så sviker publiken. Bara 200 betalande åskådare. Skidsektionen har samarrangerat Råneå-Luleå stafetten som lockat många motionärer till skidspåret. Undertecknad åkte detta lopp! En eloge till spåransvarig - Evert Berg.
Råneås basketdamer vinner Div II och gör entre i Div I! Erik Wasberg, 22 år gör ett jättejobb för basketen i byn. Han är damtränare, spelare och domare.
IFK Råneås damlag åker på tiderna utklassning vid match mot Kometerna, umeålaget krossade rånelaget med 144-12. Ett rekord i sitt slag...
Ungdomsframgångar i basket
Under det 61:a verksamhetsåret hamnar IFK Råneås B-pojkar i basket på andra plats i RM-slutspel (riksmästerskap). Blackeberg, ett Stockholmslag blev för svåra i finalen, förlust 82-45. Thomas Erkén och Tommy Forsmark blir valda till Allstar Team! Andra framträdande namn var Håkan Thun, Björn Pettersson och Kenneth Skoog.
IFK:s damer åker ur basketettan. Endast en seger orkade laget med.
Nu ordförande i IFK Råneå Ove Höglund. Kjell Karlsson avtackas efter tre framgångsrika år som ordförande.
Ove Höglund - som erhållit "Stora Ledarmärket" genom sitt proffsiga arbete att utveckla föreningen dels som spelare i både basket och fotboll och sen som idrottsledare.
Sten Sjöberg blir ny fotbollsordförande.
Kristin Lundkvist fritidsgårdsföreståndare och idrottskonsulent i IFK Råneå visar vilka fina pokaler som finns i föreningens ägo
Generationsväxling på gång för IFK Råneå, som slutade femma i Div IV Norra. Jolle Ölverudh fungerar som spelande tränare för laget. Kent Höglund erhåller Davids Pris för fjärde gången på de sju år som priset funnits. En annan spelare som gör en toppsäsong är målskytten Thomas Lindbäck.
Flickfotboll - Ny epok i IFK Råneås historia.
Under sommaren har ledarna Gunder Nilsson och Leif Envall startat upp verksamhet för flickfotboll. Två träningar i veckan, tio flickor har deltagit i träningarna. Den 8 september var det historiska datum då spelades den första matchen för flickor klädda i IFK Råneås färger. Motståndare var Gunnarsbyns SK. Bortamatchen förlorades med 4 -1. Målet gjordes av Camilla Enström.
Veckan efter blev det returmatch i Råneå och då tog flickorna revansch, hemmavinst med siffrorna 3-2. Laget bestod det år av Jenny Envall, Camilla Enström, Malin Andersson, Susanne Sundkvist, Jenny Hellman, Jenny Sandberg, Veronika Riström, Linda Johansson och Sigrid Simonsson.
Auktion och Sommarbingo ger intäkter
Varje sommar har föreningen en aktion i parken mitt i Råneå. En trevlig aktivitet som uppskattas av alla och ger en hel del intäkter till klubben. Hans Hellberg är projektansvarig.
Sommarbingon är ett annat stående inslag där "staben" Olof Westerstrand, Gösta och Vera Rångevall samt Bosse Bäckström gör ett utmärkt arbete. Vad vore föreningen utan dessa eldsjälar!
62:a Verksamhetsåret! Medlemsantalet har under året varit rekordstort, 929 medlemmar. En ökning från 1984 med 600 medlemmar.
Nytt kontrakt
A-laget i fotboll klarade nytt kontrakt i Div IV Södra, detta efter vinster i de tre sista matcherna, Öjebyn, Notviken och Arvidsjaur var motståndarlagen.
Thomas Lindbäck erhåller Davids Pris för sina fina insatser under spelåret. Thomas dundrar in 16 mål i seriespelet! Mycket viktiga mål för IFK Råneå. Ovanlig ung spelare i A - laget Patrik Sandberg, bara 14 år och redan spelar som att han varit med länge. Vad månne bliva !
Herrtvåan i basket
Råneås unga herrlag vinner seriefinalen under våren mot Överkalix i Div III och spelar därmed i Div II under 1985-86. De unga spelarna, Thomas Erkén och Tommy Forsmark börjar redan nu visa sig mogna för spel mot de lite äldre herrarna i Div III. Erik Wasberg drivkraftig både på och utanför plan.
Duktiga skidungdomar
Inom skidor har klubben flera ungdomsåkare som visar fina takter i skidspåret, bl a Jan-Erik Abrahamsson och Janne Siekas. Även Siv Larsson (Bertil Larssons dotter) har åkt bra i sin åldersgrupp, damer 19-20 år.
Ansträngd ekonomi
Klubben har mycket ansträngd ekonomi, mycket beroende på att dansinkomstema uteblivit. IFK visar ändå ett plusresultat i kassaredovisningen.
IFK ansvarar för Kängsöns Fritidsområde, detta genom ett avtal med Luleå Kommun.Bosse Enström gör ett fint jobb genom att hålla området rent och snyggt!
Bo Enström känd lottförsäljere i Råneå
Medlemsrekord 63:e verksamhetsåret och 1099 medlemmar i klubben, vilket är rekord i IFK Råneås historia. Det konstaterar föreningsordförande Ove Höglund på årsmötet i februari månad.
Vattenfalls lag
IFK Råneås fotbollsgrabbar bär Vattenfalls reklam på sina tröjor. Älvräddarna i Norrbotten tycker att Vattenfall försöker köpa opinionen i Råneå älvdal. Det blir stor tidningsrubriker i länspressen.
Ordförande Ove Höglund menar ”Det är långsökt att se det här som om vi vill bygga ut älven." Vi har 1100 medlemmar i IFK och vi har säkert företrädare både för och emot en utbyggnad. Men vi måste se det krasst ekonomiskt, så här ser idrottsklubbarnas verklighet ut.
Bilden här nedanför visar spelarna innan de fått de nya tröjorna.
A-lag 1986
Lilla VM
A-pojkarna i basket vinner Lilla VM. I finalen krossar laget Bobas med 93-36. Spelarna har tränat och spelat ihop i 6 år. Bror Erkén har tränat laget.
Tjejlag i basket 1986
En sagolik Fritidsgård
En ny fritidsgård invigs på Tallheden i Råneå. Där har föreningen tillgång till kansli, konferensrum, klubbrum, mörkrum, keramikverkstad, scen och gymnastiksal.
När fritidsgården invigdes kom mellan 1000-2000 besökare för att se den nya fritidsgården.
I biljardrummet möts de av en ”sagovision” på ena väggen. En målning av Rolf Selberg och Anna Johansson. Motivet är hämtat ut böckerna om Isfolket. Bara denna målning är värd ett besök på gården.
Kristin Lundkvist är IFK Råneås heltidsanställda förenings-konsulent/fritidsgårdsföreståndare. Ungdomarna älskar henne!
64:e verksamhetsåret – ett ganska lugnt idrottsår – föreningen lutar sig mest mot fint ungdomsarbete.
För andra gången kvalificerar sig ett pojklag i fotboll till slutspelet. A-pojkarna vinner sitt kval inom Luleå-regionen och får spela slutspel i Boden. Där blir laget utan segrar men får stora erfarenheter av tuff matchning mot bl a Malmberget (0-1) och Piteå (2-5).
Förutom A-laget spelar vi med ett U 23-lag. Detta för att klubben skall kunna ta hand om alla som vill spela fotboll på senior och juniornivå.
Davids Pris till Roger Lööv, då han utses till årets fotbollsspelare för andra året i rad och får första inteckningen i nyinstiftade Davids Pris.
Kent Höglund erhåller det gamla för alltid eftersom han har flest inteckningar i det under den stipulerade 10-års perioden.
A-laget 1987
UDM-segrar i basketboll
IFK:s duktiga basketungdomar vinner vid ungdoms-DM i Boden klasserna pojkar C och pojkar mini 2. Ledare för lagen är Gunder Nilsson och Hardy Ericsson.
65:e verksamhetsåret – Ove Höglund har suttit som ordförande i 4 år och har avsagt sig omval. Ove arbetar i Stockholm för tillfället och det är svårt att kombinera ordförandeskapet med arbetet. Valberedningen har inte lyckats finna någon annan kandidat till posten. IFK Råneå tillsätter en interimsstyrelse fram till extra årsmötet 17 april.
Ove fortsätter
Efter extra årsmötet står det klart med en ”nygammal” ordförande, Ove Höglund. Övriga ledamöter Kjell Karlsson, Rolf Selberg, Leena Blom, Eva Bergström, Kent Höglund och Sten Sjöberg.
Det blir nedflyttning till division V för anrika IFK Råneå. En division som laget inte har varit i sedan 50-talet. Nu gäller det att ta nya tag i fotbollen och komma tillbaka till Div IV så fort som möjligt.
Ivan Nordquist tilldelas "Davids Pris".
Basket
Hallå, Hallå Råneå! – Vart tog ni vägen? (Rubrik i NSD-sport)
Idag finns det varken dam- eller herrlag i basketen. Enbart ungdomslag som spelar. Klart att det är ett svaghetstecken säger Margareta Ericsson som sektionsbas, men ”Vänta bara, vi kommer igen. Vi är på frammarsch.”
IFK Råneå satsar igen. Talangfulle Stefan Forsmark skall börja åka för klubben. Stefan har tidigare åkt för Sörbyns IF.
Daglägerverksamhet
IFK Råneå satsar på ett projekt med social inriktning i samarbete med områdesgruppen och BUP i Luleå. Dagläger är inriktat till de yngre barnen under de två första veckor efter skolans slut och är förlagd till fritidsgården.
Åter Herr- och Damlag i basket
Basketbollen inom klubben studsar nu både på seniorsidan och på ungdomssidan. Basketsektionen har lyckats få igång både herr- och damlag. Nya ordföranden, Leena Blom, är mycket nöjd med basketutvecklingen inom klubben. Tränare för herrlaget är Tommy Forsmark och Håkan Thun. För damlaget är det Yngve Berg som är ”slavdrivare”. Duktiga ledarnamn alla tre.
Ungdomssatsning på fotbollen
Av naturliga orsaker är klubben tvingad att satsa fullt ut på fotbollsungdomar i seniorfotbollen. Tränare för A-laget är ”Jolle” Ölverud, assisterad av Thomas Lindbäck som fungerat som hjälptränare.
Marknaden som får Råneå att sjuda av liv
IFK har ordnat marknad i samhället för första gången. Sten Sjöberg som håller i trådarna för den nybildade ekonomisektionen säger: ”Vi i IFK Råneå vill dels skrapa ihop så mycket pengar som möjligt till föreningen dels göra något positivt för hela bygden!” Ca 200 ideellt arbetande människor har slitit sammanlagt 5-6000 timmar med marknaden som blev en formidabel succé.Marknadsgeneraler – Sören Blom och Mats Engstedt. Två IFK:are som framförallt gjort det möjligt att få till en sommarmarknad. Utan dessa två ”marknadsgeneraler” hade det varit svårt att få till en marknad. Eldsjälar är ett uttryck som passar väl in!
Folkkäre artisten Jokkmokks-Jokke uppträdde i parken
”Drogfritt Råneå”
IFK drar igång en brett upplagd kampanj mot droger av alla slag i Råneå med omnejd. Klubben har erhållit pengar från socialstyrelsen för ändamålet. Det är ovanligt att en idrottsklubb tar så starkt socialt ansvar som vår förening gör…
Omorganisation
Två nya sektioner blev facit för omorganisationen som genomfördes på årsmötet – ekonomisektion och fritidsgårdssektion.
Ledamöterna i de nya sektionerna blev – Ekonomisektion: Sten Sjöberg, Kjell Karlsson, Mats Engstedt, Sören Blom och Tor Johansson. Fritidsgårdssektion: Rolf Selberg, Peter Henriksson, Åsa Sunnergren och Kristin Lundkvist.
Ordförande blev för sjätte året i rad Ove Höglund.
Fotbollen på väg
De unga rånespelarna har utvecklats ordentligt sedan förra året. Ledarna för A- och J-laget, Tomas Lindbäck, Hans Bergman, Hans Sandberg och Roger Strand har lagt ner ett proffsigt arbete för att utveckla spelarna både på och utanför planen.
Årets Davids Pris tilldelades Niclas Dahlström, Lirakillen, som från sin position i försvaret gjort en fin säsong.
Träningspriset fick Robert Abrahamsson och Andreas Wikström.
Jonas Bergman erhöll ett flitpris för sitt duktiga deltagande i både A- som i Juniorlag.
BasketbollHerrarna gjorde en fin säsong i Div. III och hade sådana basketstorheter som Strömnäs GIF och Överkalix IF efter sig i tabellen.
Basketsektionen 1990
Division III-spelet för de unga rånedamerna blev som väntat tufft och lärorikt. Ett par segermatcher noterades men oftast fick spelarna förlustmatcher med sig i bagaget, men i en serie med hela 20 seriematcher ger i alla fall en del erfarenheter.
Cyndee Peters
IFK arrangerar julkonsert i kyrkan med Cyndee Peters. En höjdare med massor av folk och fin stämning - en händelse att minnas!
Råneå Mäss- och Marknad arrangeras för andra gången och det verkar vara ett sådant arrangemang som har möjlighet att bli tradition i Råneå.
IFK Råneå har fått en ny ordförande – Sten Sjöberg.
Vår föreningskonsulent Kristin Lundkvist slutar sin tjänst i Råneå och börjar som konsulent för Korpen i Norrbotten.
IFK Råneå säger upp avtalet med kommunen om att driva fritidsgård, men efter många och hårda förhandlingar om förbättrade ekonomiska resurser gör man upp om ett nytt avtal.
Ny styrelse i klubben
Sten Sjöberg är kvar som föreningsordförande och Patrik Holmgren som ledamot. Nya ledamöter blir Sören Blom, Krister Andersson och Lars Andersson.
Föreningen anställer en ny idrottskonsulent / fritidsgårdföreståndare, Leena Blom.
Hans Hellberg blir ny ordförande i fotbollssektionen och basketsektionen får också ny bas, Gunder Nilsson.
Seniorlaget är med och krigar om segern i Östra Kustfemman, men Pålänge vinner serien på bättre målskillnad. Juniorlaget spelar i Norrlandsserien. Hans Sandberg och Hans Bergman leder laget för andra året i rad. Långa resor till bl a Östersund, Örnsköldsvik och Härnösand har svetsat samman gänget på ett föredömligt sätt. Flera sensationella segrar noteras under spelåret med 1-0 mot Ope IF i Östersund, som topp.
Basketintresset på topp
På vårkanten vinner herrseniorlaget Div III på ett övertygande sätt. Gunder Nilsson, basketbasen, lägger ner ett enormt arbete för att klubben skall kunna göra en seriös satsning inom seniorbasketen. Starka förändringar till Div II blir Tommy Forsmark, Glenn Jakobsson, David Lövgren, Arne Zackrisson och Peter Larsson. En kvintett som platsat i många Div I-lag.
Stefan imponerad av rånebasket
Klubbens nya baskettränare, Stefan Lindblom: ”Att det är fullt i Sporthallen när vi spelar hemmamatch är enormt stimulerande, men när vi också har åskådare på träningar – ja, det är man inte van vid!”
Det är väl lite av den basketkultur som finns i Råneå sedan 50-talet.
Idrottens år! Heja IFK!
Seriesegrar i både basket och fotboll
Efter serieseger i Div II basket blev det kval till Div I. I den sista kvalmatchen mot Kramfors på bortaplan hade IFK en chans att avgöra. En riktig ödesmatch! Vinnaren spelar i Div I. Trots proffsig uppladdning förlorar IFK Råneå matchen med 65-85 söndagen den 22 mars 1992.
Ändå inga sura miner – i alla fall med lite distans till matchen – basketsäsongen 1991-92 har varit hellyckad. Tränaren Stefan Lindblom är ett klipp för klubben. Han har en gedigen tränarkarriär bakom sig och visar sig vara ett föredöme även på andra sätt än att ”coacha” A-laget vid utbildning av andra ledare mm.
Superförstärkningar
Till säsongen 1992-93 tappar basketlaget en del spelare, bl a Robert Enström, Arne Zackrisson och Peter Larsson.
Nyförvärven blir Stefan Hortlund, Petter Söderholm och Torbjörn Forsberg, starka namn som alla tidigare spelat i Plannja. Stefan har tidigare blivit utsedd till Norrbottens bästa basketspelare.
Målsättningen för herrlaget är att vinna serien eller sämst bli tvåa. Det ger automatiskt kvalchans till Div I.
Damlag i basket
Det är svårt att ”orka” hålla igång ett damlag i basket, men nu är det nystart igen efter ett års uppehåll. Tränare för damlaget är ”Jocke” Engström. Laget har börjat bra med fint träningsintresse och ett par riktigt meriterande segermatcher mot Sunderbyn och Vråken.
IFK Råneå är tillbaka i Div IV efter några års uppbyggnadsarbete. Det lovande pojklaget som blev juniorer, men spelade med seniorer, har nu vuxit till ett ”riktigt” fotbollslag.
Det var på håret att laget gick till kvalserien men väl där förlorade man inte en match. Sista avgörande match mot ärkerivalen Jämtö/Vitå BK, matchen spelades på Vitå IP, resultat 0-0. Med det resultatet var uppflyttningen ett faktum.
Stor glädje som ni ser på bilden nedan.
Seriesegrare 1992
IFK har fått en ”gammal” trotjänare tillbaka till posten som ordförande, Ove Höglund. De övriga i styrelsen är Sören Blom, Sten Sjöberg, Kent Höglund, Kenneth Norberg, Paul Jönsson och Krister Andersson.
Med idrottsframgångar följer alltid ett dilemma – pengar. Tiderna är dåliga. Sponsringen har gått ned i takt med lågkonjukturen men IFK hankar sig fram tack vare fritidsgården där idrottsungdomars föräldrar hjälper till att jobba.
En annan inkomst som vi inte kan vara utan är – marknaden- och numera är det inte bara en marknad utan från och med 1992 arrangerar IFK både sommar- och höstmarknad.
IFK Råneå 70 år. Detta firas med bl a stor fest för 250 gäster i Sporthallen. Helstekt ren från Lapp Simon, "mums" tyckte alla matgästerna.
Basketlaget upp i Div I. Fotbollslaget åker ur Div IV direkt efter bl a rekordförlust 12-0 i Arvidsjaur. Hoppsan!
Medlemsantalet i IFK ligger på 712 personer. Norrbottens Idrottsförbunds Stora Ledarmärke har tilldelats Ove Höglund och Bror Erkén.
Basketframgångar
Herrlaget blir Distriktsmästare i basketboll genom att besegra Plannja i finalen, det är 30 år sen senast. Tomas Holmfrid och Fredrik Hegstam två talanger i basket som spelar för Norrbotten, som blir trea i SM. Båda är A- pojklagsspelare.
Gamla skidkungen i Råneå och Norrbotten Manfred Mattson har avlidit i en ålder av 62 år. Manfred kom från Pålkem och värvades av ledaren David Larsson till IFK Råneå.
VINTEROLYMPIDEN i Cortina 1956, visar vilken klass Manfred hade på 1950-talet.
Bingolottoförsäljningen har gett många sköna slantar till föreningskassan, över 400 000 kronor. Bosse Enström och Bosse Bäckström har varit navet i försäljningsverksamheten. Under 36 veckor har 36 700 lotter sålts till ett pris av 25 kronor per lott.
Sommarmarknaden med luftakrobater av världsklass var ett uppskattat inslag. Denna sommar var det sol hela sommaren, ni vet VM–sommaren där Sverige tog bronsmedalj i fotbollsmästerskapet i USA.
IFK Råneå har ansvar för en Fritidsgård som ligger på Tallhedsområdet. Detta verksamhetsår hade det varit 6500 besök på gården. Kraven från ungdomarna var att det skulle vara lördagsöppet och från detta år blir det så.
Vad det gäller idrott så hade föreningsordförande Ove Höglund och alla andra intresserade och ansvariga mycket att glädjas åt. Speciellt är flickorna i basket och fotboll på frammarsch. Ekonomin i föreningen är stabil, mycket beroende på bingolottoförsäljning.
Medlemsantalet har under året uppgått till 383 personer.
Div I satsningar i basket har stannat upp. Basketsektionen tog ett enigt beslut att inte anmäla ett lag till Div I. Orsaken är att ekonomin blir för ansträngd.
För första gången kommer föreningen att bedriva flickfotboll i serieform. Det är flickor i 12-årsåldern som är anmäld i en serie med lag från Luleå/ Boden som deltar. Ledare är Hans Sandberg och Lars Sjöblom. Hasse är fd allsvensk fotbollsspelare med spel i Hammarby. Bördig från Niemisel. Meriterad så det räcker och blir över......
A-pojkar på Dalecarlia Cup i Borlänge - 1995
15-17 mars spelades nionde upplagan av Leos Cup med bl a finska lag. Leos Cup stipendiater är Henrik Wikberg och Linda Jacobsson.
Invigning av idrottsplatsen i Råneå. Kostnad 3,5 miljoner.
En länsmatch i fotboll mellan Norrbotten och Nordfinland spelades för att fira denna invigning. Gräsplanen prisades av alla aktörerna. Bästa planen i Norrbotten.
Ordförande i basketsektionen Kjell Brännström kan glädjas åt att många unga tjejer vill spela basket. Nionde året i rad för ungdomsturneringen Leos Cup. 27 lag deltar.
En fjärde plats i div IV norra i fotboll är en bra placering. Tränare för laget har Rolf Ahlin och Paul Jönsson varit.
Bo Enström utses till årets föreningsprofil. Ett välförtjänt pris till en riktig IFK:are.
Leif Larsson är ny ordförande i IFK Råneå, Kjell Brännström ordförande i basketsektionen och Claus Thingvall ordförande i fotbollssektionen.
Bättre ordning på Fritidsgården tack vare att personalen tagit krafttag i problemen med vandalisering och alkohol.
Fritidsgårdsföreståndare Leena Blom och de timanställda Caisa Ling, Anders Höglund och Ola Larsson har sett till att det är harmoni och ordning på "Gården".
Föreningens ordförande Leif Larsson delar ut stipendier ur Leo Kairentos Minnesfond, mottagare Patrik Olsson och Therese Björnfot.
75-års jubileum med stora festligheter.
Ordförande i föreningen, Leif Larsson kan glädjas åt ett bra år med nio basketlag och och lika många fotbollslag i seriespel.
Agneta Brännström ordförande i basketsektionen och Kent Höglund ordförande i fotbollssektionen tackar entusiastiska och kunniga ledare för deras fina insatser under detta verksamhetsår.
Basketmatch i sporthallen mellan Plannja och Sundsvalls Dragons var ett fint initativ av basketsektionen detta jubileumsår. A-laget i basketboll åter i div 2 efter serieseger i div 3. Tränare Erik Forsström och Tommy Forsmark, lagledare Gunder Nilsson . 17 spelare i truppen därav tre juniorer.
Robert Enström tränar damlaget.
Ny ordförande, Sten Sjöberg.
Basket har två herrlag i seriespel, ett lag i Div 2 och ett nystartat i Div 3.
Basketdamerna spelar i Div. 3.
Fotbollen fortsätter sitt goda samarbete med grannföreningarna med gott resultat. Tre seriesegrar, däremot åker A - laget ur sin serie. Spel i Div 5 - inget vidare.
Sommarmarknaden ger bra med pengar och Rånenappet under Leif Larssons ledning är ett trevligt inslag för fiskeintresserade.
Höstmarknaden flyttas fram en månad och nu är det en Julmarknad som IFK Råneå ansvarar för, till allas belåtenhet !
10 Augusti gästas IFK Råneå av TV-laget. Trots miserabelt väder kom 800 personer till matchen. Rickard Sjöberg, TV 4, damernas favorit fanns med i TV-laget. Matchresultat 3-2 till Bengt Bedrups TV-lag.
Fritidsnämndens ordförande Mårten Ström delar ut pris till Ulf Elving. IFK Råneås ledare Eva Bergström kollar att allt går rätt till.
Ordförande Sten Sjöberg kan konstatera att idrottsverksamheten har fungerat bra.
Kanslilokalen har renoverats för 100 000 kronor och är numera i ett mera funktionellt skick enligt personalens önskemål.
Medlemsantalet har uppgått till 149 medlemmar och det är mycket dåligt.
Föreningens stora ungdomsarrangemang Leos Cup i basket och Davids Cup i fotboll genomfördes som vanligt. Leos Cup ökade deltagande lag hela tiden.
Davids Cup har svårare på grund av att Norrbottens Fotbollsförbund har beviljat tillstånd till en klubb i närområdet att ha cupspel samma helg. Helt emot de regler som klubbarna enades om.
Leif Larsson har representerat IFK Råneå i Andholmsföreningen, där föreningen ingår med en femtedel.
Detta år påverkas hela samhället av 100talet asylsökande bosnier som kommit till Råneå. Ett välkommet tillskott för oss alla.
Besöksrekord på fritidsgården. I och med att flyktingar får sin hemvist i Råneå så kommer fritidsgården att betyda mycket för ungdomarna.
Bingolotto viktig för ekonomin i föreningen tack vare våra stjärnförsäljare Bo Enström och Anna-Lena Jönsson.
Medlemsantalet har ökat ordentligt till 364 personer.
Kansliarbetare Sylvia Wikström slutar sin anställning och föreningskansliet är obemannat på dagtid.
Rekorddeltagande lag i Leos cup.
Råneånappet genomförs för andra året i samarbete med Råneå Sportfiskeklubb.
Nytt i föreningen är att varje lag måste ha en lagbudget och hålla sig till denna ekonomiska planering. Genom ett databaserat redovisningssystem är det möjligt att hålla koll på lagens utgifter och inkomster.
Kamratbladet har utkommit igen och det är glädjande för alla. En trafikpolicy är nedskriven och antagen, viktigt med säkra transporter för våra ungdomar.
En hemsida för IFK Råneå håller på att tas fram . Det är mycket som händer nu ........
Ungdomsidrott är idag en bred verksamhet som utgör en väsentlig del av IFK Råneå.
Flicklag i fotboll 2002
Senioridrotten är på väg att utvecklas till en något högre nivå enligt föreningsordföranden Ove Höglund.
Besöksantalet på fritidsgården har ökat markant på grund av alla invandrarbarn som kommit till Råneå.
Kjell Rutberg har framställt en hemsida på Internet som håller hög klass. Föreningen köpt in en egen digitalkamera för att kunna lägga in bilder från vår egen verksamhet på hemsidan.
Leif Larsson har representerat IFK Råneå i Andholmsprojeket, ett projekt som nog kommer att avvecklas. Alla tycker att Luleå Kommun ska vara ansvarig för Andholmen.
Under året har Rosita Isacsson anställs som administratör.
Medlemsantalet har ökat sen förra året och ligger på 483 medlemmar.
Jubileumsåret blev lyckat, det är fint att fylla 80 år. Jubileumsfesten ordnades i november i sporthallen, över 200 personer deltog i denna fest. IFK Råneås bild och textutställning fanns uppsatt i matsalen och den tilldrog sig lika stor uppmärksamhet som vanligt.
Föreningens seniorer Kjell Karlsson, Rolf Söderberg, Bror Erkén, Bertil Larsson och Tore Ökvist uppmärksammades av föreningsordförande Ove Höglund med blommor och jubileumskeps. Bertil Larsson föddes samma år som IFK Råneå bildades alltså 1923.
Bingolotto minskar i intäkter i år blev det 190 000 kronor. Ändrad programtid till söndag är en av orsakerna.
Basketseniorer och juniorer bildar ett lag. Basketordförande Sven Hedström och lagledare Staffan Lindbäck förklarar att det är för att spela in de utvecklingsbara ungdomarna födda 1988. Allt för att trygga utvecklingen för basketsporten på herrsidan.
Dessa talangfulla ungdomar knäckte storfavoriten Gladan i finalen av Lilla VM, en mäktig uppvisning i vilja och lagmoral. Samir Sandberg var planens kung. Imponerande att slå Höken i semifinalen och så Gladan i finalen.
Ann–Catrin Ahlbäck har dragit igång ett damlag som trots bara sju seniorspelare kunnat hålla igång laget med hjälp av damjuniorer. Det är en division III serie som laget spelar i. Basketsektionen har haft 7 lag i seriespel och dessutom 4 minilag som spelar sammandrag, innebär att flera lag träffas på ett ställe och spelar många matcher.
Damjuniorerna under Malin Holmkvist-Berglund och Ann-Katrin Ahlbäcks ledning har spelat Junior-SM, med bra resultat. De kommer att spela åttondelsfinal mot Alvik under våren.
Fotbollen har haft ett bra verksamhetsår. Pojkar 18 år under ledare Ulf Johansson tog en överraskande serieseger, trots dåliga förberedelser.
Herrlaget spelar i en högre serie nästa år, trots förlust i kvalspelet. Detta kunde ske tack vare serieomläggningar. Tur är bra att ha.
Fritidsgårdsverksamheten som IFK Råneå är ansvarig för har varit strulig detta år. Motsättningar i olika grupperingar har gjort att personalen Leena Blom, Caisa Ling, Jenny Gustavsson, Bert–Ola Larsson m fl fått agera "polis" vid flera tillfällen.
Sylvia Wikström har slutat som kanslist. Ny kanslist i föreningen är Rosita Isaksson.
Medlemsantalet 345 personer, medlemsavgiften är höjd från 50 kr till 100 kr för enskild medlem.
Ny ordförande i klubben, Kjell Hjelm, efter att ha varit vice ordförande året före så tyckte Kjell att han kunde ta ansvaret när ordförandeposten var vakant.
Kjell Hjelm
En gammal dröm har gått i uppfyllelse under 2005. En egen lokal i anslutning till klubbens idrotter basket och fotboll. Huset, som ligger på Lärarvägen 2 ägs till 100 procent av IFK Råneå.
Farbror Davids Cup 25-års jubilerade detta år med så stort intresse att ett flertal lag inte kunde beredas plats för cupspel.
IFK Råneås A–lag tog en hedrande 4:e plats som nykomling i Div IV.
Herrjuniorlaget i basket skördar framgångar och damjuniorlaget vill inte vara sämre. Fantastiska basketungdomar klubben har…..
Flicklag med DM-guldpokal
Antalet medlemmar 404 personer.
Sommarmarknaden växer stadigt, men vissa problem finns, som vandalisering på nätterna, vilket gör att vakter måste anställas. Knallarna är oroliga och det kan man förstå.
Basketordförande Eva Ericsson har varit primus motor i basketen med basketguld för damjuniorerna vid DM–spelet i Övertorneå som kronan på verket. Tre silver blev det också vid samma tillfälle. Mycket bra resultat av basketungdomarna.
Fotbollen har haft ett år med framgångar och motgångar. Jens Norberg har tilldelats "Farbror Davids Pris" som årets bästa fotbollsspelare i klubben. Jens fick dessutom träningspriset, så alla förstår att träning lönar sig alltid.
Flicklagssidan är på frammarsch och bra ledare har med sitt engagemang tillfört mycket utveckling.
En ombyggnation av källaren i klubbhuset har påbörjats, Leif Larsson är projektledare.
Projektpengar har sökts och beviljats av Luleå Kommun. Fint kommer det att bli med bastu och omklädningsrum.
Ny personal har IFK Råneå i form av föreningsmänniskan Ari Pesiö.Rosita Isacsson har börjat en heltidsanställning i Luleå.
IFK Råneås nya klubblokal blir allt mer nyttjad av sektioner och lag vilket var den exakta andemeningen med införskaffandet av den egna fastigheten.
Ekonomihanteringen har legat på kassören Leif Larsson. Leif har gjort ett fantastiskt bra jobb vilket gör att föreningens ekonomi är i balans.
Basketflickor födda -91/-92 deltog i lilla VM och placerade sig på en fjärde plats.
Leos cup genomfördes på ett föredömligt sätt med nästan 50 deltagande lag.
IFK Råneås A-lag åkte ur division 4, norra, bittert men logiskt!Spelarnas ambitionsnivå varierar för mycket.
Ungdomsfotbollen i IFK Råneå har haft ett bra år. Ungdomsledaransvarig Magdalena Larsson-Sjöberg kan känna stolthet över sina ungdomslag.
Kansliet har under året varit bemannad på halvtid av Ari Pesiö. Ari har arbetat mycket aktivt med utveckling av vår förening genom en rad goda insatser.Struktur och dokumentation över våra stora aktiviteter har införts och en bra framförhållning i aktivitetsplaneringen. IFK Råneås hemsida har moderniserats och är allt mer välbesökt.
Antalet medlemmar är 332 personer, en ökning med 43 personer.
Jubileumsår då IFK fyllde 85 år.
I april spelades basket-DM i Arvidsjaur, där var IFK Råneå representerat i fyra åldersgrupper.Det blev guld till damer-ungdom 16 och silver till damer-ungdom 18.
Fotbollsherrarna klarade kontraktet i division 5 med ett helt nytt lag. Ledare har varit Patrik Knochenhauer och Kent Gustavsson.
Fotbollsektionens ordförande Anna-Lena Jönsson skriver i verksamhetsberättelsen att fotbollen har 7 lag i seriespel.
Ungdomsidrotten tillsammans med integrationstänkande inom föreningen. Våra asylsökande har gett nya impulser.
Basketsektionen är ersatt av en arbetsgrupp bestående av representanter från de olika lagen. Denna grupp har träffats regelbundet och verksamheten har kunnat fortgå precis som vanligt.
Basketherrarna spelade DM-final och där blev det silver efter förlust mot ett mycket bra Luleå Steelers.
IFK Råneås A-lag i fotboll har haft samarbete med Töre SK och spelat i division 5 norra, tyvärr kom de på sista plats i serien.
Antal medlemmar 127 personer, det lägsta antalet sen 30-talet.
Basketverksamhet sjuder av liv, 9 lag varav 2 seniorlag, 7 ungdomslag, 140 aktiva inom basket.
Sommarmarknaden, under lördag och söndag, regnade bort. Det blev få besökare och lite inkomster.
Fotbollen har gått med i ett projekt via Svenska Fotbollförbundet som heter ”En förening i varje by – bya projektet”, som är väldigt utvecklande för fotbollen. För första gången sen bildandet av föreningen har IFK Råneå inget A-lag i fotboll.Ny konstgräsplan har ersatt den gamla gräsplanen och det är väldigt positivt för fotbollen i Rånebygden.
foto Kent Höglund
IFK Råneås klubblokal finns på Lärarvägen i Råneå.
Första årsmötet fick ajourneras på grund av valberedningen inte fått fram någon ordförandekandidat efter avgående Ove Höglund. På andra årsmötet den 10 april tog Ingemar Hansson på sig ordförandeskapet.
Ett år präglad med bra ungdomsidrott, men senioridrotten är det sämre med.
Ungdomslag i basket födda 1997/-98
Årsmötet konstaterade att det var lite medlemmar i IFK Råneå och kommer att arbeta aktivt med att öka medlemsantalet.
Ekonomin i föreningen är stabil vilket glädjer kassören Lars Bergvall.
Leos Cup i basket genomfördes på ett alldeles utmärkt sätt, ett av lagen ser vi här nedan pojkar födda 2002/-03.
Samma kan sägas om Farbror Davids Cup i fotboll.
Ungdomslag i basket födda 2002/2003
Två ungdomsprojekt som är viktiga för föreningen både sportsligt och ekonomiskt.
Ari Pesiö har på halvtid arbetat på IFK:s kansli och gjort ett utmärkt arbete, men nu har anställningen upphört. Stort tack till Ari för det fina arbetet han lagt ner.
I och med invigningen av "Rånepoolen", den fina badanläggningen som Luleå Kommun byggt, så finns det större möjligheter att idka friskvård i Råneå som gynnar föreningar som IFK Råneå.
Peter Henriksson arbetar deltid på IFK Råneås kansli, en kreativ person.
IFK Råneås sommarmarknad får ett lite annorlunda upplägg med positivt mottagande av besökare och knallar. Att marknadens höjdpunkt, lördagen den 16 juni var en av årets varmaste dagar var ju inte helt fel. Marknadsgeneralerna Bosse Strömbäck och Sten Sjöberg kunde känna sig nöjda när marknaden var över.
Detta år 90-års jubilerar IFK Råneå.
I februari bjuds råneborna på tårta på byn. Med olika aktiviter som uppskattas av råneborna.
Leos Cup genomfördes för 26:e året i följd. Tre lag från hemmaarrangören deltar. En ålderskull var man tvingad stryka på grund av att inga matcher spelas på Tallheden längre, då lokalen har förklarats otjänlig!
Kamratbladet är tillbaka igen efter några års uppehåll. Ett informationsblad om IFK Råneås verksamhet, som kommer att delas ut 4 gånger under året.
På årsmötet, som hölls 17 mars, valdes ny ordförande, Sten Sjöberg. Ingemar Hansson har suttit i två år och hade avsagt sig omval. Nyvalda i styrelsen blev Robert Ahlbäck, Maria Rörling och Oskar Rönnbäck. Marja Karlqvist, Jenny Hellman och Lars Bergwall kvarstår i styrelsen. Ersättare blev Mikael Karlqvist och Karl-Axel Holmfrid. Ett välbesökt årsmöte som visade på den positiva anda som finns i den anrika föreningen.
Nytt för året är att IFK Råneå är med på Facebook, där kan alla titta och lägga in egna inlägg och bilder.
Sommarmarknaden genomfördes på ett bra sätt, som vanligt var det bra väder på marknadens "stora" dag, lördagen 15 juni. Då var det festligt, folkligt och fullsatt i Råneås Centrum.
IFK Råneå upplever positiva vindar i IFK-seglen! En av orsakerna är att fler ungdomar börjat vara med i verksamheten i föreningen. Det är det fina samarbetet mellan skolorna i Råneåområdet och IFK Råneå som ger resultat. Föreningen kör på hösten och våren temadagar med basket och fotboll, där målet är att alla ska få prova på basket och fotboll under skoltid.
En av orsakerna att antalet ledare och idrottsutövare har fördubblats på kort tid.
Peter Henriksson, iniativtagare till detta lyckade projekt.
Ett utbildningsprogram vid namn "Futurum FF" har startats, en av samarbetspartnerna är idrottens eget studieförbund Sisu. Det gäller att möta framtiden med kunskap och tillförsikt.
Styrelsen består av fem ledamöter: ordförande Sten Sjöberg, vice ordförande Marja Karlqvist, kassör Lars Bergwall, Jenny Hellman och Robert Ahlbäck.
För basketsektionen är Lotta Forsberg sammankallande och i fotbollssektionen är Jimmy Jönsson ordförande.
Efter mycket "strul" med flyttade årsmöten så tillträdde en delvis ny styrelse så sent som i maj månad. Ovanligt med att ha årsmöten så sent ! Men det är inte lätt att få tag i personer som vill ta på sig styrelseuppdrag.
Ove Höglund tog slutligen på sig ordförandeskapet efter att han kände att någon måste ta detta viktiga uppdrag, ny kassör Rosita Isaksson, ledamöter Anna-Lena Jönsson, Magdalena Larsson. Karl-Axel Holmfrid, Robert Ahlbäck samt ersättar Kristina Lindström och Gunder Nilsson.
Klubblokalen på Lärarvägen är frekvent nyttjad av såväl ledare som aktiva och medlemmar.
Året har präglats av mångfald och integration.
IFK Råneå deltar under 2015/2016 i projektet "Välkommen hit" med ensamkommande barn, där Svenska Basketbollsförbundet står som huvudman.
Under året har hedersmedlemmen Bertil Larsson lämnat oss. Bertil var född samma år som föreningen bildades, alltså 1923. Han var en av föreningens bästa skidåkare, storhetstid på 1940-50 talet.
Över 300 ungdomar idrottar i föreningen, ganska jämnt fördelat 150 flickor och 150 pojkar.
Damlaget i basket avslutade sitt seriespel under våren, på grund av för få spelare, men som tur är, de spelare som fanns kvar i Råneå fortsatte som ledare i föreningen. Exempelvis Signe Lindström och Linnea Bergman.
Föreningskonsulenten i IFK Råneå uppvaktas på sin 50 årsdag med presenter av många som ville fira honom.Festen hölls utomhus, därav klädseln.
Vår egen sporthall som byggdes 1971, har reparerats av ägaren Luleå kommun. Det var väldigt nödvändigt, den hade verkligen förfallit, men nu är den som ny till allas belåtenhet.
Vaktmästarna är väldigt tillmötesgående ett fint samarbete som alla trivs med.
Ett kul inslag under året var i oktober när föreningens äldsta pojklag i basket åkte ner till Stockholm och Södertälje för att delta i den klassiska ungdomsturneringen "Telge Open". På hemmaplan kunde vi alla intresserade följa detta äventyr via moderna media. Vinst mot finska Åbo, rankad som 12:a i sin åldersgrupp i Finland med två poäng i första matchen. Andra matchen gick mot Södertäljes Pojkar-00, en av de bästa pojklagsmatcher ett lag från IFK Råneå spelat. Vinst med tre poäng mot ett av Sveriges bästa ungdomslag.
Tränaren Tommy Forsmark mycket nöjd med denna resa och detta äventyr. Efter en förlust mot Södertäljes-01 och vinst mot Järfälla så var det lite sämre målskillnad som gjorde att rånelaget inte fick spela finalspel, men ett äventyr var det onekligen för alla inblandade.
Ett integrationsprojekt, ett av många, som föreningen startade var bildande av Råneå United. Alla som ville fick vara med, pojke som flicka, ung som gammal, nybörjare eller inte. Alla som kunde fick vara med och motionera och umgås. Från april till i slutet av september träffade mellan 20-35 personer på Råneå IP och spelade fotboll.Alla prisade detta integrationsprojekt.
Styrelsen inkl ersättare detta år: Ordf Ove Höglund, vice ordf Sten Sjöberg, kassör Rosita Isaksson, ledamöter Karl-Axel Holmfrid, Anna-Lena Jönsson, Kent Höglund och Magdalena Larsson, ersättare Erika Löf och Frida Pettersson.
Peter Henriksson avslutade under årets första månad sin anställning som kanslist, därefter har kansliets arbete utförts av styrelsen.
Klubblokalen på Lärarvägen 2 har utnyttjats frekvent under året och Anna-Lena Jönsson har varit lite av en hustomte.
Cirka 600 medlemmar löste medlemskap under året.
Sommarmarknaden och "Leos Cup" och "Davids Cup" genomfördes på ett förtjänstfullt sätt, med bra deltagande och ett bra ekonomiskt netto.
Basketlagen har varit 7 till antalet, 6 lag har fotbollen haft i sin verksamhet.
Ingen anställd under året på kansliet.
627 medlemmar och medlemsavgiften har varit 300 för hela familjen och 100 kronor för enskilda och passiva medlemmar. Avgiften är en av de lägsta i Norrbotten.
IFK Råneås devis är fortfarande "Att alla skall kunna vara med", en utmärkt tanke.
Det har bara bedrivits ungdomsverksamhet i IFK Råneå, sorgligt men sant !
Seniorlag saknas i både basket och fotboll. Det har aldrig hänt i föreningens historia.
Föreningen har haft samordningsansvaret i Områdesgruppen, där Karl-Axel Holmfrid har varit primus motor.
Ett antal möten med Luleå Kommun, gällande byggande av ett nytt omklädningsrum vid fotbollsplanen, med positivt resultat. Ordförande Ove Höglund har verkligen gjort ett utmärkt arbete.
Ett samarbete med SISU har varit betydelsefullt, idrottens eget studieförbund SISU har hjälpt till med analyser och färdriktning och mycket annat också.
Jukka Kairento (Leos son) agerade prisutdelare vid Leos cup detta år
Karl-Axel Holmfrid är en stark och viktig ledare för IFK Råneås verksamhet. Här agerar han som speaker vid "Leos Cup", en instiftad basketcup för att hedra minnet av idrottsledaren Leo Olavi Kairento (1927-1982)
I tre år hade tjejerna i flicklag-06 i basket jobbat in pengar för att kunna åka till Göteborg och spela basket. En dröm skulle gå i uppfyllelse. En tidig onsdagsmorgon i slutet av maj lyfte flygplanet från Kallax mot Göteborg och stadens basketbollfestival.
Laget hade tränats av Emma och Kajsa Forsberg. Tjejerna spelade 4 matcher, två vinster och 2 förluster. Mycket nöjda spelare, ledare och medföljande föräldrar, när de var hemma i Råneå igen. Ett minne för livet blev denna idrottsresa .
foto Maria Riström Lidman
Glada miner efter segermatch i IFK Råneås blå/ vita färger .
Glada flickor på besök i Göteborg.
Föreningen frångick under detta år den traditionella uppdelningen av sektioner. Arbetar nu som en enhet med gemensam budget och verksamhetsplan. En stabil ekonomi underlättar alltid förändringar, och det har IFK Råneå.
Peter Henriksson åter i tjänst med fast anställning hos IFK Råneå. Mycket fint nyförvärv. Visade under året sin företagsamhet och det hände mycket positivt under året.
Luleå kommun delar varje år ut ett Fritidsstipendium till personer som på olika sätt bidragit till att människor kan ha en bra fritid i kommunen. I år var IFK Råneås ordförande en av två personer som fick pris. Ända sedan 1958 har Ove varit ledare, började detta år med att delta i ungdomsledarutbildning på Bosön. Sitt första styrelseuppdrag hade han 1962, då han ingick i ishockeysektionen. Sen har det rullat på... Det tackar vi för. En välförtjänt pristagare.
Fotbollsflickor 05/06. Nedre raden från vänster: Nadia Barati , Emmy Lidman Riström, Ella Konttajärvi, Thea Storelv och Thea Palo. Övre raden från vänster : Alma Andersson, Thilda Ljungberg, Liv Rynbäck, Thilda Westberg, Alicia Larsson, Alice Larsson och ledaren Björn Markinhuhta.
Årsmöte 15 mars. Anrika IFK Råneå höll sitt 97:e årsmöte. Väl värd att fira. Ove Höglund blir kvar som ordförande, ny kassör efter Rosita Isaksson Kerstin Ahlbäck, ett välkänt namn speciellt i basketkretsar i klubben.
Ett årsmöte i "Coronans" tecken. Vad kommer att hända - ingen vet i nuläget. Svårt läge för stat, samhälle, medborgare och idrottsföreningar.
Duktigt basketlag flickor 2004/2006 foto Peter Henriksson
Årsmötet blev så sent som söndagen 15 augusti, detta på grund av pandemin och att valberedningen hade svårt med att tillsätta ledamöter i IFK Råneå. Viss planering inför 100-års jubileet har påbörjats.
På senhösten kom idrotten igång igen . Så bra Så bra !
En jubileumskommitée har bildats inför nästa års 100 års jubileum den 22 februari . Bestående av damerna Maria Lidman Riström , Lotta Forsberg, Malin Holmqvist och Ulrika Ek . Mycket att ta tag i .
Peter Henriksson sittande på IFK Råneås kansli. alert som vanligt. foto Kent Höglund
Ett mycket bra idrottsår efter pandemin. Alla pengar som medlemsavgiften ger skänker föreningen till krigshärjade Ukraina. Ett lovvärt initiativ. Leos cup har genomförts för den 35:e gången. 35 ungdomslag cirka 300 spelare var på plats i Råneås sporthall. Konsulent Peter Henriksson en drivande kraft i föreningsarbetet. Planeringen för 100-års jubileumet pågår för fullt.
IFK Råneås styrelse, som valdes på årsmötet. Ordförande Ove Höglund, vice ordf Maria Lidman Riström, kassör Sandra Ahlbäck, ledamöter Ulrika Ek, Daniel Niva, Mikael Sundqvist, Karl-Axel Holmfrid, Robert Svanberg, Eva Bergström. Ersättare: Anna-Lena Jönsson, Sten Sjöberg och Erland Nilsson.
Arbetet för jubileumet - IFK Råneå 100 år, pågår för fullt. IFK Råneå fyller 100 år den 22 februari - tre dagar senare blir den efterlängtade jubileumsfesten, med musik av det lokala bandet "Skravelholmen", uppvaktningar av alla slag, god mat och dryck och framför allt ett stort intresse att fira IFK Råneå. Allt flöt så bra som helst . 270 gäster trivdes och fick äta en festmåltid som lovordades av alla.
IFK Råneås ordförande Ove Höglund, avgick som ordförande på årsmötet 26 mars. Även Sten Sjöberg , Anna - Lena Jönsson , Karl-Axel Holmfrid och Erland Nilsson lämnade sina förtroendeuppdrag i föreningen . Ny styrelse blev : Ordförande Johan Hammar ledamöterna Maria Lidman Riström , Claus Thingvall, Sandra Ahlbäck, Greger Lundbäck, Matilda Degerman, Daniel Niva . Kul och intressant med nya namn .