Hansons Café startades 1940 av änkefru Hilda Hansson, bördig från Mjöfjärden och blev snart ett naturligt inslag i byagemenskapen. Fru Hansson hade återvänt till Sverige i slutet av trettiotalet, tillsammans med barnen George och Astrid, efter några år i Amerika. Egentligen hade hon övertagit Holmbergs kafé som redan fanns på Västerlångvägen 3, bredvid nuvarande Västberga.
Västerlångvägen på 1940 - talet - Råneås största affärsgata
Men fru Hansson var en affärskvinna och ville få större ytor och bättre läge för sitt kafé. Hon köpte därför en fastighet med tillhörande bagerilokal på Torggatan bredvid Skogkvists stora affärshus, där hon höll till under åren 1940 till 1952.
Därefter inköpte fru Hansson Nordfjellska fastigheten på andra sidan gatan, från vilken hon drev verksamheten fram till 1971 då hon av åldersskäl avvecklade.
Hansons Café, Torggatan
År 1971 inköpte Hedvig Berg denna fastighet på Torggatan 14 och utvecklade café- och bagerirörelsen ytterligare.
Ett måste för nästan alla var att ta ett fika på Hansons Café, både för Råneåborna och andra förbipasserande. Skulle tro att det var Råneås mest kända " ställe" på 1960-1980 talet.
Hilda Hansson född Emanuelsson, bördig från Mjöfjärden tillsammans med barnen Georg och Astrid.
Hedvig " Hia " Berg erkänt duktig företagare
På denna tid ledde sträckningen av E4:an genom Rånbyn till en avsevärd mängd passerande trafik, med många som stannade och fikade eller köpte med sig bröd.
Kenneth Norberg och Inger Björk på Hansons Café. Känns interiören igen
För vissa var det ett måste att vara med på 08.30 fikat på vardagsmornarna eller 14.30 på eftermiddagarna. Det var liv i luckan med diskussioner om det mesta som var aktuellt. Politik, idrott, samhällsutveckling eller barnuppfostran, inget ämne var det andra likt. På andra tider med färre kunder kunde man spela på jukeboxen i caféet. Erik Clapton, Sven Ingvars, Fats Domino, Elvis Presley, Siv Malmkvist, och Arne Quick spelades ofta. Det var bara att lägga in ett mynt och tre låtar spelades. Zuleikatårtan var min och säkert många andras favorittårta, men på lördagsmorgnar skulle det firas med en god smörgås. Det var alltid lite ”slagsmål” om de tre dagstidningarna NK, NSD och Norrskensflamman. En vinnare ser vi på bilden nedanför.
Sven-Erik Lindbäck, läser tidningen på Hansons Café
Alla skidtävlingar som VM eller OS eller alla VM och EM i fotboll var höjdpunkter i dubbel bemärkelse för då ordnades det en tipstävling! Alla som ville fick vara med, en femma eller tia satsades som genererade att bli en hel del pengar i prispotten. Framför allt var det mycket prestige att vinna. Bra för självkänslan, tyvärr tillhörde jag kategorin sämre tippare, så det blev inte så mycket mer än att satsa så att vinnaren skulle trivas lite extra. Diskussionerna efter tävlingar/matcher var riktigt roliga då skulle vi förlorare förklara varför vi hade tippat så tokigt. Det var helt bisarrt vilka bortförklaringar vi fick höra, humor är en gudagåva! Det var så många åldrar som samlades på detta "fik", ex. många som väntade på sin busstur hamnade där istället för på Busstationen där skolungarna fanns! Om man kunde komma ihåg alla historier och berättelser som vi fick höra skulle det fylla många böcker. Tilläggas bör att allt det goda brödet bakades i källaren och den goda lukten av nybakat bröd var så inbjudande när man kom in i lokalen.
Viola Niva - bagerska under många åt på Hansons Café. Foto: Anders Johansson
Nu lägenheter istället
År 1987 började Hedvig " Hia" med att servera mat eftersom det inte fanns någon matservering i centrala Råneå. Det blev nog för mycket arbete och för lite vila, och 1989 såldes Hansons Café. Den nya ägaren, som hette Olavi Keränen, drev rörelsen ett par år innan fastigheten såldes till Lindströms Golv och Bygg i Råneå AB. Försäljningen blev slutet på den ”era” med caféverksamhet som hade startat 1940. Huset renoverades och byggdes om till fyra väldigt attraktiva lägenheter. Idag är det inte mycket som påminner om det Hansons Café som blev en samlingspunkt för de flesta rånebor.
Kent Höglund – drömmer sig tillbaka