Rolf Selberg (1933-1998) konstnär lämnade oss alldeles för tidigt i en ålder av 65 år. Men med sitt livsverk blir vi dagligen påmind om hans kreativitet. Bilder ex. filmer, tavlor, bilder, teckningar med mera. Har skrivit ner och berättat lite om denna man som förgyllde mitt liv och säkert andras också. Håll till godo:
Rolf Selberg föddes 1933 i Överstbyn ovanför Gunnarsbyn. Han gick sju år (1939-46) i vanlig folkskola. Eftersom hans pappa Klas hade en målerifirma så kom han tidigt i kontakt med denna "bransch", firman som familjen hade hette "Klas Selbergs måleri". Rolf, pappa Klas och de äldre bröderna Tore och Tage målade egnahem, kronotorp, in och utvändigt, möbler, dekorationer med mera. Men det mest på somrarna detta arbete fanns, på vintrarna så var det arbete i skogen som gällde som för de flesta andra. Rolf flyttade vid 14 års ålder till Boden och började arbeta som springpojke på en affär som hette "Carlssons livsmedel". Det var en ensam kvinna (änka) som drev denna butik. Hon värmde upp affären med ved och eftersom det fanns källare och magasin så var det ett stort hus att hålla varmt. Men Rolf var van att "hugga i så det fungerade mycket bra. Bära silltunnor, städa ingick i arbetet. Även någon gång fick han sköta försäljningen över disk. Mycket utvecklande för Rolf. Lönen var nittio kronor i månaden samt mat och husrum.
Less blev Rolf på detta inrutade liv så när han var 15 år så sökte han sig till skogsarbetet igen. Men ganska fort så vill han göra annat och då mönstrade han på en båt. Sjöäventyret lockade! Han reste på våren och kom igen på hösten. Egentligen skulle han mönstra på en båt i Luleå, men han hade inte sjöfartsboken klar. Denna båt skulle till Sydamerika. Istället blev det så att han mönstrade på en massabåt som hette Virgo, båten tillhörde Iris-bolagen. England, Nordafrika, Holland och Belgien hann Rolf besöka på sitt äventyr till "sjöss", båten drevs på ånga och diesel.
Tillbaka till målandet, skogen och tapetserandet. På våren 1958 skedde ett sammanträffande som ändrade 25:årige Rolfs liv. Ett kronotorp i byn Polcirkeln, som Domänverket ägde, skulle målas, där träffade han en dam vid namn Birgit Paulsson. Det sa "klick" när "amores" pilar träffade rätt. Fyra år senare gifte de sig i Gunnarsbyns vackra kyrka. Den 8:e juni 1962.
Gunnarsbyns vackra kyrka
Flytt till Råneå och husbygge.
När fadern Klas avled 1961, då blev det naturligt att året efter blev Rolf egenföretagare med målerifirma. "Selbergs måleri". Till stor hjälp var frun, Birgit som skötte alla papper. År 1963 flyttade Rolf och Birgit till Råneå, där det fanns gott om arbete i måleribranschen. De bodde först "neri" Västibyn. Väldigt trångt boende men det gick för sig. Köket och sovrummet var i ett och så fanns det ett vardagsrum. Toaletten var så liten att man fick backa in i den. För att dryga ut ekonomin hade de ibland två inneboende. Hyran var 150 kronor/månaden. Läget på huset var perfekt, långt ner på nuvarande Västerlångvägen. Nära Tvärån, gott om fiskevatten och naturupplevelser. Där bodde paret ett år. Planer på ett eget hus fanns och tomter fanns det gott om i Råneå.
Råneå var egen kommun.
I förvaltningsbyggnaden mitt i Råneå fanns det positiva personer som gärna hjälpte till med tomter, bygglov med mera. Ragnar Selberg, kommunalråd, Gunnar Angrén arkitekt, med flera. Paret Selberg fick köpa en tomt på " Holmen", till ett pris av 3990 kronor. 3 kronor/kvadratmeter. Holmen är som det låter en holme mitt i vackra Råneåälven. Tidigare fanns det en viss bebyggelse på denna holme men i början av 1960-talet tog verkligen byggnationen fart. Gatunamnen är relaterade till "skodynastin" Lundins Skor, därför döptes gatorna till namn som påminner om denna epok. Lundinsvägen, Kvarnvägen, Skärsvägen, Garvarevägen med flera. Villan som de byggde , ett monteringsfärdigt hus, fick adressen Gesällvägen 3. Rune Nyström, Anselm Söderberg och Ernst Englund hjälpte till med byggandet. Clas Johansson från Valvträsk var murare.
Barn kom till världen, Elisabeth först och fyra år senare Maria. Elisabeth föddes år 1961 och var 3 år när de flyttade in i huset som bestod av fyra rum och kök. Även en källare fanns med.
Luftslag
I slutet av 1960-talet hände det mycket i världen. Som den engagerade samhällsbetraktaren Rolf var, så målade han 1969 denna tavla. Den döpte han till "Luftslag". Dåtidens mäktiga personer finns med! Om ni tittar lite extra på denna tavla, ser ni många saker som illustrerar vad Rolf vill berätta. Martin Luther King, Georges Pompidu, Harald Wilsson, Rickard Nixon, Andrej Gromyko, Willy Brandt, Mao Zedung, Påven Paulus VI, Mosche Dayan (Israel) och Gamal Abdal Nasser (Egypten) finns porträtterade . FN-huset med personer runt om. I vänstra övre hörnet står en person och håller sig för ansiktet.
Olyckor som påverkade mycket
Två händelser som kom att påverka familjen liv inträffade, dels att Rolf föll vid ett måleriarbete från taket hos Församlingshemmet i Råneå. Bäckenet blev intryckt hos Rolf. Detta hände i mitten av 1960-talet. Nästa händelse skedde år 1973. Han var på väg hem och skulle svänga in mot hemmet, när han blev påkörd av en lastbil med gods från Norge. Det var mycket trafik som passerade byn vid denna tid, då E:4 an gick rakt genom byn. En kraftig smäll med ryggskador till följd, Rolf kunde inte längre arbeta som målare. Först 10 år efter denna olycka kunde "försäkringsbolaget" ge familjen Selberg ersättning för denna olycka.
Denna olycka medförde att Rolf började teckna och måla mera. Ett sorts terapi för att lindra ryggproblemen o annat.
En konstnärskollega Tex Berg målade detta porträtt i olja. Rolf Selberg i egen hög person.
Ny inriktning i livet
Rolf, som han brukade uttrycka sig, "racklade" sig fram till år 1975 då utbildade han sig till bildmakare. Med fyra år konstlinjen i Sunderbyn. En tid som formade Rolf:s fortsatta konstnärskap. Han läste även konstvetenskap, det var distansundervisning, lektioner i Luleå och lärarna kom från Umeå. En kurs i offentlig utsmyckning i Umeå, hanns med också. Mycket berikande tyckte han.
Genom åren skaffade han sig nya vänner, speciellt var han intresserad av ungdomar han kunde verkligen skapa bra kontakt med alla ungdomar. Rak, ärlig och uttrycksfull som han var både i språket och i "skapandet".
Här ser vi 3 initiativtagare till Råneåmyntet, som kom till 1981 för att stödja ungdomsidrotten i IFK Råneå. Myntet var ett gott samarbete mellan Rolf Selberg konstnärlig utsmyckare av myntet , Leif " Liffen" Larsson IFK Råneå och bankkamrer Rolf Andersson Handelsbanken i Råneå . Myntet finns i valörerna guld, silver och bröns.
Här arbetar Rolf tillsammans med ungdomar i Råneåskolan. En bild från 1980-talet. Fria aktiviteter hette studieformen. Foto: Bengt Moosberg.
Här ser vi Rolf Med filmkameran under IFK Råneås första sommarmarknad. Det var året 1989. Tack vare hans genuina intresse för fotografera och som här filmning har Rolf medverkat att det finns mycket material bevarat till nutid. Rolf var mycket engagerad i IFK Råneås verksamhet på 1980-90 talet. Satt i huvudstyrelsen under många år. Arbetade med utsmyckning av Fritidsgården som invigdes 1986 på Tallhedsområdet.
Den vackra väggmålningen . Som väckte stor beundran hos betraktarna, däribland jag.
Här ser vi Rolf Selberg besöka och marknadsföra Teaterföreningen Råneå Älvdalar. En sak som som han kände mycket för. Teaterföreningen bildades 1995.
Foto: Leif Hansson
Under 1970-90 talet hann Rolf med mycket, konstverk på Norrbottens Museum, Luleå och Boden kommuner, utställning på SSAB. Rolf har väven programmerat kampanjutställningar för Rikslänkarna. Egna utställningar i Luleå, Råneå och i Göteborg. Deltagit i samlingsutställningar i Norge. Rolf arbetade med olika tekniker: Olja, akvarell, blyerts. Han "karvade" även i trä (hans egna ord). Ett arbete och samarbete som Rolf var mycket stolt över var det han och historikern och författaren Kjell Lundholm gjorde om Meldersteins Bruksepok (1741-1892). Med bilder som Rolf tecknade kombinerat med berättelser som Kjell bidrog med. Se bilden ovan.
Utställning hos Råneå Hembygdsförening. En nöjd Rolf Selberg i kavaj på plats. En bild från början av 1990-talet. Foto: Bengt Moosberg
Går inte att komma ifrån att många av Rolfs konstverk hade anknytning till naturen. Råneå älven var inte bara livspuls för Råneå älvdal utan även för Rolf Selberg. Han gillade att ta båten och åka ut till Kaninholmen. Ibland ensam och ibland med barnbarn som ex. Peter. Elda och bara vara, njuta av naturen. Detta gav inspiration till skapandet av konst.
Rolf Selberg i sin hemtama miljö- skissandes på ett motiv . Foto : Ola Jönsson
Kängsön 1986.
Kängsöhamnen. Foto: Leif Larsson
Denna tavla som målade sommaren 1986. En underbar tavla. Som finns nu i samlingslokalen "Sulan" i källaren på Råneå medborgarkontor.
Källor: Boken av Ulla Ekh "Människor vid Råneå älv" (1988), intervjuer med Birgit och Elisabeth Selberg och egen forskning. Layout: Johan Asplund.
Redaktör: Kent Höglund