Våra sponsorer

Länk till Italic AB hemsida, öppnas i nytt fönster

Länk till Leif Larsson hemsida, öppnas i nytt fönster

Länk till Laitis hemsida, öppnas i nytt fönster

 


Raan.nu logo 

 
Logga in
 BÖLE  DEGERSEL  FORSNÄS  FORSTRÄSKHED  GUNNARSBYN  HÖGSÖN  JÄMTÖN  LÅNGTJÄRN-HEDEN  MJÖFJÄRDEN  MJÖTRÄSK  NEDRE FLÅSJÖN  NIEMISEL  ORRBYN  PRÄSTHOLM  RÅNEÅ  SÖRBYN  VITÅ  VITÅFORS  ÄNGESTRÄSK  ÖVRE-RÅNEÅ SOCKEN  ÖVRE-VITÅDALEN 
Endast medlemmar i Raan.nu kan se denna sida.
För att bli medlem klicka här:

BLI MEDLEM

(det kostar endast 100 sek/år och familj)

<< Tillbaka till Raan.nu startsida <<

 

Forsnäs skola

Kort historik över verksamheten vid Forsnässkola, Råneå skoldistrikt med utgångspunkt från den anställda personalen (lärare, bespisningspersonal och städerska/vaktmästare) vid skolan.

 

Två lärarinnor, Viktoria Holmkvist och Hildur Sundén, tjänstgjorde vid Forsnäs skola under större delen av den tid då skolverksamhet förekom vid skolan.

Alma Viktoria Holmkvist f 1889 började sin anställning i Råneå skoldistrikt den 15 september 1914 och avslutade den i och med sin pensionering den 30 juni 1950. Det framgår inte av de lästa handlingarna, när hon började tjänstgöra vid Forsnäs skola. Under de tio första åren, det vill säga till och med vårterminen 1924, var Viktoria Holmkvist tillsvidareanställd som lärare vid mindre folkskola för att från och med den 1 juli 1924 ha en tjänst som ordinarie småskollärarinna.

Längst bak: Hildur Sundén och Viktoria Holmkvist.

 

Hildur Syrena Sundén f Nilsson f 1900 från Ersnäs i Nederluleå församling fick den 1 januari 1925 en tjänst som ordinarie folkskollärarinna vid Forsnäs skola inom Råneå skoldistrikt. Hon utexaminerades från seminariet i Luleå våren 1924 och hade under höstterminen 1924 arbetat vid Rasmyrans skola, Överluleå skoldistrikt. Under hennes nära 40 år vid Forsnäs skola skedde flera förändringar av skolorganisationen bland annat vad gäller huvudmannaskapet: Råneå skoldistrikt, Råneå kommuns försöksskola (läsåren 1958/59 – 1961/62) och Råneå kommuns grundskola (läsåren 1962/63 och 1963/64). Hildur Sundén slutade sin anställning i och med pensioneringen den 30 juni 1964. Då lades Forsnäs skola ner.

Längst bak i skolsalen: Hildur Syrena Sundén f Nilsson.

 

1914-1917

Ur examenskataloger 1914-1917 för Råneå skoldistrikt har jag fått dessa uppgifter, som talar om vilka lärarinnor som undervisade Bjurådalens barn och när examen hölls.

Forsnäs 21 mars 1914 Emilia Johansson
Forsnäs 31 mars 1915 Ethel Sundberg
Krokträsk 5 juni 1915 Ethel Sundberg
Forsnäs 27 maj 1916 Ethel Sundberg
Forsnäs 25 maj 1917 Beda Norman

 

Fortsättningsskola

Då en del av skolfotografierna är från fortsättningsskolan, bör det vara intressant att få veta vem som undervisade, vad man undervisade i och när det skedde.

I tjänstematrikel för lärare i fortsättningsskolan 1925 – 1952 finns följande uppgifter. Jag förmodar, att matrikeln möjligen är renskriven i efterhand, eftersom Hildur Sundén inte står som Hildur Nilsson trots att hennes arbete i fortsättningsskolan framför allt skedde innan giftermålet med Albin Sundén i oktober 1930.

1925 - 1931
Hildur Nilsson-Sundén undervisade i fortsättningsskolan 1925 -1931. Antalet timmar i fortsättningsskolan var cirka 180 med i genomsnitt 9 timmar per vecka. Skolan började i oktober eller november och avslutades under januari till april nästkommande år. Ämnena var medborgarkunskap, modersmål och naturkunnighet.

Från och med 1932 tar andra lärare över undervisningen. Jag tar med de uppgifter som jag fått fram även om det rörde sig om korta anställningar under veckor eller månader.


1932 april - maj Herman Sundbom i snickerihantverk
maj - juni Ida Sundström i sömnad
sept - dec Naima Nordenstedt och Andréas Rönnbäck
i medborgarkunskap och modersmål
nov 1933 - jan 1934 S Einar Broström i skomakerihantverk
1934 feb - april Aina Rånlund i hushållsgöromål
nov - dec Georg Nilsson i medborgarkunskap och modersmål
1935 sept - nov Ruben Wikström i snickerihantverk
1936 sept - okt Sigurd Johansson i medborgarkunskap och modersmål
1939 feb - mars Sture Grankvist i medborgarkunskap och modersmål

Under den tid som skolverksamhet pågått vid Forsnäs skola har huvudsakligen kvinnor varit anställda som lärare. Titeln var småskollärarinna respektive folkskollärarinna. Någon gång under dessa år, förmodligen under senare delen av 1950-talet, ändrades dessa titlar till småskollärare respektive folkskollärare det vill säga samma benämning på manliga och kvinnliga anställda. Jag kommer i fortsättningen att använda dessa tjänstetitlar.

 

 

Småskola Klasserna 1-2

Som tidigare nämnts tjänstgjorde Viktoria Holmqvist som småskollärare från läsåret 1924/25 fram till och med läsåret 1949/50.
Under läsåret 1950/51 startade en försöksverksamhet (enhetsskola) i Råneå kommun. Detta påverkade verksamheten vid Forsnäs skola på så sätt att samarbete mellan skolorna i Forsnäs, Mjöträsk och Avafors skulle ske. Försöket pågick under ett par läsår. Skolbarn inom det tre skolornas upptagningsområden placerades i större enheter, vilket medförde att barnen i vissa fall åkte skolskjuts till en annan byskola. I Avafors skola tjänstgjorde Adele Eriksson och i Mjöträsk skola Anna Westerdahl som småskollärare. Vid Forsnäs skola hölls ingen undervisningen för klasserna 1 och 2 under åtminstone ett läsår.
Från och med höstterminen 1952 var Emil Johansson småskollärare i Forsnäs. Han kom från Ängesträsk skola, där han haft en tjänst som småskollärare från 1932. Han arbetade i Forsnäs fram till sin pensionering 1955. De två nästkommande läsåren var Ingrid Richardsson, född i Älghult i Småland, lärare för årskurserna 1 och 2. Hon kom närmast från en anställning i Gunnarsbyn. Från och med höstterminen 1957 och under de kommande fyra läsåren var Doris Kero f Larsson från Jämtön anställd i Forsnäs. Till Forsnäs skola kom hon från en tjänst vid Niemisel skola. De tre sista åren då undervisning bedrevs i småskolan i Forsnäs var Gullri Unnes (ett läsår) och Birgitta Nordkvist (två läsår) anställda.

 

Folkskola Klasserna 3-7

Jag har inte av det tillgängliga materialet fått fram om någon varit anställd som folkskollärare före januari 1925, då Hildur Nilsson från Ersnäs började sin lärargärning vid Forsnäs skola. Som jag tidigare nämnt var Viktoria Holmkvist anställd som så kallad lärare vid mindre folkskola fram till den 1 juli 1924. Jag saknar uppgift om hur man ordnat för höstterminen 1925. Det var kanske så att den första och den enda ordinarie folkskolläraren i Forsnäs var Hildur Sundén

Läsåret 1951/52 är intressant eftersom två folkskollärare var anställda i Forsnäs. Gulla-Brita Bertilsson kom som nyutexaminerad folkskollärare från Göteborgsområdet för att under, som det visade sig, ett läsår undervisa i årskurserna 3 och 4. Hon tog även hand om undervisningen i engelska för klasserna 5 och 6. Undervisningen i engelska hade, i och med införandet av försöksskolan, börjat något år tidigare och skedde i form av ”radioengelska”. Kursen gavs av skolradion, som hade producerat kursmaterialet, och genomfördes med hjälp av läraren vid skolan. Under detta läsår undervisade Hildur Sundén klasserna 5-7.


Klasserna 3 och 4 höll till i det som kallades ”småskolesalen” och klasserna 5-7 i den ordinarie ”folkskolesalen”. Småskoleklasserna bör under detta läsår ha varit placerade i Avafors och/eller Mjöträsk skolor. Höstterminen 1952 och fram till skolans nedläggning var det återgång till ”gamla ordningen” med både småskola och folkskola i Forsnäs.

I och med enhetsskolans och senare grundskolans införande i Råneå kommun kom klass 7 att placeras vid högstadiet i Niemisel.
Begreppen lågstadium respektive mellanstadium infördes under 60-talet, men förmodligen levde de gamla benämningarna små- och folkskola kvar i Forsnäs.

 

Slöjd. Någon speciell skolsal för vare sig syslöjd eller träslöjd fanns inte i skolan. Träslöjd förekom inte. Syslöjden för flickor hade Hildur Sundén under många år hand om. Från slutet av 50-talet och fram till skolans nedläggning undervisade Sonja Sundén i syslöjd/textilslöjd.

För att en skola skall vara bra både för skolbarn och lärare måste, förutom att undervisning ges, även skolmåltider serveras och lokaler städas.

 

Skolbespisning. Bespisningsföreståndare eller kokerskor fanns från och med 1940 vid Forsnäs skola. Ester Eriksson var skolans första kokerska fram till och med vårterminen 1944. Läsåret 1944/45 var Aina Andersson och läsåret därpå var Signhild Drugge anställd som kokerska. Från och med höstterminen 1946 till och med vårterminen 1950 hade Rakel Andersson anställningen.

Skolbespisningen var under några år placerad i Missionshuset i Forsnäs. Inför höstterminen 1950 flyttades bespisningen till en iordningställd lokal i Asta och Lennart Sundéns hus. Asta Sundén var kokerska och skolbarnen serverades sin skollunch där fram till skolans nedläggning juni 1964. Längre vikariat under femtio- och sextiotalet hade Aina Andersson och Alva Bergsten.

 

Städning. Anna Bergström var städerska vid skolan från år 1940 och fram till skolans nedläggning. Från den 1 januari 1955 var hon även deltidsanställd som vaktmästare. Flera av oss minns även Adrian Andersson som den som bar in ved och vatten, tände i kaminerna/värmepannan, skottade snö m m. Han hjälpte Anna Bergström utan att formellt ha en anställning som vaktmästare.

Gävle augusti 2004

Birgit Sandqvist f Sundén

 

Fakta om materialet

Ett par dagar i september år 2003 besökte jag Stadsarkivet i Luleå för att gå igenom de delar av det arkiverade material som rör Forsnäs skola. Jag hävdar inte, att jag har fått med alla uppgifter som skulle vara möjliga att få fram.
Folkskolan inom Råneå skoldistrikt var fram till år 1932 en statlig angelägenhet. Arkiverat material från tiden före 1932 finns i Landsarkivet i Härnösand. Vid den s k kommunsammanslagningen 1969 då Råneå upphörde att vara egen kommun placerades arkiverade handlingar från Råneå socken/kommun i Stadsarkivet i Luleå. Jag har framför allt hämtat uppgifter från examenskataloger och tjänstematriklar.

De som varit anställda vid Forsnäs skola före 1932 finns med i materialet, om deras anställning fortsatt efter det att Råneå skoldistrikt tagit över ansvaret för folkskolan. Då jag inte har haft möjlighet att ta del av de i Landsarkivet i Härnösand arkiverade dokumenten om Forsnäs skola saknas i den här sammanställning vissa uppgifter om skolan och dess verksamhet. Jag tar här endast med uppgifter om fast anställd personal. Vikarier har naturligtvis funnits under alla dessa år, men jag väljer att inte ta med alla de personerna.

 

 






Information
ID 21766
Källor
Senast ändrad 2021-03-25 10:32:43
Plats Forsnäs
Redaktör Kent Höglund
Kategori

 



Diskutera/Kommentera ovanstående information  


Namn

Epost



  
Denna sida drivs av föreningen Raan.nu
×
Meddelande från