Ändra rubriken till vad du vill och sedan skriver du en inledning på vad artikeln handlar om.
Äldre bror till Kristoffer Bergström och således farbror till mor Hildur.
Han innehade lärartjänsten i Jämtön fram till 1939 då pappa Nils Johan tog över tjänsten. GB hade också hand om Jämtöns postkontor som efter hans död togs över av Adele Häggberg.
Materialet har jag fått av Lars-Erik (Lelle) Lindbäck, son till Nils Johan Lindbäck och bror till Stig Lindbäck.
Rubrik i Norrbottens-Kuriren:
Åttio år fyller tisdagen den 26 februari folkskolläraren Gustaf Bergström, Jämtön. Han är en av de få som ännu äro i livet av årgång 1896 vid Härnösands Folkskoleseminarium.
Snart nog voro seminarielärarna i Härnösand på det klara med att man i herr Bergström hade den födde pedagogen, en övertygelse som skolledare inom de distrikt där han under sin långa lärargärning verkat och givit sitt fulla stöd. Det är inte alltid som vetande och kunskapsmeddelande följas åt. Hos hr. Bergström har de ingått en lycklig förening. Han har behärskat all folkskolans ämnen och kunnat ge sina unga adepter inte bara det fastställda kursstoffet utan långt därutöver. Vad som i hög grad förvånar är hur han hunnit med allt, när man hör honom berätta att barnantalet i hans avdelningar var 60-70 och ibland ända till 75. Det står på en gång klart att bakom en sådan prestation döljer sig eldsjälen, den hängivne plikttrogne arbetaren, som dragit ut de yttersta konsekvenserna av orden Plikt och Ansvar. Om någonsin torde här kyrkofadern Luthers ord gälla: ”Ett i trohet utfört arbete är en gudstjänst!”
Redan innan herr Bergström lämnat seminariet hade han på rektors rekommendation erhållit ordinarie tjänst vid Kukkasjärvi statsskola inom Hietaniemi skoldistrikt. Där stannade han 3,5 år och efter en termin vid Högsöns folkskola kom han så till Jämtön, där han blev kvar till pensionsåldern. I Jämtön gifte han sig och i äktenskapet föddes tre söner som alla äro i livet.
Det ekonomiska utbytet av lärartjänsten var inte så stort. Ända fram till 1921 var årslönen 900 kr. Därför blev det nödvändigt att skaffa extra inkomster. På så sätt åtog sig makarna Bergström att vara både post- och telefonstationsföreståndare. Barnen kom i skola och årslönen förslog ändå inte. Då köpte sig Bergström ett hemman, som han brukade och skötte på ett mönstergillt sätt. Man kan tycka , att herr Bergström nu hade händerna fulla, men när folkskolinspektören ville, att
han skulle ta på sig att upprätta statistiken för Råneå skoldistrikt så syntes han hinna med också detta. Det blev några pressande veckor under den vackraste sommaren. Och som alltid där herr Bergström haft sin hand med karaktäriserades det av ordning och reda. Folkskolinspektören gav offentligt erkännande av arbetet. I skolrådet satt Bergström som ledamot en följd av år.
Av det ovan sagda framgår att 80-åringen inte haft några fritidsproblem. Folkskollärare Bergström har haft god hälsa och tack vare det har krafterna räckt till. Eller kanske kunde man vända på satsen och säga: Tack vare att han fört ett sunt liv med kroppsarbete under sommarmånaderna har han byggt upp sin fysik så att han ständigt varit i bästa form. Alltnog friluftsentusiast har jubilaren alltid varit och hur mycket arbete som än vilat på honom har han aldrig försummat att dagligen företa kilometerlånga promenader oberoende av väderlek och väglag.