Våra sponsorer

Länk till Italic AB hemsida, öppnas i nytt fönster

Länk till Leif Larsson hemsida, öppnas i nytt fönster

Länk till Laitis hemsida, öppnas i nytt fönster

 


Raan.nu logo 

 
Logga in
 BÖLE  DEGERSEL  FORSNÄS  FORSTRÄSKHED  GUNNARSBYN  HÖGSÖN  JÄMTÖN  LÅNGTJÄRN-HEDEN  MJÖFJÄRDEN  MJÖTRÄSK  NEDRE FLÅSJÖN  NIEMISEL  ORRBYN  PRÄSTHOLM  RÅNEÅ  SÖRBYN  VITÅ  VITÅFORS  ÄNGESTRÄSK  ÖVRE-RÅNEÅ SOCKEN  ÖVRE-VITÅDALEN 
Endast medlemmar i Raan.nu kan se denna sida.
För att bli medlem klicka här:

BLI MEDLEM

(det kostar endast 100 sek/år och familj)

<< Tillbaka till Raan.nu startsida <<

 

På strövtåg i hembygden - Meldersteins Bruksherrgård

Meldersteins bruk är ett känt begrepp långt utanför Råneå socken. Bruket drevs under åren 1741 - 1892 och kan sägas vara Råneås eget inofficiella världsarv.

 

En torsdagskväll i våras gjorde vi, ett antal medlemmar i vår förening, en utflykt för att besöka en av Råneå sockens främsta sevärdheter. Kent Höglund, Lars Sjöberg och undertecknad startade vår resa från Luleå mot Orrbyn. Solen sken och naturen grönskade i vårsolen. Efter ca 45 minuters bilfärd var vi framme vid Meldersteins Bruksherrgård.

 
Meldersteins Bruksherrgård (bild id:28098).

Vi samlades på gårdsplanen och väntade på övriga medlemmar som droppade in undan för undan. Herrgården är vackert belägen vid Bjuråälven. Utanför ingången ligger ett stort svart malmblock som minner om gångna tiders järnmalmshantering. Där står även en minnessten över "Malmens väg".


Minnessten över Malmens väg (bild id: 28096).


Ett block järnmalm (bild id:28097).

Vi togs emot av ägaren Gunnar Thingvall som hälsade oss välkomna och visade oss in i restaurangen. På menyn stod fläskfilé. Efterrätten bestod av laktosfri gräddtårta. Middagen smakade utmärkt. På vår begäran berättade Gunnar Thingvall om brukets historia. 


Gunnar Thingvall föreläser om brukets historia (bild id:28093).

Gunnar höll ett långt föredrag i ämnet och informerade oss om en mängd intressanta fakta. Man kunde, bokstavligen talat, känna historiens vingslag i rummet(!?). Grundarna var Johan Meldercreutz, Abraham Steinholtz och  Carl Johan Tingvall. Bruket hade en rad olika ägare under årens lopp. Bl a så köpte kung Karl XIV Johan, bruket och drev det under många år. Gunnar tyckte att vi borde sända en tacksamhetens tanke till Missionsförbundet, som köpte herrgården så att den kunde bevaras in i vår tid. År 1995 köpte familjen Thingvall herrgården så nu är cirkeln sluten.


Info-tavla om bruket (bild:id 28090).

Efter middagen fick vi vandra runt i byggnaden. Rummen var smakfullt renoverade med moderna bekvämligheter. Möbleringen var gjord med god smak. På andra våningen fanns bl a ett rum som berättade om brukets historia. Tecknade tavlor var upphängda på väggarna. De var gjorda av konstnären Rolf Sehlberg och skildrade olika skeden i brukets historia. 


Öppenspis  samt hästkärra (bild id: 28092)

 Anläggningen används nu för hotellverksamhet. Under sommaren är den ett populärt ställe för bröllop. I anslutning till herrgårn finns ett kapell för vigslar. Hotellet är öppet året om för grupper och sällskap.

Interiörbild (bild id:28089).

Utflykten avslutades med ett besök hos vår byaadministratör Elisabet Aspengren och hennes make. Gården är vackert beläget på en höjd med utsikt över Råneåälven

Litteratur: Den som vill fördjupa sina kunskaper rekommenderas att läsa "Från Nasafjäll till SSAB:järn och gruvhantering i Norrbotten under 300 år" av professor Staffan Hansson, LTU.

Författare: Leif Hansson, sommaren 2015

 




Information
ID 27934
Källor
Senast ändrad 2019-03-05 13:08:32
Plats Orrbyn
Redaktör Andreas Pelli
Kategori

 



Diskutera/Kommentera ovanstående information  


Namn

Epost



  
Denna sida drivs av föreningen Raan.nu
×
Meddelande från