Ingalill Nordström (f Bergqvist) berättar lite om hur det var när de växte upp och att det fanns så många affärer i byn. Ingalill är dotter till Ernst och Asta Bergqvist, som var boende på nuvarande Överlotsvägen. Det är Ingalill som skrivit all text, har lagt in lite bilder för att berätta lite mera om denna tid / Kent Höglund
RÅNEAFFÄRER 50-60-TAL
Råneå var en egen kommun på 1950-talet med kommunhus och kommunledning. Det var cirka 1 500 innevånare i byn.
Jag vill berätta lite om hur det var när vi växte upp och att det fanns så många affärer i byn.
På norrabyn där vi bodde fanns en smidesverkstad där visst smidesarbete till traktorer, verktyg eller bilar utfördes. Lite längre bort fanns en livsmedelsaffär först hette den Öhlunds senare Olofssons livsmedel. Där handlade många som bodde på norrabyn. Det fanns mjölk som man kunde köpa i en mjölkhämtare och sen i flaska Det fanns även falukorv och godis och goda apelsiner. Ännu tidigare fanns en annan affär där intill men den känner jag inte till det var längre sen.
Sigvard Olofssons livsmedelsaffär på Norrabyn
Det fanns även en stor snickerifabrik där på norrabyn! Där utfördes snickeriarbeten till hus eller till vissa andra byggnader.
Vi gick till skolan varje dag från norrabyn upp mot byn efter riks 13, sommar som vinter i snö eller regn! Inga trottoarer var det. Inga skjutsar till skolan var aktuellt. Men när termometern visade – 30 grader kunde man ibland stanna hemma.
Esso bensinstationen fanns vid riks 13 där var även en liten lunchrestaurang för gäster som åkte genom byn. Även BP fanns på väg upp en bit mot gamla vägen Parallellt med riksvägen finns en gammal väg upp till byn där låg Edfasts skofabrik, jag vet inte vilka skor som gjordes där. Skofabriken blev senare ombyggd till ett bageri där de gjorde Råne tunnbröd och Rånekaka det var goda bröd särskilt Rånekakan.
Riströms Tunnbrödsbageri foto : Mikael Lundberg
Den första affären till vänster uppe i byn som vi kom till var Gustavssons charkuteri. I samma hus var Ljungs ur och optik. Gustavsson själv var en lugn och som synes en snäll farbror. Pappa fick smaka det som var aktuellt att köpa. De hade även inlagd saltgurka i disken. När det var julskyltning hade de ett stort grishuvud i skyltfönstret. Ljung var också en snäll farbror. Det var ganska spännande att se på allt där, klockor och till o med guld smycken. Jag fick följa med pappa när han skulle köpa en ring till mig. Jag kommer inte ihåg varför jag fick den. Jag fick välja den själv den hade en blå stor pärla med guldkant runt om. Jag var väldigt glad men jag vågade knappt använda den. Nu har jag gett bort den.
På bilden Hjalmar Bergs affär och lite till vänster Gustavssons Charkuteriaffär och i samma fastighet på bottenvåning fanns Otto Ljungs Ur och Optikaffär foto: Yngve Bengtson
Lite nedan till höger på gatan låg Oscaria! De hade fina barnskor, hårda men fina färger De var inte så ofta jag fick nya skor eftersom jag alltid fick ärva av mina äldre systrar. Farbrorn som var där var ganska liten och tunnhårig. Hans fru var också där ibland.
Oscaria - ägare var Gertrud och Arvid Bröms foto: Yngve Bengtson
En kort information om huset bakom Oscaria. Där fanns en hårfrisörska som klippte mig flera gånger, men tyvärr alldeles för kort. Jag var snaggad baktill dvs schlinglad - oj var hemskt det var. Sista gången sa jag aldrig mer!! Där intill fanns missionskyrkan. Mitt emot den fanns Betel där har jag aldrig varit.
Om man fortsätter gatan/vägen uppåt mot byn på vänster sida från Gustavssons så ser man ett ganska litet och gammalt hus. De innehöll två affärer den ena var Bergs lek och hobby. Inne på leksaker var jag mest, den andra delen kommer jag inte ihåg vad den innehöll, men jag tror att det var lite hobby som man kunde jobba med. Leksakssidan var fantastiskt mycket fina leksaker, såsom fina dockor, docksäng, dockkläder osv. De hade ju mest dockor i hårdplast, cellouid, men de börjar även komma mjuka dockor med ett litet hål i munnen så man kunde sätta in en napp! Jättefina kläder till.
Rakt över gatan var en ganska ny affär det var cykelaffär och de kunde laga cyklar där. Kommer inte ihåg vad han hette som hade denna affär. Vet ej om vi hade något som skulle lagas trots att vi hade mycket gamla cyklar.
Lite längre upp efter vägen på samma sida låg Jarla och en fotograf som hade fotoaffär! Det var ett ganska stort hus.
Affären Jarla hade mycket att se på om man inte skulle köpa så mycket, men bara att se! Det var parfymer, schampo, tvålar, toalettväskor osv. Fru Sjöberg jobbade där. Det fanns även lite annat som fina tapeter tror jag.
Sen kom det en hårfrisörska där fotoaffären var. Fotoaffären hade en trappa ner till en studio där man kunde fotografera sig. Jag och mina systrar har varit där flera gånger. Det var svartvita bilder som jag har kvar ännu.
Sjöbergs (Jarla) foto: Stig Sjöberg
På samma sida som Jarla låg ett mindre hus med två affärer i och en lägenhet uppepå. Jag minns då att affären till höger var en syaffär Gunvors, där kunde man köpa materiel till att sy med till exempel broderi.
Affären till vänster var en klädaffär det köptes av ny ägare som hette Palms där fanns herrkläder.
Lite längre upp fanns det en liten fin tygaffär som sålde tyger det var Sonja som hade den affären. Det var jättefina tyger som Kristina sydde mycket av.
Mitt emot Sonjas var församlingshemmet Fridhem ett stort vitt hus. Till höger om det huset fanns en liten väg som ledde till mjölkaffären, Thornbergs mejeri där köpte man mjölken även där i mjölkhämtare, antingen emaljerad eller rostfri hämtare. Det rymdes tre liter i en sådan mjölkhämtare, men sen kunde man köpa mjölk i flaska. De hade ju grädde också o ost tror jag.
Om man fortsatte den vägen kommer man fram till garveriet Jerns och även plåtslageri senare Pantzares. Intill Fridhem låg en ganska stor bokhandel där David Larsson jobbade, han som var allt i allo till IFK! Där kunde man också tippa och lämna in tipset. Det fanns mycket böcker det var mysigt och gå och titta, där fanns ju boken Kullagulla, PIPPI Långstrump sen även Enid Blytons böcker och Kittyböcker.
Därefter kom Hanssons Cafe som ägdes av Hilda Hansson och i samma hus posten. Det var en stor parkering där för där stannade det mycket bilar och bussar för att få sig ett fika. Yvonne jobbade där ett tag. På Hanssons var det full rulle många handlade mycket gott bröd och många fikade Det var fint inrett med mörka möbler och fina mörka väggar. Alla rökte där inne!
Populära Hanssons Café - Där man bakade i källaren detta utsökta " fikabröd" till allas belåtenhet. Nu är det fyra lägenheter i detta hus.
Postpersonal 1965
Rakt över gatan från Hanssons låg en stor byggnad med två stora affärer. Den högra var den stora Marklunds järnaffär. Det var en affär som inrymde mycket saker allt möjligt i järn. Yvonne jobbade där också. Till vänster i denna byggnad lår Vennerholms livsmedel Det var också en stor affär med livsmedel som såldes mycket av. Frun till Vennerholm hette Eivor och var ganska liten i växten.
Skogqvists affärshus, som inrymde många affärer foto: Allan Marklund
Alldeles vid denna stora affärsbyggnad låg till höger en liten, liten korvkiosk där satt fru Strand och sålde korv. Man fick en korv i papper, tror inte att det var bröd till.
Intill till vänster av den stora affären var det ett litet rött hus, där var en skomakare Norlin, där gick man när man skulle laga skor.
"sista" skomakaren i Råneå. Erik Norlin (1910- 1998)foto: Tore Öqvist
Mitt emot skomakaren låg ett hus med bank och en herrekipering vilken man inte besökte så ofta.
Det fanns ett hus intill banken, ett gammalt hus med en brödbutik som ägdes av Fahlesson. Jag tror det var även matbröd där.
Intill denna affär var det ett långsmalt hus där bodde överläraren! Han som sa till oss att ”ni duger inte till nåt annat än till kast-veda-huggare” Jag tog sen hand om honom när han låg på sjukhuset!
Mitt emot överläraren var läkarmottagningen. Doktorn hette Lagerstam. Eva jobbade där ganska länge. Jag jobbade senare där en sommar Det var mycket krävande!
Till vänster läkarmottagningen, nuvarande adress Torggatan 19, till höger Överlärarbostaden, som senare Folke Forsberg hade frisering i. Huset som var Råneås första skola och är K-märkt
Då kommer vi fram till en korsning där till höger fanns kommunhuset där man aldrig var, men i samma byggnad var det ett bibliotek där kanske man var någon gång
Kommunhuset - till vänster polisstationen, till höger tingshus
Råneå kyrka låg/ligger fortfarande där på en kulle. Kyrkan byggdes i mitten på 1800 talet den ersatte ett kapell från 1600 tal. På 1950-talet var kyrkan grå till färgen och mörkt runt fönster.
Råneås kyrka, som byggdes 1857
Till vänster i korsningen låg en lång byggnad med tandläkare och apotek. Tandläkaren J. Veije borrade i alla tänder och satte in amalgan, trots att de ofta bara fanns i liten mörk prick på tanden. Det var världens hemskaste tandläkare!
Apoteket var däremot jättefint och lugnt o stilla. Det var mycket vackert inrett med jättehög bänk i mörkt trä, som man knappt nådde upp till, sen var det fina mörka hyllor där det fanns burkar med mediciner?
Efter apoteket låg det stora folkets hus. Där var man och såg många filmer både barntillåtna och barnförbjudna. Inredningen i folkets hus var mycket speciell bland annat de stora lampetterna på väggarna! Det vansinniga var att på övervåningen var det en stor sal där vi fick gå i skola, jag tror det var femte klass! Det konstiga var att det var en speciell sammansatt klass. Vi var de som hade lite problem i skolan tror jag för att det var en stökig tid! Men vi var ju kastvedahuggare!
I samma hus fanns Central Cafe, Där var Lennart många gånger och spelande schack Jag var inte där så ofta möjligen köpte en bulla ibland för 15 öre.
Råneå Folketshus med CeKå på gaveln
Rakt över gatan låg den första brandstationen! Den var byggd i trä såg ut som ett garage, givetvis var det ett högt torn. Vet ej så mycket om den!
På nuvarande Kängsövägen 1, fanns på 1950-talet Apoteket och Folktandvården. Brandtornet drog till sig uppmärksamhet, speciellt när det blev utryckning med brandbilen
Rakt över igen låg en liten busstation, men den var ganska ny och där fanns en pressbyråkiosk. Där var några damer som jobbade och vi fick köpa lösa cigaretter tror jag.
I närheten mitt emot låg ytterligare en ny byggnad med Lidmans affärer, det var klädaffär och bageri. Senare blev det en bank i Lidmans hus.
Till höger om Lidmans var det en gammal affär som också var syaffär, men i samma hus kom sen Råneås första grillbar. Det var fantastiskt roligt med denna grill. Vi kunde köpa parisare, sen blev det kanske hamburgare.
Råneås centrum på 1950-60 talet. Hotell Gästis i höger bildkant, där nu ICA Handelsboden finns, bakom Gästis är Råneå I, till vänster Grillbaren och Handarbetsaffären, och bortanför Lidmans Sko- och Manufakturaffär med bageriet, Sparbanken. Längst fram Pressbyrån, som byggdes 1954/1955
I närheten till höger av Lidmans låg gamla, gamla herrekiperingen! Jag har glömt namnet! Knut Wikström jobbade där.
Till höger - Sandströms Herrekipering foto: Rolf Selberg
Sen kom kiosken där vi köpte godis på rasterna Ingegerd köpte chokladen Dukat och mycket annat! Hon hade alltid mer pengar än jag.
Intill kiosken var den stora skofabriken Wikströms där de gjorde så fina sk lappskor /näbbskor i läder och de gjorde även tjusiga ridstövlar. Poliser var där och köpte. Jag hade näbbskor som vi fick ha till sjuksköterskeuniformen!
Sko-Wikströms skofabrik och till vänster "Knuttes" kiosk .
Lite längre ner efter denna väg låg en mindre livsmedelsaffär kallades Lings. Det roliga är att Lings hade även en till livsmedelsaffär på väg ner mot Västibyn.
Det fanns en väg strax före Lings som låg på väg till skolan, det var enhetsskolan. Där gick vi från första klass till klass 9. Det var inte några positiva minnen från skolan.
Enhetskolan i vinterskrud
Nära skolan fanns en hattaffär hon hette Söderberg som gjorde hattar och sålde. Där fanns även en barnekipering fru Grönberg ägde den.
Gamla fotbollsplanen låg där, det var många IFK matcher där. Männen från byn klädde sig fint i kostym, rock och hatt när söndagsmatcherna spelades.
När IFK Råneås fotbollsgrabbar hade hemmamatch, alltid på söndagar, var det festligt, fullsatt och folkligt. Fotbollsplanen mitt i Råneå, med plank runt om och alltid en flagga hissad för att alla skulle se att det var fotbollsfest på gång .
Om vi går tillbaka mot centrum av byn så finns stora hotell Gästis. Där var det ett rum, lastbilscentral. Pappa var där flera gånger på grund av sitt arbete med lastbilen. Jag följde med ibland. Tant Vasti jobbade på Gästis! Hon var servitris!
Hotell Gästis, med en bensinmack Shell, Lilla Bageriet fanns också i källarlokalen. Alfred och Inga Claesson var innehavare av hotell Gästis.
Senare byggdes ett stort nytt hus intill Gästis det var en möbelaffär. Ett gammalt hus intill möbelaffären var också en liten affär kommer inte ihåg vad de sålde….Vid denna lilla affär fanns Konsum. Där var man o kollade ibland.
Från vänster Alfred och Anna Jonssons hus, Börjes Livs och Konsums butik i Råneå bild från sent 1950-tal.
Efter konsum blev det en skoaffär dvs Lundins skor. Lundins skofabrik var också en stor fabrik intill älven, som tillverkade skor i Råneå.
Lundins skoaffär på "Holmen"
Alldeles vid älven låg ett gammalt kallbadhus där jag aldrig har varit. Men jag vet att det fanns att tvätta sig och ta sig ett dopp i den mycket kalla poolen.
IC bensinstation låg söderut alldeles i utkanten av byn: IC brukade ha IC-fester då brukade mamma och pappa vara med.
Thats life!
Ingalill Nordström, nedtecknat 2021
Ingalills skolklass höstterminen 1956
Källa: Text Ingalill Nordström (Bergqvist), bilder från föreningen Raan.nus bildarkiv
Tack till: Birgitta Johansson Norberg för layout, korrekturläsning och bildhantering