I boken Jämtön- Ön på fastlandet, kan vi få ta del av idrottslivet i Jämtön. Boken gavs ut 2009, Sven - Olof Örnberg stod för redigering och layout.
IDROTT I JÄMTÖN
Under slutet av 1920 - talet och början av 1930-talet fanns en idrottsförening tillhörande Arbetarnas Idrottsförbund (AIF) i Jämtön.
Stig Lindbäck landslagslöpare på 800 och 1500 meter
Det konstateras att Stig Lindbäck och Tex Berg blivit rikskända. Jämtön hade på 1940-50 talet en mycket framstående brottarklubb med flera brottare i Norrbottenseliten. Den bildades 1948 men klubben var namnlös. Duktiga brottare var ex.vis Rune Berg i weltervikt, Folke Holmgren, Torsten Holmgren, Hilding Sandberg och Reinhold Åkerström i bantamvikt. Rune var född 1926 och var en mycket framstående ledare och drivande kraft som sporrade andra i såväl med som motgång. Han avled tråkigt nog genom sjukdom 1960. Han slog vid ett tillfälle år 1955 "Tomten Andersson" vid en turnering som gick av stapeln i Luleå." Tomten" var västerbottning och en mycket bra brottare. I turneringen deltog också flera mycket bra finska brottare. Vid en Nordkalottenkamp slog Rune en mycket meriterad brottare vid namn "Läppe" Israelsson från Västerbotten.Han var också en mycket framstående fotbollsspelare i IF Fenix i Jämtön. Bland de allra bästa brottarklubbarna i Norrbotten fanns Jämtön och Morjärv. Hilding Sandberg kom från Morjärv till Jämtön år 1948 och var initiativtagare till att en brottarklubb bildades då samt att brottningen introducerades i Jämtön. Han blev Jämtöns första DM-mästare i lättvikt för juniorer i Kiruna år 1950. Vid ett DM- mästerskap i Folketshus i Jämtön år 1957 fick Jämtön hela tre DM-mästare, nämligen Folke Holmgren i mellanvikt, Torsten Holmgren i lättvikt och Reinhold Åkerström i bantamvikt.Det är värt att notera att brottningsträningen började i bagarstugan vid Holmgrens på halmmadrasser, vilka bundits ihop med en gammal presenning. Efter en tid fick de fortsätta och träna i småskolan när Anna Boman flyttat därifrån. Senare skulle dock småskolan rivas och då fick brottarna börja träna i skolans gymnastiksal i lärarbostaden. Detta sågs emellertid inte med så blida ögon av alla mot bakgrund att det spreds en viss odör av all svett och detta oaktat brottarmattan packades undan efter varje träning. Mattan hade man fått köpa begagnad från Morjärv. Man kan konstatera att Jämtön var en " stormakt" i brottning framförallt på 1950-talet.
Övre raden från vänster: Signar Gladh, Rune Berg, Hilding Sandberg, Folke Berg och Kurt Hjämte.Mellersta raden: Folke Holmgren, Bert Nilsson, Torsten Holmgren, Göte Sandström och Staffan Åkerström.Nedersta raden: Olof Johansson, Göte Bergkvist, Stig Lindbäck, Paul Renfeldt och Ola Larsson. Den person till vänster, där endast halva kroppen syns, är Ingemar Grönberg
År 1958 hade IF Fenix anmält tre olika lag i första omgången i en pojklagscup som anordnats av Norrbottens-Kuriren (NK) och Norrbottens Ishockeyförbund. Detta var en stor nyhet för Fenix. I början av år 1959 spelade nya Jämtön en premiärmatch i ishockey mot IFK Råneå, varvid det blev förlust med 10-2. Jämtöns bästa spelare vid detta tillfälle var Lasse Sundén och Rune Berg. Ishockey brukade spelas på Landinsgrubban på Jämtöälven där det också uppsatts stolpbelysning. Det kan nämnas att Anders Larsson från Svartholmen vid ett tillfälle till och med nickade pucken för att freda målet. Nyssnämnda år spolades också en bana av brandkåren från Råneå hos nuvarande Torbjörn och Eva Berg. Den var emellertid dåligt avvägd så att en stor del av vattnet samlades i ena hörnet av banan, varför spolningen blev tämligen misslyckad. En rolig sak är att man brukade spela ishockey med en kanelburk i mörkret! När burken rullade åstadkom den ett skrammel, viket gjorde att man hade möjlighet att lokalisera densamma och spela vidare. Andra platser i Jämtön där ishockeybanor plogats är Byaträsket, Jämtöälven rakt nedanför fritidsgården samt på platsen för nuvarande tennisplan omedelbart söder om f.d. lärarbostaden.
i Jämtön har på de centrala bergen Ormisberget och Tjärnberget ägnats en hel del tid åt backhoppning för barn och ungdomar. Man använde en naturlig underbacke och byggde en mindre "hoppa" av snö och armerade "hoppan" med granris. Det var till och med så att tornet från luftbevakningen efter krigets slut och att det upphört att fungera som plats för luftbevakningen, användes till att starta från och få extra skjuts nedanför Tjärnberget. Tornet var måhända 2-3 meter högt. I sammanhanget är också värt att notera att backhoppning brukade ske vid Haganäset, helt nära de hus som idag finns där. Sedan kunde man ha tävlingar och hoppa några meter. På många ställen har också skidtävlingar hållits.
Vid "Björks" har många gånger fotboll spelats genom åren. En hel del fri idrott har också ägt rum här. Även brännboll och långboll har spelats här många gånger. Även "gymnastiktimmar" brukade hållas på Björks". Innan Björks flyttade dit har bl.a. en krog legat vid denna plats.
Runt Ormisberget och på Holmen brukade skidtävlingar hållas. Skidtävlingar har dock förekommit även på andra platser, ex.vis vid missionshuset.
IF Fenix hette den idrottsförening i byn, vilken hade fotboll som huvudsaklig verksamhet. Fotbollsverksamheten hade sina aktiviteter förlagda till Tuvavallen på Sandgrundet. Föreningen bildades 1934-12-12, inträdde i Norrbottens Idrottsförbund år 1937 och upphörde i början av 1960 - talet och leddes då av ordförande Claes Rensfeldt. Claes avled tragiskt nog i en flygolycka utanför Oskarshamn år 1989.Han blev endast 47 år gammal. Namnet "Falken " var först påtänkt men namnet var upptaget av en annan förening, varför valet föll på Fenix istället. I slutet av 1940-talet och måhända en bit in på 1950-talet hette klubben under en period enbart Jämtöns Idrottsförening (J I F ). Namnet Fenix återkom emellertid senare. År 1953/1954 var medlemsantalet 52 st. Laget höll normalt till i dåvarande Norra Kust (division V) eller Norra Elit (division VI). Dräkten var helblå under senare år men dräkten hade tidigare haft vita byxor och röd/vit tröja. Seriefotboll spelades på Sandgrundet "Isa Grånne" under hela tiden.
Fotbollsspelare från mitten av 1950 - talet i IF Fenix.Övre raden från vänster: Martti Mäntyniemi,Torsten Holmgren,Stig Lindbäck, Lars Sundén,Ebbe Larsson,Karl Åberg,Tex Berg och Göte Sandström.Nedre raden från vänster: Rune Berg,Folke Holmgren,Bert Nilsson,Olof Holmvall och Sten Johansson.
En ny idrottsförening, benämnd Jämtöns Allmänna Idrottsklubb (JAIK), bildades 1980-11-28 och dess första ordförande blev Sven Olof Örnberg. Tanken var först att återta namnet "Fenix" men svaret blev av Riksidrottsförbundet (RF), att det namnet redan var upptaget. Under drygt 20 år var Björn Boman därefter ordförande i JAIK. Björn avled 2007 genom sjukdom. Den har genom åren haft ett flertal sektioner, bordtennis, skidor, fotboll, skoter och en Rörbäckssektion. Under ett 15 -tals år drevs campingen i Rörbäck och blev ett "tungt" inslag i verksamheten. Den första kiosken i Rörbäck startades 1982. Exempel på aktiviteter som bedrivits under åren är: Pimpeltävlingar på både Metträsket och i Klubben, utflykter, familjeskidtävlingar, ishockeyturneringar med mera. I dag finns både elljuspår, hockeyplan, fritidsgård, gym och tennisbana. En annan sak som är värt att särskilt poängtera är det samarbete som under ett antal år på 1980 och på 1990 talet bedrevs tillsammans med Vitå BK. Under den tiden inträffade något som aldrig hänt tidigare, nämligen att Jämtön/Vitå spelade i Division IV för första gången i historien. Sommaren 2007 togs verksamheten i Rörbäck över av en privat entreprenör.
På själva skolgården fanns år 1974 en ishockeyplan, vilken år 1991 ombyggdes till tennisplan. Ett elljusspår vid Flakabacken kom till år 1982, vilket fick ny belysning är 1989.
Idag kan vi läsa på Jämtöns hemsida följande text:
Idrottsföreningen JAIK De idrotter som f n utövas är framförallt fotboll (genom samverkan med grannbyn Vitå) och ishockey (på ungdomsnivå). Hockeybana finns, liksom även grusplan för fotboll, elljusspår samt tennisplan. Inom JAIK finns sektioner för fotboll, ishockey och skoter. Ett större engagemang som idrottsföreningen har haft, är drift och underhåll av Rörbäcks Camping, men JAIK avslutade sitt engagemang i Rörbäcks Camping år 2006.
Redaktör: Seth Holmvall